De Sturende Kracht van Taal 

Misschien weten jullie nog wel dat als je vroeger op het station stond te wachten, je (tergend) vaak dingen hoorde als:

''De trein naar .. heeft vijf minuten vertraging''

Tegenwoordig is dit echter:

''De trein naar .. komt over vijf minuten''

Ondanks dat hiermee hetzelfde bedoeld wordt, klinkt de tweede uiting veel minder negatief dan de eerste. Waarom de NS dit heeft veranderd is dan ook niet zo moeilijk te raden.

Nog een voorbeeld van de NS, is dat een Stoptrein tegenwoordig een Sprinter heet, niet omdat hij nu sneller gaat dan vroeger, maar wel zodat het klinkt alsof hij sneller gaat dan vroeger.

Voorbeelden dus van taal waarmee eigenlijk exact hetzelfde wordt bedoeld, maar dankzij een andere formulering een ander effect teweeg wordt gebracht. Hier nog een paar:

''Er is weinig kans dat de operatie slaagt'' tegenover ''Er is een kleine kans dat de operatie slaagt''.

Dit kan dezelfde kans zijn, maar de eerste zin stuurt duidelijk naar het negatieve, de tweede naar het positieve. Om deze reden kun je ook moeilijk zeggen: ''Er is weinig kans dat de operatie slaagt, dus laten we het proberen'', maar wel: ''Er is een kleine kans dat de operatie slaagt, dus laten we het proberen''.

''Ik ben nauwelijks gelaagd'' tegenover ''Ik ben net niet geslaagd''. Het eerste klinkt negatiever, terwijl nauwelijks geslaagd zijn in de meeste gevallen toch echt wenselijker is dan net niet geslaagd zijn.

Nu was ik benieuwd of jullie nog meer leuke voorbeelden hadden waarin goed duidelijk wordt hoe sterk de sturende kracht van taal is.

PS: was ook op hyves vroeger :p

ANTWOORDEN (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord