The Banner Saga 3 - Review 

The Banner Saga 3 - Review 2018-09-05T16:15:46
In een klein ‘studiootje’ in Amstelveen waarin het een aangename 16 graden is - een flink verschil met de scorching 30+ Celsius buiten - beleeft Wouter een avontuur met een nog veel lagere temperatuur: de epische apotheose van The Banner Saga 3.

Deze review van The Banner Saga 3 moest eigenlijk in PU10 (rond 20 september in de winkels) komen te staan, maar daar was geen ruimte meer voor. Dus zetten we hem bij dezen gewoon nog ff op PU.nl!

In het geval dat je nog nooit van The Banner Saga-trilogie hebt gehoord; hier wat steekzinnen uit mijn reviews van de vorige twee delen: ‘Een game die het beste van Telltale’s The Walking Dead, Dragon Age en XCOM: Enemy Unknown in zich verenigt.’ ‘Een prachtige kijkdoos, met een platte wereld zich afspelend voor oogstrelende, verschuivende achtergronden, terwijl de dialogen uitgebeeld worden aan de hand van minimaal bewegende, standee-achtige characters.’ ‘Het stijltje, gebaseerd op de werken van Disney-animator Eyvind Earle, is zeer apart en zal daarom zeker niet iedereen doen laten kwijlen, maar ik vind het fucking prachtig.’ ‘De turn-based battles die op een Fire Emblem-achtig grid plaatsvinden, zijn niet van het diepte-niveau XCOM, maar zetten je tactiekklieren zeker aan het werk.’
Zo, nu ben je weer op de hoogte, want dit geldt ook allemaal voor deel 3, waarin de dubbele dreiging (Darkness en Dredge) voor onze favoriete Valka, varl, horseborn en mensen tot een epische ontknoping komt.

     

Het moment van de waarheid

The Banner Saga 3 is The Moment of Truth, letterlijk en figuurlijk. Figuurlijk omdat alle characters in deze trilogiesluiter zo goed als fucked zijn en hun tijd simpelweg op is, letterlijk omdat de waarheid achter de Vikingwereld in z’n geheel aan het licht komt. En ik heb het over antwoorden op álle vragen die je nog had; wat dat betreft heeft Stoic deze trilogie prachtig uitgestippeld.
Over het algemeen heb ik het gevoel dat deze drieluik tot in de details uitgedacht is, want de game geeft je absoluut het idee dat alle progressie die je gemaakt hebt de afgelopen twee delen niet voor niets is geweest. Ik kan nog geen halve detail hierover uitweiden, want het zou zonde zijn als ik verrassingen voor je verknal, maar als je je game-elementen kan herinneren waarvan je dacht ‘waar de fuck is dat eigenlijk voor?’, dan is ook dat een vraag waar een antwoord op gaat komen. Dat is hoe een goed plan eruit ziet, mensen. Stoic mag echt achterover leunen met een sigaar in de smoel, tevreden grinnikend: ‘I love it when a plan comes together.’

The Banner Saga 3   

Ik zal die Varl missen…

Behalve dat in The Banner Saga 3 eens en voor altijd duidelijk wordt hoe knap uitgekiend deze trilogie is, is het misschien ook wel het meest duistere, schokkende en spannende deel. Er zijn weer bloedstollend moeilijke gevechten met nieuwe vijanden en een paar kersverse helden, er gaan wederom een paar boeiende characters dood als je niet de juiste keuzes maakt (misschien zijn er niet eens keuzes waarmee je het kan voorkomen, who knows) en er zitten dit keer extra veel animatiefilmpjes in om de vele, spectaculaire sleutelmomenten mee uit te beelden. Deze cutscenes zijn altijd kort, niet meer dan een paar seconden, maar ze maken keer op keer indruk met die oogstrelend sierlijke stijl, ondersteund door krachtige folk-achtige tunes. Maar ondanks alle lof heb ik zeker wat kritiek op The Banner Saga 3. Zo is het level-systeem van de characters al vanaf deel 1 niet enorm boeiend, maar in 3 is het bijna saai, zo nietszeggend en beperkt. Ook raakte ik vaak gefrustreerd over het vechtsysteem omdat je je stappen op het grid niet terug kan draaien; een functie die zó logisch is dat ik Stoic eigenlijk al na deel 1 had moeten bellen!
Maar aangekomen bij het onvermijdelijke eindstuk van deze prachtige serie zal je je vast en zeker realiseren wat een fijne tijd je gehad hebt met Iver, Rook, Oddleif, Canary, Folka, Bolverk en de vele anderen. Ondanks dat het voor deze characters in kwestie echt een helletocht vol angst, depressie en verschrikkingen was…

The Banner Saga 3 2

Conclusie 

SCORE: 89
Met een zucht van spanning, een gefrustreerde schreeuw en een geëmotioneerde snik arriveer je aan het einde van deze kunstige, gitzwarte trilogie. Geen Gold Award, want er is door de jaren heen te weinig geïnnoveerd, maar de trilogie als geheel verdient koud goud!
Met een zucht van spanning, een gefrustreerde schreeuw en een geëmotioneerde snik arriveer je aan het einde van deze kunstige, gitzwarte trilogie. Geen Gold Award, want er is door de jaren heen te weinig geïnnoveerd, maar de trilogie als geheel verdient koud goud!

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord