Ga naar inhoud

Wil jij politiek correct gamen?


Tick

Aanbevolen berichten

Iedere gamer kent het wel. Je speelt een spel met een verhaal waar je helemaal in gezogen wordt. Het is drie uur in de nacht en toch nog even doorgaan ook al weet je dat je die ochtend een vet probleem hebt. [Disclaimer]: Voordat ik allerlei shit over me heen krijg moet ik tegenwoordig eerst benoemen dat ik niet anti-vrouw ben, geen problemen heb met welke seksuele voorkeur dan ook (zolang het legaal is) en niets heb tegen welk ras dan ook. En ieder individu, en ook gameontwikkelaar, mag denken en maken wat men wil. Na de spoilers van The Last of Us 2 (TLOU2) begin ik te denken dat de game industrie Hollywood achterna gaat. Hiermee bedoel ik dat het er op lijkt dat films, maar nu dus ook games, steeds meer een politieke agenda hebben. Waarom flopten films als Birds of Prey, Ghostbusters (2016) en Charlies Angel’s (2019)? Volgens mij omdat ze het uitdragen van hun politieke boodschap boven het verhaal plaatsten. Ik vond TLOU geweldig, en het maakte mij geen reet uit of Ellie lesbisch is of niet. Gewoon een mooi spel met een goed verhaal. Punt! Maar dat is niet waar TLOU2 over gaat, het is de fans van het origineel de middelvinger geven en er een politiek correcte agenda aan te hangen. En als het niet verkoopt dan zijn wij als gamer waarschijnlijk vrouwonvriendelijk en/of een racist.
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 117
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

''Hiermee bedoel ik dat het er op lijkt dat films, maar nu dus ook games, steeds meer een politieke agenda hebben.'' Hoe kom je erbij dat games vroeger geen politieke agenda hadden. Series als Mass Effect, Nier, Fallout, Metal Gear, Deus Ex, Persona, Dark Souls etc. staan al sinds den beginne bol van de sociaal-maatschappelijke kritieken. Zelfs meer kindgerichte games als Ratchet & Clank hebben flinke maatschappijkritiek. Er zijn maar 2 dingen belangrijk: 1. merken de gamers de boodschap op en 2. voelt de boodschap geforceerd. Als die 2e goed is dan is het voor mij in ieder geval geen probleem. In die zin heb ik liever dat er overtuigend een mening wordt verkondigd waar ik het niet mee eens ben dan dat er laf wordt teruggetrokken omdat er anders een paar mensen aanstoot nemen. Sterker nog, Ubisoft kreeg een paar jaar geleden juist nog een lading stront omheen omdat ze zó expliciet geen standpunt in wilden nemen in hun games (toen over het zoutloze The Division en de link tussen alt-right gekkies en de redneck badguys van Far Cry 5) dat ze een welhaast laffe houding werd verweten.
Link naar reactie
Delen op andere sites

''Birds of Prey, Ghostbusters (2016) en Charlies Angel’s'' Alle drie deze films zijn niet zozeer slachtoffer van hun politieke boodschap an sich, maar meer van het cynish implementeren van zo'n boodschap, hopend om een bepaalde vrouwelijk kopersgroep aan te spreken (en Birds of Prey ook van een zeer omslachtige marketing campagne). Zo zijn er zat films met een feministische boodschap of een sterke vrouwelijke cast te vinden die niet dat cynische hebben. Conclusie: Politiek boodschap omdat dit een uitgewerkt thema of setting is: goed Politieke saus om wat extra sales onder vrouwen proberen te forceren: slecht
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat mij zeker niet om maatschappij kritische games. Maar de titels die je aan haalt laten je zelf denken. Je mag er zelf een mening vormen. Maar in al deze games stond het verhaal voorop.Tegenwoordig is het meer: witte man=slecht. En ze hebben gelijk hoor, immers Hitler was ook een witte man.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan me eigenlijk vrij weinig games voor de geest halen waarin witte man= slecht nou zo'n groot ding is. Ik zit door mijn lijst met games te scrollen en kom er eigenlijk amper tegen waarvan ik denk ''wat een irritant prekerige boodschap heeft deze game''. Wel de games die Raul noemt, maar dat is meer van die -laten we zorgen dat de game voor niemand aanstootgevend is- doorgeschoten politieke correctheid. En ook in die voorbeelden valt het reuze mee als je het vergelijkt met zo'n misbaksel als Ghostbusters (2016).
Link naar reactie
Delen op andere sites

>Ik kan me eigenlijk vrij weinig games voor de geest halen waarin witte man= slecht nou zo'n groot ding is. Ik zit door mijn lijst met games te scrollen en kom er eigenlijk amper tegen waarvan ik denk ''wat een irritant prekerige boodschap heeft deze game''. Wolfenstein: the New Colossus voldoet hier wel aan denk ik. Mede door de ellenlange, pseudo-moralistische cutscenes heb ik de game maar niet uitgespeeld. Bioshock Infinite wilde er wel iets met white supremacy doen maar dat kwam er simpelweg niet fatsoenlijk uit (net als de rest van het verhaal), en daarom zit er op een kwart van de game opeens een half uurtje waarin bijna elke npc iets te zeggen heeft over Aziaten en Afrikanen. Ik vind Horizon Zero Dawn zelf wel een goed voorbeeld omdat als je er eenmaal op let, je pas merkt hoe compleet doorspekt de game met feministisch sentiment, en het verprutst het karakter ervan.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bioshock infinite had segregatie in de jaren 30 als een van de hoofdthema's dus daar vond ik het niet raar. In New Colossus heb ik het niet echt opgemerkt. Zero Dawn was het inderdaad wel opmerkbaar. Sowieso vond ik de dialoog daarin vrij matig. Het zal er ongetwijfeld zijn in nog wel een aantal games, maar ik krijg nou niet het idee dat er een trend is. Meer een minpunt dat af en toe in een game opduikt door de slechte uitvoering van een thema. Bovenstaande games zijn alle drie bijvoorbeeld ook gewoon redelijk tot goed ontvangen door zowel spelers en critici, dus het is ook niet alsof de volledige game erdoor verpest is.
Link naar reactie
Delen op andere sites

>Bioshock infinite had segregatie in de jaren 30 als een van de hoofdthema's dus daar vond ik het niet raar. Als het een hoofdthema is verwacht ik het op een betekenisvolle manier terug te zien in de plot, en ook wat vaker eigenlijk. In plaats daarvan duikt na een uurtje op, laat het je er dan even een half uurtje naar luisteren (terwijl het eigenlijk helemaal niets te zeggen heeft over racisme, behalve dan dat het niet goed is) en vergeet het vervolgens compleet. Daarbij speelt de game zich af in 1912, en als je je als gesegregeerde staat/stad afscheidt van de US, dan hoef je die etnische minderheden toch helemaal niet mee te nemen? Maar goed, dat is misschien meer een discussie over de logica van de setting en die is er niet. > In New Colossus heb ik het niet echt opgemerkt. Wat de fuck. Die game is een haar verwijderd van het schreeuwen van 'black power'. Skipte je de cutscenes met Grace soms?
Link naar reactie
Delen op andere sites

>Het zal er ongetwijfeld zijn in nog wel een aantal games, maar ik krijg nou niet het idee dat er een trend is. Misschien is er wel niet echt een trend, maar er zijn de laatste jaren wel meermaals incidenten geweest waarbij de media zich om de een of andere reden geroepen voelt om ontwikkelaars aan te spreken en terecht te wijzen als het gaat over hun sociopolitieke oriëntatie, best verontrustend eigenlijk. Voorbeelden daarvan waren bijvoorbeeld Eurogamer dat CDPR in een exclusief interview vooral lastigvalt over of je je eigen persoonlijke voornaamwoorden wel mag kiezen in Cyberpunk, volgens mij datzelfde Eurogamer dat min of meer een hit piece schreef over The Witcher 3 (want te weinig etnische minderheden) en diverse media die opriepen tot een boycot van Kingdom Come: Deliverance, omdat Bohemië omstreeks 1403 in hun voorstelling veel diverser had moeten zijn qua huidskleur. Ook staat me nog zo'n jankartikel bij van zo'n muppet van Kotaku over Battlefield V (nota bene een game die aan historische geschiedsvervalsing doet om maar politiek correct te zijn), want je had daarin een campaign met een tankcommandant van Nazi-Duitsland, en 'nazis humanizen', dat kon echt niet in 2018.
Link naar reactie
Delen op andere sites

"Ik kan me eigenlijk vrij weinig games voor de geest halen waarin witte man= slecht nou zo'n groot ding is. Ik zit door mijn lijst met games te scrollen en kom er eigenlijk amper tegen waarvan ik denk ''wat een irritant prekerige boodschap heeft deze game''." Dat klopt, het punt is dan ook vooral dat de moraalridders aan een opmars bezig zijn. Dus wat niet is gaat echt wel komen. Nogmaals ik ben niet tegen sterke vrouwen in games en films (ooit Alien gezien?). Maar er komt een tijd dat een spel niet aanstootgevend mag zijn op welke manier dan ook. En dat is niet alleen een "mannen probleem". Ik las een artikel van een vrouw die er van baalde dat vrouwen in films tegenwoordig alleen sterk zijn wanneer ze een mannelijke rol spelen en de mannen idioten zijn.
Link naar reactie
Delen op andere sites

''Wat de fuck. Die game is een haar verwijderd van het schreeuwen van 'black power'. Skipte je de cutscenes met Grace soms?'' Ohja, daar heb je helemaal gelijk in. Herinnerde me vooral nog dat afgehakte hoofd en robotbeest dus gok dat ik al die black panther movement dingen al helemaal vergeten was (daar blijkt dan ook maar weer uit dat het niet echt de gewenste indruk heeft gemaakt). Herinner me nog wel vaag zo'n scene bij zo'n typische diner waarbij het inderdaad volop ging over die segregatie thema's. En Bioshock had inderdaad flinke plotgaten. Voor mij meer een geval matige uitvoering. Al met al denk ik dat het wel meevalt (en mee zal vallen) met die doorgeschoten politieke correctheid. Voor elke Ghostbusters heb je 5 films die vrouwen wel op een fatsoenlijke manier in het verhaal schrijven. En om de cirkel weer helemaal rond te maken naar TLOU denk ik dat van alle ontwikkelaars dat juist Naughty Dog al heeft bewezen dit aan te kunnen. TLOU1 verweef de seksualiteit van Ellie op subtiele wijze in het verhaal en Uncharted 4 had een van de meest realistische relaties binnen games. Ik verwacht dus dat ND dit aspect gewoon op natuurlijke wijze heeft laten doorgroeien in het verhaal en dat het allemaal stukken minder geforceerd is dan nu wordt opgemaakt. Ik bedoel maar. de ophef is nu over een aantal clips terwijl het gaat over een game van 20-25 uur. We kunnen het natuurlijk alleen maar afwachten, maar ik verwacht genoeg kundigheid om wat voor plot dan ook in een overtuigende game te gieten.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn veel voorbeelden van geweldige verhalen met een politieke boodschap*. Atlas Shrugged was ook een belabberd slecht verfilming. Ik geloof niet dat het politiek boodschap in de weg zat, het was gewoon niet goed gemaakt. Dallas Buyers Club gaat over een vergelijkbare politieke boodschap, en die was steengoed! *Goede films met overduidelijke feministische agenda: The Color Purple, Kill Bill, Frida, Fury Road, Little Women, Erin Brockovich, The Hours, Amazing Grace, Wonder Woman, Orlando, Paris is Burning, Virgin Suicides, Pride & Prejudice...
Link naar reactie
Delen op andere sites

Eens, en je vergeet Thelma & Louise (alweer iets ouder). Maar de films die je aanhaalt waren intelligent gemaakt zonder prekerig te worden. En zonder druk van lobby's die er (betaald en onbetaald) voor waken of alles en iedereen wel gerepresenteerd wordt.
Link naar reactie
Delen op andere sites

@LittleBigMan: Nee, natuurlijk is Joker niet mijn favoriete film. Immers “toxic white masculinity” en “Joker is a Terrifying Realistic Windows into White Terrorism”. Gelukkig was daar als tegenhanger ook Birds of Prey. Zo ongeveer hetzelfde maar dan is het “female empowerment”. En het feit dat die film flopte is seksistisch. Bovendien vertelde de regisseuse dat ze als “woman of color” toch al op achterstand stond. Witte mannen deugen gewoon niet. En natuurlijk ben jij die dit leest daar ook schuldig aan, jij bent niet gegaan omdat het over vrouwen ging en bovendien vind je dat de regisseur een witte man moet zijn. Overigens bleek het merendeel van de bezoekers man te zijn. Maakte overigens niet uit in de berichtgeving. @Respawnguy: Koning Arthur een persoon van kleur? Let op hoe voorzichtig we dit tegenwoordig schrijven. Nu is het natuurlijk wel zo dat Jezus in films vooral door witte mannen gespeeld wordt terwijl hij waarschijnlijk toch echt niet wit was. Maar gelukkig is Arthur dan wel een uitzondering in het politiek correcte gedoe. Een paar kleine uitzonderingen: Star Trek Picard – lijkt niet meer op Star Trek, alle sterke karakters zijn vrouw en Picard geen schim van wie hij ooit was. Star Wars films onder Disney – vrouwelijke hoofdpersonen, Luke Skywalker (wit) is opeens een idioot. Rey was is deel 7 nog veelbelovend, maar steeds meer een overpowered karakter zonder ontwikkeling die alles kon zonder training. Overigens komt er nu een “female centric” nieuwe Star Wars serie. Geen idee over verhaal, setting, enz., dit was het persbericht. Dr. Who – alle vroegere dokters waren wit, nu is er gelukkig een vrouw. Maar dat is natuurlijk niet genoeg want… de allereerste dokter blijkt nu een “woman of colour” te zijn. Batwoman (serie) /Batman– Uit Wikipedia ”Ruby Rose as Kate Kane / Batwoman: An out lesbian who, armed with a passion for social justice and a flair for speaking her mind, dedicates herself to defending Gotham… Dus dat ze “lesbian” is staat voorop. Sterker nog, in de serie gaat ze naar de media om te vertellen dat ze op vrouwen valt. Geen probleem, maar totaal onlogisch voor een ANONIEME held. Ik weet in het verleden dat er wel eens geruchten waren dat Batman en Robin misschien gay waren, maar dat maakte voor de serie niet uit. Overigens is Alfred in de nieuwste comic dan wel weer gay. En in een nieuwe comic is Batman opeens Chinees. En de lijst is nog een stuk langer. Nu ik dit alles zo lees lijkt het alsof ik een hekel aan bepaalde groepen heb. En dat heb ik niet. Ik heb alleen iets tegen dubbele moraal. Iedereen mag maken wat hij of zij wil. Dat heet vrijheid. Maar als je zegt dat je tegen discriminatie van vrouwen, rassen of op welke andere groep dan ook bent en je zegt dat dat de schuld van witte mannen is ben je hypocriet. Foute ideologieën kijken naar een bepaalde groep en nooit naar het gedrag van een individu. Als bijvoorbeeld een Marokkaan de fout in gaat zegt dat niets over alle andere Marokkanen.
Link naar reactie
Delen op andere sites

O ja, Thelma & Louise! Ooh, zijn er tegenwoordig lobby's voor The Feminist Agenda? Dit is nieuw voor mij. Maar hoe dan ook, elke politieke beweging heeft aanhang en lobbyisten, toch? Maar goed, er zijn een boel mensen die blijkbaar zich storen aan politieke boodschappen in media. Ik heb daar zelf nauwelijks last van. In dit geval moeten schrijvers maar rekening houden met wat het publiek wel of niet goed keurt. Ik hoop alleen dat mensen niet te snel hun kijk/leesplezier verpesten door cynisch te doen. Ik had daar zelf last van: toen ik Infinity War 2 zag, een gegeven moment komen alle vrouwelijke personages samen. Ik concludeerde dat het een cynische marketing truc was om gegenderde superhelden te verkopen (a la DC). Nu zijn wij een jaar later en zover ik weet is er nog steeds geen 'voor vrouwen speelgoed', dus ik had geen gelijk. Later hoorde ik dat er toch wat fans (vrouwen?) die die scene fantastisch vonden! Nu kijk ik er anders naar, en met een warme hart.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


  • Wie is er online

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...