Het bouwen van een (gaming) PC 

Het bouwen van een (gaming) PC 2013-07-11T16:31:57
Na een hoop verzoekjes in het [What to Buy Guide topic](http://www.pu.nl/community/discussions/discussion/what-to-buy-guide-game-pc/) heb ik besloten een blog te schrijven met alle stappen die men moet ondernemen om zelf een desktop in elkaar te sleutelen.

Ik zal hier uitgebreid gaan bespreken wat er allemaal komt kijken bij het in elkaar zetten van je samengestelde componenten. Op de component keuzes ga ik hier niet in, daarvoor moet je bij mijn topic op de community zijn. Er zijn daar elke dag nog een hoop actieve mensen en iedereen wil elkaar daar wel een handje helpen.
Let er op dat de kans natuurlijk erg klein is dat jij dezelfde componenten gebruikt en dat een aantal dingen net iets anders kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de processor koeler, elke fabrikant heeft daarbij zo zijn eigen aansluitmechanismes.

Mijn samenstelling

Voor het gemak vermeld ik even mijn complete set aan componenten. Het kan er uit zien als een rare samenstelling, maar dit komt doordat ik over enkele maanden een custom waterkoeling loop ga aanleggen in mijn PC. Ik heb hiervoor een grote behuizing uitgekozen en met deze reden ook geen dure processor koeler.

De set:
Behuizing: NZXT Switch 810
Moederbord: MSI Z87 MPower
Processor: Intel i5 4670k
Processor koeler: Cooler Master Hyper TX3 Evo
Grafische kaart: Inno3D Nvidia Geforce GTX 780
Geheugen: Kingston HyperX 1866MHz CL9
Voeding: Cooler Master V1000

Pas op voor statische elektriciteit!

Gezien veel componenten in een computer erg gevoelig zijn, moet je erg goed oppassen met statische elektriciteit. Je kent vast wel de schok die je af en toe krijgt als je iemand anders aanraakt. Hoewel dat erg onschuldig lijkt, kan dat zelfde stroompje er wel voor zorgen dat je één of meerdere van de componenten kapot maakt. De makkelijkste manier om dat te voorkomen is het aanschaffen van een ESD (of antistatische) armband. Je doet dan het armbandje om je pols en sluit het draadje aan op een geaard iets.
Wat ook een optie is, is dat je af en toe even een (ongeverfde, ijzeren) waterleiding vast pakt of even een aarde in een stopcontact aanraakt.
Verder is het absoluut uit den boze om met elektronica te werken op een vloerkleed/tapijt. Het vegen van je kleren/voeten langs dat vloerkleed wekt namelijk erg veel statische elektriciteit op. Het zelfde geld voor bijvoorbeeld trainingsbroeken of badjassen, Pas hier dus mee op!

Voordat je begint

Controleer voordat begint alle componenten op zichtbare beschadigingen. Denk hierbij aan verbogen connectors, gebroken PCB's, missende kabeltjes etc. Als je hier pas achter komt halverwege het in elkaar zetten van je PC is dat natuurlijk zonde van je tijd.

De moederbord doos truc

Gezien je bij elektronica vaak niet aan de buitenkant kunt zien of iets werkt is het erg verstandig om eerst je basiscomponenten te testen voordat je alles in je behuizing plaatst. Een veelgebruikte truc is om eerst alles op je moederborddoos te doen.

Zorg er voor dat je alle kabeltjes, boekjes, flyers enz. uit de doos van het moederbord hebt gehaald, doe de doos dicht en plaats vervolgens het moederbord op de doos.

Of je vervolgens eerst het geheugen of eerst je processor+koeler plaatst maakt niet zo veel uit. Als je een erg grote processor koeler hebt, is het vaak makkelijker om eerst het geheugen te plaatsen.

Het geheugen:
Om het geheugen te plaatsen druk je de twee plastic lipje aan beide kanten opzij en druk je het geheugen in de sloten. Het hangt per moederbord af hoe hard je moet drukken, af en toe zul je aardig wat kracht moeten zetten. Als het geheugen op zijn plek zit schieten de twee lipjes vanzelf weer terug.

Als je maar 1 of 2 geheugenmodules gebruikt en je moederbord heeft 4 sloten (zoals bij mij het geval is), zul je even je moederbord handleiding raad moeten plegen welke 2 sloten je moet gebruiken. Meestal (maar niet altijd) zul je vanaf de processor gezien het 2e en 4e slot moeten gebruiken.

De processor en processorkoeler:
Ik bespreek de Intel variant, voor AMD werkt dit allemaal net iets anders.
Voor het plaatsen van de processor haal je eerst het hendeltje achter het ijzeren haakje vandaan en haal je hem vervolgens omhoog (laat het plastic bescherm kapje zitten!). Je kunt nu ook het dekseltje omhoog halen. Wat je nu ziet zijn alle aansluitingen voor de processor. Deze pinnetjes zijn erg kwetsbaar en wees er dus heel voorzichtig mee! Leg nu de processor in de socket (NIET DRUKKEN!). Door de twee inkepingen past hij er maar op één manier in.
Leg nu het dekseltje er weer op en druk vervolgens het hendeltje weer terug achter het haakje. Hierdoor schiet het plastic kapje als het goed is los.

Wat je nu moet doen is controleren of er al koelpasta op de onderkant van je koeler zit. Als dat er al op zit hoef je de volgende stap (het aanbrengen van koelpasta) niet te volgen.
Zit het er nog niet op, dan zul je koelpasta nodig hebben. Vaak wordt dit meegeleverd met je processor en anders heeft vrijwel elke elektronica winkel genoeg op voorraad. De koelpasta zit bijna altijd in een klein spuitje. Doe een klein beetje koelpasta (ongeveer één à twee rijstkorrels) op de processor en verdeel dit gelijkmatig over het hele oppervlak.

De makkelijkste manier om dit te doen is met een (bank)pasje. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld mijn IKEA Family pas.
Zorg er voor dat er uiteindelijk maar een heel dun laagje koelpasta op de processor zit. Hoe minder er op zit, hoe beter het resultaat.

Nu is het tijd om de koeler te plaatsen. Zelf gebruik ik eerst altijd even de Intel koeler die wordt meegeleverd bij je processor. Die is lekker makkelijk te monteren en veel koeling heb je toch nog niet nodig.
Zorg er voor dat alle plastic vliesjes aan de onderkant van de koeler er af is en zet hem vervolgens op de processor. In het geval van de intel koeler is het simpelweg een kwestie van de zwarte 'knoppen' aandrukken tot je een klik hoort. Je moet er dan wel voor zorgen dat je diagonaal over de processor de twee knoppen tegelijkertijd indrukt en vervolgens de andere twee tegelijkertijd (dus nooit eerst twee aan één kant en vervolgens de twee aan de andere kant).
Als dat gedaan is sluit je het kabeltje van de ventilator aan op het moederbord (staat aangegeven met iets als 'CPU Fan01')

De grafische kaart:
Dit onderdeel is het makkelijkste van allemaal. Pak simpelweg de grafische kaart en druk voorzichtig de kaart in het bovenste PCI-e x16 slot. Deze sloten kun je herkennen aan hun langwerpige vorm met links een klein vakje en aan de rechterkant een heel groot vak. Als je de grafische kaart er in drukt zul je (net als bij het geheugen) een klikje horen en schiet het plastic lipje aan de rechterkant omhoog.

De voeding:
Nu komt het puzzel werk. Je moet even goed kijken welke connector waar aangesloten moet worden. Het makkelijkste is de grote moederbord connector. Deze vind je terug aan de rechter kant van het moederbord. Daarna zul je even in de handleiding van je voeding moeten kijken welke connector waar voor bedoeld is. Elke connector kan maar op één ding worden aangesloten, maar toch is het wel zo veilig om alles even te controleren. Je moet namelijk nog de grafische kaart en de processor van stroom voorzien. De locatie van de aansluitingen op de grafische kaart ligt voor de hand, maar dat van de processor kan de eerste keer een beetje lastig zijn. Die zul je namelijk helemaal bovenaan het moederbord moeten aansluiten.
In het plaatje hier onder heb ik alle locaties met een rood vakje aangegeven:

Het uiteindelijke resultaat zal dan iets worden zoals dit:

De eerste keer opstarten:
Sluit nu de voeding aan op het stopcontact, en zet de voeding aan (knopje naast de aansluiting voor de stekker). Het is ook handig om nu even een scherm er bij te pakken en deze aan te sluiten op je grafische kaart. Een muis en toetsenbord aansluiten is ook verstandig.

Om de computer te starten zonder start knop zit er op sommige wat duurdere moederborden een knop om de computer te starten. Als je moederbord dat niet heeft, zul je even moeten uitzoeken welke connector op je moederbord bedoeld is voor de startknop van je behuizing. Als je dat gevonden hebt moet je simpelweg even met een schroevendraaier de 2 pinnetjes van die connector kort verbinden (niet naar elkaar toe drukken, maar gewoon kort het ijzeren deel van de schroevendraaier er tussen stoppen). Als het goed is gaan de ventilatoren van de grafische kaart en processor koeler draaien, zie je allemaal lampjes knipperen en begint je scherm beeld te geven.

Ga nu naar de BIOS van je moederbord en controleer daar of het geheugen, de processor enz. worden herkent. Als dat allemaal het geval is, dan ben je klaar om alles in je behuizing te bouwen.

Alles in de behuizing bouwen

Voordat je verder gaat zul je de voeding moeten ontkoppelen en de grafische kaart van het moederbord af moeten halen.
Ook als je eerst de intel koeler hebt gebruikt, maar een andere (betere) koeler wilt gaan gebruik is het verstandig om die om te wisselen voordat je alles in je behuizing plaatst. Vergeet dan niet om eerst alle oude koelpasta van je processor af te halen met wat wc papier en alcoholdoekjes voordat je de nieuwe koeler+pasta plaatst.

Om nu alles in je behuizing te bouwen is het handig om de behuizing plat te leggen op bijvoorbeeld een handdoek. Hierdoor beschadigt de zijkant van je behuizing niet en kun je overal makkelijk bij.

Het moederbord plaatsen:
Nu is het tijd om je moederbord in je behuizing te plaatsen. Voordat je dit kunt doen moet je eerst het IO-shield (dat metalen dingetje wat je bij je moederbord krijgt) achterin de behuizing klikken. Vanuit de binnenkant van de behuizing druk je voorzichtig het dingetje in het grote gat aan de achterkant (let op de orientatie). Hij klikt dan vanzelf vast.

Ook moeten eerst de moederbord standoffs in je behuizing worden geschroefd. Dit zijn de verhogingen waar je moederbord op rust en aan vast wordt geschroefd. Deze dingetjes worden met je behuizing meegeleverd en het de plek waar ze in geschroefd moeten worden hangt af van je moederbord formfactor. Vaak staat dit erg duidelijk aangegeven in de handleiding van je behuizing.

Plaats nu het moederbord op de standoffs en lijn de aansluiting uit met het IO-shield. Nu kun je voorzichtig het moederbord vastschroeven aan de standoffs in de behuizing. De benodigde schroefjes zijn meegeleverd bij je behuizing. Zorg er voor dat je de schroefjes niet te vast draait, hierdoor kunnen er namelijk scheurtjes ontstaan.

De grafische kaart:
De grafische kaart kun je net als de vorige keer gewoon weer in het moederbord schuiven. Je moet dit keer alleen wel eerst even de metalen bescherm kapjes weghalen uit je behuizing. Deze beschermkapjes zitten op de plek waar zo meteen de aansluitingen voor je scherm komen te zitten. Op het moment dat je je grafische kaart wilt plaatsen zie je snel genoeg welke metalen dingetjes ik bedoel.

De harde schijven:
het is handig je behuizing nu weer recht op te zetten
Je harde schijf moet je plaatsen in de daarvoor bedoelde vakken van je behuizing. Deze zitten vaak helemaal aan de voorkant in de vorm van een soort lade. Het hangt af van je behuizing hoe hij precies geplaatst moet worden, dus daar ga ik verder niet op in.
De data kabels voor je harde schijven zitten bij je moederbord en moeten in de zogenoemde SATA aansluitingen. Deze zitten aan de rechter kant van het moederbord. Mocht je een SSD hebben en een moederbord met zowel SATA2 als SATA3 aansluitingen, let er dan op dat je de SSD op de SATA3 poorten aansluit voor optimale snelheid.

De voeding:
Deze plaats je meestal onder in de behuizing, maar af en toe kan het ook aan de bovenkant. De voeding kan er op 2 manieren in: De ventilator boven, of de ventilator onder.
Wat je doet hangt van jouw behuizing en locatie af. Als je behuizing de ventilatiegaten heeft aan de onderkant zou ik zelf de ventilator dus ook aan de onderkant doen BEHALVE als je de desktop op een hoogpolig tapijt of iets dergelijks zet.

Het aansluiten van de kabels gaat ongeveer het zelfde als de eerste keer, maar nu moet je proberen de kabels zo netjes mogelijk weg te werken. Als je behuizing van die handige gaten heeft waar je je kabels achter kunt wegwerken zou ik hier zeker gebruik van maken!
Vergeet dit keer trouwens je harde schijven niet ook aan te sluiten!

De aansluitingen van je behuizing:
Nu wordt het tijd om alle kabels je van je behuizing aan je moederbord aan te sluiten. Als het goed is staat overal netjes op wat wat is.
De audio kabels moet je vaak helemaal links onder aansluiten
USB 2.0 rechts onder
USB 3.0 aan de rechter kant
Power LED/Power Switch/HDD LED/Reset Switch etc. zitten ook rechts onder in. Welke pinnetjes je precies moet gebruiken staat in de handleiding van je moederbord.
* De ventilatoren kunnen worden aangesloten op de connectoren verspreid over het hele moederbord. Raadpleeg ook hiervoor weer even de handleiding.

De ravage opruimen

Tja, nu wordt het tijd om je kamer een beetje op te ruimen. Het is verstandig om alle kabeltjes/handleidingen in hun bijbehorende doos te stoppen en deze netjes weg te leggen. Driver DVD's heb je zodadelijk nog nodig voor het installeren van de drivers.

KLAAR!

Alles is nu klaar. Sluit de voeding aan op het stopcontact, zet de schakelaar op de voeding om en start je computer! Het installeren van Windows/Linux/drives/etc ga ik niet op in, dat spreekt allemaal voor zich.

REACTIES (23) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord