Solo: A Star Wars Story - zeker geen Indiana Jones in space 

Solo: A Star Wars Story - filmreview 2018-05-24T14:43:10
Han Solo is misschien wel een van de meest iconische filmpersonages ooit, vergelijkbaar met lopende legendes zoals James Bond en Ellen Ripley. Wouter is benieuwd of Solo: A Star Wars Story dit icoon eer aan doet…

Wie wil nooit ‘the odds’ weten? Wie zegt niet ‘I love you’ maar ‘I know’? Wie is altijd ‘in it for the money’ totdat vrede in het heelal op het spel staat? Door wie heeft het woord ‘scoundrel’ een positieve lading gekregen? Inderdaad, onze man Han Solo, in het verleden gespeeld door misschien wel een van de meest onvergetelijke acteurs ooit: Harrison Ford. Of je het nou wil of niet, de bazen van LucasArts en Disney hebben besloten dat de charismatische kapitein van de Millennium Falcon z’n eigen film verdient, wat de tweede spin-off Star Wars-film is na Rogue One. En zo geschiedde dat Solo: A Star Wars Story in productie ging en het een na het andere zorgwekkende nieuwsbericht ons bereikte…

Solo: A Star Wars Story     

Solo: A Star Wars Story – verontrustende voortekenen

De Solo: A Star Wars Story-mediastorm begon met goed nieuws: Christopher Miller en Phil Lord, de schrijvers/regisseurs van The Lego Movie, 21 en 22 Jump Street, werden aangenomen als regisseurs, iets waarvan m’n speekselklieren meteen begonnen te werken. Een comedy met Han Solo in de hoofdrol? Dat klinkt écht als een spin-off, als iets dat duidelijk afwijkt van de Star Wars-trilogieën! Bovendien zijn Lord en Miller jonge, frisse filmmakers die de Star Wars franchise een flinke dosis citrusvruchtfrisheid in zouden kunnen spuiten. Maar vervolgens begon de poepstorm en gingen m’n wenkbrauwen fronsen: Lord & Miller werden ontslagen, het gerucht ging dat de nieuwe, jonge Han Solo (Alden Ehrenreich) acteerlessen nodig had, de marketingcampagne kwam verdacht traag op gang en vervolgens werd de bijzonder laat verschenen trailer ook nog eens met schouderophalen ontvangen. Maar het meest verontrustende nieuws vond ik zelf nog wel dat de frisse Lord & Miller werden vervangen door Ron Howard, een Hollywood-dinosaurus wiens laatste, écht goede film echt al jaren geleden was. Ongeveer het tegenovergestelde van citrusvruchtfris dus. Zeker, Howard heeft vette films gemaakt zoals Rush en A Beautiful Mind, maar daar tegenover staan flicks die je vergeet zodra de credits rollen: The Dilemma, Inferno, In the Heart of the Sea… van sommigen weet ik niet eens zeker of ik ze gezien heb!

    

Solo: A Star Wars Story – wisseling van de wacht

Eigenlijk heeft Ron Howard precies de film gemaakt die ik verwachtte: Solo: A Star Wars Story is vermakelijk, maar redelijk mak. Als een Lambo die niet uit de bebouwde kom mag; onder de motor zit iets wat wil grommen van woede, maar het mag alleen een beetje spinnen. Han Solo verdient te schitteren in een film vol met grappen, spektakel en avontuur, als een soort Indiana Jones in space. Maar in plaats daarvan werd ik lichtelijk vermaakt in een film die opvallend humor- en kleurloos is. Er zijn amper indrukwekkende locaties; we gaan van een donkere planeet waar letterlijk alles donkerblauw is, naar een modderplaneet waar… jawel, alles bruin is, naar een sneeuwplaneet waar alles wit en zwart is. Natuurlijk is er een Cantina-achtige scène, niet geheel verrassend ontmoet Solo bepaalde sleutelfiguren in het Star Wars-universum en, jazeker, er wordt voor het eerst rondgesjeest in de Millennium Falcon. Op die laatste scène na, zijn geen van deze gebeurtenissen ontzettend memorabel of kneiterspectaculair, maar ook niet vervelend of fanboy-verdelend. Lekker veilig dus, bijna of er in het script rekening gehouden is met de woede die de makers van The Last Jedi op zich hebben gehaald door alle risico’s die zij namen. Dit kan natuurlijk niet, want toen The Last Jedi uitkwam was het allang duidelijk hoe het verhaal van Solo zou worden, dus waarschijnlijk is de redelijke zoutloosheid van Solo te danken aan haast als gevolg van de eerder genoemde productieproblemen. Deze film moest (op tijd) af en dus werd er een betrouwbare, professionele dude ingehuurd om er alsnog wat van te maken. En het is vast knap dat het Howard gelukt is om een aardige film te maken, of hetgeen wat Lord & Miller achter hebben gelaten nou een enorm zooitje was of niet.

Solo: A Star Wars Story 1    

Solo: A Star Wars Story – deze lui en nog wat droids

Net zoals het plot van Solo: A Star Wars Story okay is, zijn ook de personages die het dienen… adequaat. Hoofdrolspeler Ehrenreich weet er af en toe prima een lachje uit te persen dat aan Harrison Ford doet denken en zijn postuur weet zeker de zelfingenomenheid van het de ruimtesmokkelaar te imiteren. Ik denk niet dat fanboys hier boos om kunnen worden, maar ook niemand zal de jonge Solo bekronen tot een modern icoon. Donald Glover als Lando Calrissian is cool, maar minder indrukwekkend dan je zou denken, en Chewbacca vormt een vertrouwde aanwezigheid en niet veel meer dan dat. Verder kan Woody Harrelson ermee door als een soort onbetrouwbaar vaderfiguur en is Paul Bettany zo’n bad guy die best aardig doet om zijn agressie te verhullen; daar houd ik wel van. Toch is het een beetje vreemd om deze redelijke A-listers nieuwe characters in een Star Wars-film te zien spelen, want meestal worden er onbekendere mensen gecast. Over vreemd gesproken: Emilia Clarke van Game of Thrones-faam schittert nog het hardst in Solo: A Star Wars Story, wat waarschijnlijk vooral komt omdat Ron Howard geen tijd had om de meest fantastische prestaties uit z’n cast te trekken. Zoals een insider zei was het verschil tussen de professionele Howard en het jonge duo ongeveer 17 takes per scène: Lord en Miller hadden er soms 20 nodig, terwijl Howard het in 3 wel kon opnemen. Deze efficiëntie was nodig, maar was het ook wenselijk?

Solo: A Star Wars Story - Emilia Clarke   

Solo: A Star Wars Story – citrusfruitfris?

Solo: A Star Wars Story is aan de ene kant precies waar ik bang voor was toen aangekondigd werd dat er elk jaar een Star Wars-film uit zou komen: het zorgt ervoor dat de franchise steeds minder speciaal wordt. Dit is geen ‘epic movie event’, maar gewoon een leuke scifi-film van het soort waardoor, als er om het jaar eentje van verschijnt, Star Wars steeds in bijzonderheid afneemt. Aan de andere kant weet het zich wel, meer dan Rogue One, te onderscheiden van de trilogie-films als spin-off door het kleinschaliger aan te pakken. Het is niet een allesbepalende strijd tegen de Empire/First Order is en het eindigt niet, zoals altijd, met een enorme space battle dat afgewisseld wordt met een gigantische veldslag op het oppervlakte van een planeet. Deze standaard aanpak zou ook niet bij een personage als Solo passen, een besef dat deze film best wel heel citrusfruitfris had kunnen maken, ware het niet dat het zo kleurloos en vlak gebracht wordt. In een perfecte wereld hadden Lord & Miller de verantwoordelijkheid van een Star Wars-film aangekund en hadden zij de toestemming van LucasFilm gekregen om er een gestoorde, Guardian of the Galaxy-achtige comedy van te maken. Of had Ron Howard meer tijd gehad. Of was er nooit een film over Han Solo uitgekomen. In dat laatste geval was de wereld gewoon doorgegaan met draaien, ben ik bang. En dan had Han de Kessel Run alleen in onze verbeelding in 12 Parsecs (afgerond naar beneden) gedaan…

Solo: A Star Wars Story - Millennium Falcon

Conclusie 

SCORE: 65
Solo: A Star Wars Story is een beetje vlak, kleurloos vermaak met weinig enorm memorabele momenten. Het is zeker niet slecht, zal ook weinig Star Wars-fanboys boos maken en voelt meer als een originele spin-off dan Rogue One, maar het is amper indrukwekkender dan sommige prequel-delen.
Solo: A Star Wars Story is een beetje vlak, kleurloos vermaak met weinig enorm memorabele momenten. Het is zeker niet slecht, zal ook weinig Star Wars-fanboys boos maken en voelt meer als een originele spin-off dan Rogue One, maar het is amper indrukwekkender dan sommige prequel-delen.

REACTIES (34) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord