Wolfenstein 

Wolfenstein 2013-12-19T16:57:41
Het legendarische Wolfenstein keert na acht jaar afwezigheid eindelijk terug. Jan kijkt hoe goed het concept “occulte Nazi’s afknallen” de tand des tijds heeft doorstaan. Ze zeggen wel eens dat Duitsers geen humor hebben. Dat het Germaanse grappenboek net zo dik is als de menukaart van de plaatselijke snackbar. En dat terwijl je over Duitsers juist wel veel grappen kunt maken. Tijdens het spelen van Wolfenstein had ik ook vaak het idee met een grap te maken te hebben. Met een parodie op WO2-shooters, om precies te zijn.
Het legendarische Wolfenstein keert na acht jaar afwezigheid eindelijk terug. Jan kijkt hoe goed het concept “occulte Nazi’s afknallen” de tand des tijds heeft doorstaan.

Ze zeggen wel eens dat Duitsers geen humor hebben. Dat het Germaanse grappenboek net zo dik is als de menukaart van de plaatselijke snackbar. En dat terwijl je over Duitsers juist wel veel grappen kunt maken.
Tijdens het spelen van Wolfenstein had ik ook vaak het idee met een grap te maken te hebben. Met een parodie op WO2-shooters, om precies te zijn.
Nu was Wolfenstein nooit een serieuze shooter, natuurlijk.
Supersoldaten, Hitler als halfrobot, het stoeien met occulte zaken en vage experimenten, reusachtige vleesklompen als bosses… het was altijd al behoorlijk over de top.
Maar deze Wolfenstein gaat nog een paar stappen verder.

Groene sluier
Om het geheel nog bovennatuurlijker te maken introduceert Raven Software (met de hete adem van id Software in hun nek) een mysterieuze sluierwereld genaamd The Veil.
Eenmaal in deze groenwazige wereld kan bikkel BJ Blazkowicz hitpoints van vijanden zien en puzzels oplossen. Hij beschikt ook over Veil Powers waarmee hij de tijd kan vertragen en een schild kan oproepen.
Sommige van de enorme wapens die je meezeult worden aangedreven door The Veil en laten je Duitsers heel handig roosteren, smelten, ontploffen en vaporiseren.
En ja, dat is erg leuk. Net als het afhakken van ledematen en het uit elkaar laten ploffen van hoofdjes. Maar toch.

Tergend & slordig
Toch is er een boel mis met Wolfenstein. Om te beginnen is de gameplay wel erg old skool. Je hebt constant het idee dat je dit honderd keer eerder hebt gespeeld.
Ronduit slecht is de AI (kunstmatige intelligentie) van de Duitsers. Dit kan en mag anno 2009 echt niet meer en zeker niet in een spel met de naam id Software op de hoes.
Wat er aan mankeert? Ik zal wat voorbeelden geven.
1) Ik schiet op een Duitse soldaat en zijn makker naast hem staat er als een zoutzak bij, zonder een spier te bewegen.
2) Ik storm met veel kabaal een kamer binnen waarin zich twee Duitsers bevinden. Ze zien me wel maar doen me niks. Ik knal de eerste vijand neer, nummer twee doet nog steeds niks.
3) Ik storm een kamer binnen en de vijanden rennen in paniek alle kanten op waarbij ze soms, serieus, tegen elkaar aan lopen en omvallen. Slapstick op zijn Duits.
4) Mannetjes die rondjes blijven lopen.
5) Mannetjes die blijven plakken in muren.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. De afwerking is ook slordig, trouwens.
Op de PS3 dropte de framerate af en toe wanneer er te veel soldaten in beeld kwamen. Soms bleven brokstukken van kisten in de omgeving trillen na een ontploffing. Dat soort zaken.

Grote grijns
Maar tegenover deze ergernissen staan ook veel leuke dingen.
Zo kent de game een beperkte openwereldstructuur, een soort veredelde hub eigenlijk, waarin je tussen missies door je wapens kunt upgraden, goud kunt zoeken, dorpjes kunt verkennen en met het verzet kunt babbelen.
Ook de eindbaasgevechten, en de chaos die bij dergelijke confrontaties komt kijken, leveren volop spelgenot.
Sowieso heb ik al die lompe actie, grove AI-fouten en intense shootouts met een grote grijns over mee heen laten komen. Het is grappig en vermakelijk zoals een B-film grappig en vermakelijk kan zijn.
Maar van een titel met deze statuur had ik meer klasse en niveau verwacht.

Conclusie 

SCORE: 75
Ik heb me kostelijk vermaakt, ik heb me geërgerd en ik heb me kapot gelachen om die stomme AI. Boven alles heb ik me verbaasd, dat id Software en Raven niet een meer glansrijke comeback voor dit fenomeen hebben geregeld.
Ik heb me kostelijk vermaakt, ik heb me geërgerd en ik heb me kapot gelachen om die stomme AI. Boven alles heb ik me verbaasd, dat id Software en Raven niet een meer glansrijke comeback voor dit fenomeen hebben geregeld.

REACTIES (3) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord