Opmerkelijke gamegeschiedenis: Disney's Aladdin 

Opmerkelijke gamegeschiedenis: Disney's Aladdin 2012-10-13T01:46:53
Wanneer je systematisch bijna alle games gemaakt voor je neus langs ziet komen, kom je allerlei gekke dingen tegen. Verborgen pareltjes, games waarvan je wou dat je ze nooit tegen was gekomen, en soms kom je wel hele opmerkelijke dingen tegen. Wanneer ik dit soort dingen tegenkomen, zal ik een kleine geschiedenisles proberen op te tekenen. Deze keer: Disney's Aladdin.

Van films worden games gemaakt, dat is niets nieuws. Elke blockbuster heeft wel een game tie-in tegenwoordig. Vroeger gebeurde dat ook al, en vooral Disney-films waren hot items om tot games te maken. Sommige mensen hier kunnen zich misschien de game van de Lion King herinneren, die was best wel cool. Een andere Disney-film waar een game van is gemaakt, is Aladdin.

The Power of Three
Sorry, wat zeg ik? Één game? Neen. Van Aladdin zijn maarliefst drie aparte games gemaakt door drie verschillende ontwikkelaars en publishers. Allereerst was er een Aladdin-game, Disney's Aladdin genaamd, gemaakt voor de Sega Mega Drive en Sega Genesis. Deze game was van de hand van Virgin Games, en is later ook nog naar de NES, Game Boy en Game Boy Color geport door NMS Software. Disney zelf heeft de game ook nog geport naar computersystemen als de Amiga en MS-DOS.


Virgin's interpretatie van Aladdin.

Daarnaast was er nog een SNES-versie van de hand van Capcom. Capcom mocht namelijk als enige ontwikkelaar en uitgever games maken van Disney-films voor op Nintendo consoles (de NES-game kwam pas een paar jaar later uit dan de SEGA-versies). Deze game werd simpelweg Aladdin gedoopt. Tien jaar later werd van deze game ook nog een GBA-port gemaakt. Piraten hebben het op eigen kracht ook nog gepresteerd NES-, MegaDrive-, Genesis, MS-DOS- en Amiga-versies van deze game te maken.

Sega had echter nog geen genoeg van het Arabische sprookje, en huurde ontwikkelaar SIMS in om nóg een Aladdin-game te maken voor hun Master System en Game Gear. Ze hadden voor de Virgin Interactive-game immers al de IP-rechten om Disney-games te maken. Ondanks het feit dat Sega al een game genaamd Disney's Aladdin had, noemden ze deze ook maar gewoon Disney's Aladdin.

Potato, potato (potato?)
Gek genoeg zijn de drie games nog wel ontzettend verschillend. Allicht niet qua verhaal, maar de gameplay is wel een verschil van dag en duizend-en-een-nacht. De eerste Sega-game (die later op de NES uitkwam) was een platformer waarbij je je met een kromzwaard en een zak appels een weg baant door de film.

De versie van Capcom deed het heel anders, en ging op de acrobatische tour. Vijanden moet je verslaan door bovenop ze te springen, en de meeste levels vergen een keur aan acrobatische sprongen en andere prestaties om doorheen te komen. Hier en daar is wel een appel te vinden om mee te gooien, maar een zwaard heb je dan weer niet.


De Capcom-versie

De game van SIMS nam weer een andere aanpak, en had drie verschillende soorten levels. Achtervolgingslevels waarin jij als Aladdin een aantal vijanden al rennend voor moet blijven terwijl je obstakels ontwijkt, levels waarin je voorzichtig en aandachtig moet navigeren (denk aan de oude Prince of Persia) om niet in vallen terecht te komen, en zogeheten tapijt-levels waarin Aladdin rondvliegt op zijn vliegende tapijt.

_27.png)
En de versie van SIMS, voor het Master System en de Game Gear

Zelf heb ik als klein jochie op Windows 95-PC's nog de versie van Virgin Interactive gespeeld. Hebben jullie ook een van deze games gespeeld, of misschien wel alledrie? Zoja, welke kunnen we tot de beste Aladdin-game bombarderen?

REACTIES (7) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord