The Witcher II: Enhanced Edition review 

The Witcher II: Enhanced Edition review 2012-09-17T12:57:37
The Witcher II heeft als hardcore PC-RPG de harten van vele gamers veroverd. Maar kan de verwende consolegamer deze toptitel wel aan, vroeg Ward zich af nu de game ook op Xbox 360 verschijnt.

De Witcher II zal voor sommige consolegamers even slikken zijn. Voor hen die de afgelopen jaren bij de hand zijn genomen en waarvoor alles werd voorgekauwd, is dit wel even andere koek. The Witcher II is een hardcore RPG met een laag tempo. Eentje waarin je echt moeite moet doen en waar de zijwieltjes nergens te bekennen zijn.

Advies
Word je dan helemaal in het diepe geflikkerd? Nee, dat ook weer niet. In het begin van de game kun je een tutorial volgen om de basisprincipes van The Witcher II in de vingers te krijgen.

Op het eind van die tutorial zul je tegen golven vijanden moeten vechten en op basis van de hoeveelheid vijanden die je verslaat, krijg je een advies over de voor jou meest geschikte moeilijkheidsgraad. En kijk niet vreemd op als de aanbeveling Easy is (zoals bij mij), want deze game is gewoon pittig. Dwars als ik ben, speelde ik toch gewoon op Normal, maar legde zo vaak het loodje dat ik al snel besefte dat ik het advies beter niet in de wind had kunnen slaan.

Vecht voor je leven
De combat in The Witcher II kent vele facetten en mogelijkheden, waardoor ik in het begin moeite had om het onder de knie te krijgen. Zo heb je vijf magische spreuken met ieder een eigen naam. Wat die namen betekenden had ik niet zo goed onthouden, met als resultaat dat ik aanvankelijk steeds de verkeerde spreuk op het verkeerde moment gebruikte.

Maar al doende leert men, en dat geldt zeker voor deze game. Duik uitgebreid je inventory in en kijk goed naar de potions die je kunt drinken om sterker te worden, de oliën die je op je zwaarden kan smeren om ze effectiever te maken en lees vooral veel in je quest log. Maak je dan ook nog de juiste keuze voor het ijzeren zwaard voor mensen en het zilveren zwaard voor monsters, dan kom je al een heel eind.

Geen Amerikaan
Een van de redenen waarom ik me goed vermaakt heb met The Witcher II is het feit dat Geralt geen typisch Amerikaanse held is. Hij is niet uitgesproken goed en ook geen antiheld; het verhaal en het personage zijn veel meer een grijs gebied.

Er zijn ook geen duidelijke goede of slechte keuzen. Je weet dan ook eigenlijk nooit of je de juiste keuze maakt. Je gaat op je gevoel af, zoals je dat ook in het echte leven zou doen. Vervolgens word je uitgekotst of krijg je een beloning. Geralt is ook geen borstklopper, geen opschepper die iedereen wel even laat zien hoe geweldig hij is. Daarom is Geralt een goede gast. Ik mag hem wel.

Genieten
Tijdens mijn reis naar Polen voor de preview van deze RPG maakte ik me nog zorgen over de grafische kwaliteiten. De Xbox 360 heeft immers een stuk minder kracht dan een moderne PC en op dat gebied is dan ook inderdaad aardig wat ingeleverd. Toch viel het mij na een paar uur spelen al niet meer op.

De Witcher II ziet er voor een consolegame namelijk top uit en door slim programmeren zit alles er in dat ook in de PC-versie zat. De game voelt mede door die uitgebreide mogelijkheden niet echt als een consolegame. Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar wel een lekkere. 

Conclusie Ward:
Je bent gewaarschuwd. The Witcher II op de Xbox 360 is een prachtgame die iedere PC-gamer je zal aanraden, en die uitstekend is overgezet naar de console. De Xbox 360-versie kent zelfs extra content en een beter einde, maar kan jij dat wel aan als typische consolegamer?

De bovenstaande review is een ingekorte versie van het artikel in de nieuwste Power Unlimited (#221).

REACTIES (27) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord