World of Tanks: Xbox 360 Edition Review 

World of Tanks: Xbox 360 Edition Review 2014-02-21T13:17:01
Als trotse Xbone-bezitter, had Graddus zijn 360 eigenlijk al definitief onder het bed gegooid. Echter, vanwege het gebrek aan boeiende next-gen games, geeft hij de Xbox 360 Edition van freemium-festijn World of Tanks maar een testrit.

Ik vind het toch apart. Want waarom komt nu pas, een kleine drie(!) jaar na de launch van het PC-origineel, de consoleversie van freemium-fenomeen World of Tanks het strijdtoneel oprijden? Is de battle niet al beslist? Zijn er werkelijk nog soldaten te vinden die in deze - inmiddels toch redelijk roestige - tank plaats willen nemen?

World of Tanks: Xbox 360 Edition

 

Bezint, eer ge begint

Nou, kennelijk wel. De servers zitten namelijk bomvol! Het duurt nooit langer dan een paar seconden voordat je in een potje zit. Erg fijn. Net als het feit dat je deze Xbox 360 Edition GRATIS binnenhengelt, onder voorwaarde dat je XBL Gold-member bent. Mijn overgrootmoeder (ervaringsdeskundige op het gebied van oorlogen) zou echter zeggen: "Bezint, eer ge begint". Om maximaal plezier uit deze versie te halen, is immers een hóóp tijd benodigd. Of anders alsnog smijten met klinkende munt middels *vies woord* microtransacties...

Maar laten we bij het begin beginnen. En dat is uitleggen dat World of Tanks: Xbox 360 Edition in de basis een een-op-een overzetting is van de game die al een aantal jaar furore maakt op PC en met circa 75 miljoen geregistreerde gebruikers niets anders dan een van de succesvolste free-to-play projecten ooit kan worden genoemd. Oké, de graphics zijn voor console geoptimaliseerd. Zo ook de controls. Dat terzijde, kies je nog steeds uit een groot aantal Amerikaanse, Britse en Duitse tanks, waarna je in matches van 15 tegen 15 één doel hebt: de vijand aan gort schieten. Zelf kapot geknald? Dan is het terug naar je garage, waar je ófwel kan wachten tot je tank is gerepareerd, óf het strijdperk met een ander model kunt betreden.

World of Tanks: Xbox 360 Edition

 

Tier 10-oorlogsschatten

Gaandeweg verdien je zo upgrades voor je voertuigen. Betere munitie hier, nieuw perkje of likje verf daar: puristen zullen niet rusten eer ze de oorlogsschatten van de Tier 10-modellen hebben unlocked. En dat duurt laaaaang: volgens ontwikkelaar Wargaming bevat elke tankklasse wel voor 100 uur aan gameplay!

Dus draait het allemaal uit op de onvermijdelijke vraag: is World of Tanks ook op de Xbox 360 de moeite waard om veel tijd (of geld) in te investeren? Ik hink op twee gedachten. Ja, de gameplay is heerlijk simpel en de bekende 'oké, nog één potje dan'-verslavingsfactor ook absoluut aanwezig. Een en ander bestuurt heerlijk met de controller, en de adrenalinekick die je krijgt wanneer je een vijandelijke tank de grond inblaft is onovertroffen. Alsof je in dienst zit, maar dan zonder de ellende van drillende sergeanten en parlementaire enquêtes.

World of Tanks: Xbox 360 Edition

 

Pief-paf-poef

Toch zijn er ook momenten waarop World of Tanks zijn doel mist. Zo is goede communicatie van levensbelang, en laat dat nu net schier onmogelijk zijn wanneer elk team standaard bestaat uit vijf n00bs, vijf Rambo's en vijf mensen die daadwerkelijk weten waar ze mee bezig zijn. De matchmaking-opties bieden helaas geen soelaas: die zijn veels te rudimentair.

Daarnaast begint na een paar uur ook op te vallen hoe beperkt het allemaal is qua gameplay. Je zit in een tank, rijdt op de vijandelijke basis af of verschuilt je juist als een volleerd camper in de bosjes, en that's it. Heb je een vijand eenmaal in het vizier, dan draait het teleurstellend vaak uit op een soort stand-off waarbij je als twee blinde cowboys magazijnen op elkaar blijft legen totdat een het loodje legt. Tuurlijk, tactiek, roep je dan. Maar zoals ik net al zei: da's bijkans onmogelijk.

Voor zo af en toe een potje is World of Tanks echter extreem goed geschikt. En bedenk: het is nog altijd tien keer leuker dan de manier waarop ik vroeger 'tankje' moest spelen, met van die plastic modellen. "Pief-paf-poef... Nee hoor echt, die was raak. Nu ben je dood!"

World of Tanks: Xbox 360 Edition

Conclusie 

SCORE: 74
World of Tanks op de Xbox 360 is een prima versie van een van de meest gespeelde freemium-games ter wereld. Maar met de tijd die er tussen de release van het origineel en deze versie zat, heb ik toch het idee dat Wargaming ammunitie achterhoudt. Wellicht is deze 360-editie dan ook meer een pilot voor een komend Xbox One free-to-play project?
World of Tanks op de Xbox 360 is een prima versie van een van de meest gespeelde freemium-games ter wereld. Maar met de tijd die er tussen de release van het origineel en deze versie zat, heb ik toch het idee dat Wargaming ammunitie achterhoudt. Wellicht is deze 360-editie dan ook meer een pilot voor een komend Xbox One free-to-play project?

REACTIES (24) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord