Hoe eet je het makkelijkste een kiwi op? 

De kiwi's of snipstruisen (Apterygiformes) zijn loopvogels die van nature alleen voorkomen in Nieuw-Zeeland. De vogel kreeg zijn naam van de Maori's. De naam is afgeleid van de kreet van het mannetje tijdens het paarseizoen en is dus een onomatopee. Volgens een Maori-mythe creëerde de god Tane de kiwi uit een kalebas.

De inwoners van Nieuw-Zeeland worden ook wel kiwi's genoemd en hetzelfde geldt voor veel andere aan dit land gerelateerde zaken zoals de Nieuw-Zeelandse dollar.

De kiwi's zijn bedreigd en worden sinds het einde van de 19e eeuw niet meer gegeten.

Inhoud [verbergen]
1 Algemene beschrijving
2 Leefwijze
3 Taxonomie
4 Verspreidingskaart en afbeeldingen
5 Natuurbescherming
6 Symboliek
Algemene beschrijving[bewerken]
Kiwi's zijn ongeveer even groot als een gewone kip en zijn dan ook met afstand de kleinste soort loopvogel (ratites). Uit onderzoek blijkt dat ze fylogenetisch verwant zijn aan de casuaris en mogelijk tot de uitgestorven moa en alle andere loopvogels.

Voor de komst van de eerste mensen naar Nieuw-Zeeland, vermoedelijk tussen de 10e en 14e eeuw, waren er geen zoogdiersoorten, zodat de ecologische niches die elders door zoogdieren ingevuld werden, door vogels en in mindere mate door reptielen werden bezet. Kiwi's konden zich zodoende onbedreigd ontwikkelen en namen er de plaats in van mollen en egels. Waarschijnlijk waren er toen 12 miljoen kiwi's. Tegenwoordig zijn er vermoedelijk nog zo'n 60.000.

Kiwi met ei (opgezet museumexemplaar).
Leefwijze[bewerken]
Kiwi's zijn sterk aangepast aan het leven op en in de grond. Ze hebben bijvoorbeeld wel vleugels, maar kunnen er niet mee vliegen. Hun vleugels zijn ongeveer 5 cm lang en vrijwel onzichtbaar onder het verendek. De botten van de meeste vogelsoorten zijn hol om gewicht te sparen, maar die van de kiwi bevatten merg, net zoals bij zoogdieren. De veren van kiwi's lijken op haar. Kiwi's hebben geen staart en drinken erg weinig.

De kiwi is een schuwe nachtvogel met een zeer goed reukvermogen, wat zeer ongebruikelijk is voor vogels, die normaal gesproken vooral afgaan op hun gezichtsvermogen. Aan het uiteinde van zijn lange, scherpe snavel heeft hij neusgaten. Bij de meeste vogels zitten de neusgaten bij het begin van de snavel en geen enkele andere vogelsoort heeft de neusgaten bij de snavelpunt. De kiwi is vrijwel blind. Hij voedt zich door deze snavel in de grond te steken om wormen, insecten en andere ongewervelden te vinden. Hij eet echter ook wel fruit, kleine krabben, amfibieën en rivierkreeften.

Sommige soorten kiwi's kunnen sneller rennen dan een mens. Met hun stevige, drie-tenige poten met scherpe nagels kunnen zij zich tegen niet te grote roofdieren verdedigen. Kiwi's zijn territoriumvogels.

Kiwi's zijn monogaam en leven in paren. Het broedseizoen is voornamelijk tussen het einde van de winter en de zomer. De eieren worden gelegd in bestaande holtes, zoals holle stammen en tussen boomwortels, maar ook wel in door het mannetje gegraven holen. In verhouding tot het lichaam van het vrouwtje is een kiwi-ei het grootste vogel-ei ter wereld, mogelijk met uitzondering van de kolibrie.

Kiwi's kunnen vermoedelijk tot ongeveer 20 jaar oud worden.

Taxonomie[bewerken]
Kiwi's behoren tot orde Apterygiformes. Deze orde behoort tot de zogenaamde Paleognathae, samen met vier andere ordes: Tinamoes, Struisvogels, Nandoes en Kasuarissen en emoes. Dit zijn vogels die in het skelet (kaak en borstbeen) en het DNA kenmerken vertonen die bij alle andere vogels ontbreken. Vier ordes bestaan uit loopvogels, de Tinamoes kunnen ook vliegen.

De orde Apterygiformes bestaat uit één familie, met één geslacht. Er zijn vijf soorten kiwi's en een aantal ondersoorten.

Taxonomie
Orde Apterygiformes
Familie Apterygidae
Geslacht Apteryx
Apteryx australis (Zuidereilandkiwi/bruine kiwi)
Apteryx haastii (grote gevlekte kiwi/grote grijze kiwi)
Apteryx mantelli (Noordereilandkiwi/Noordelijke bruine kiwi)
Apteryx owenii (kleine gevlekte kiwi/kleine grijze kiwi)
Apteryx rowi (Rowikiwi/Okarito bruine kiwi)
Cladogram[1]
Familie Apterygidae
Geslacht Apteryx
"gevlekte- of grijze kiwi's"
Apteryx owenii (kleine gevlekte kiwi)
Apteryx haastii (grote gevlekte kiwi)
"bruine kiwi's"
Apteryx rowi (Rowikiwi)
Apteryx mantelli (Noordereilandkiwi)
Apteryx australis (Zuidereilandkiwi)

ANTWOORDEN (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord