Grand Theft Auto III - review 

Grand Theft Auto III - review 2013-06-26T13:11:50
DMA Design heeft zijn best gedaan om de ijzersterke 2D gameplay van Grand Theft Auto 3 om te zetten naar een 3D model. Daar zijn ze niet alleen perfekt in geslaagd; deze game zou zelfs wel eens de grondlegger kunnen zijn van een heel nieuw genre.

Ik had een boel verwacht van Grand Theft Auto 3, zoals waarschijnlijk elke gamer die houdt van aktie, auto's en het molesteren van onschuldige voorbijgangers. Ik had echter niet gedacht dat GTA3 zo ontzettend goed zou worden. Tot ik afgelopen week eindelijk de review versie in mijn handen kreeg...

Wat hier gebeurd is, is werkelijk ongelofelijk. Deze game is niet goed, hij is meesterlijk. GTA3 is het begin van een heel nieuw genre.

De eerste GTA was goed maar het zag er allemaal een beetje gaar uit. Driver was goed maar je kon niet uit de auto en de vrijheid van GTA ontbrak. Crazy Taxi was goed maar ook hier ontbrak de vrijheid die de game tot ongekende hoogten had kunnen tillen. Nee dan Grand Theft Auto 3; DMA heeft alles wat goed was aan GTA, Driver en Crazy Taxi gebruikt om de ultieme doe-alles-wat-je-wilt game te maken.

gta3

Eenvoud

Juist, je leest het goed; GTA3 is perfekt en aan de basis van perfekte games ligt eenvoud. Je begint het spel als een ontsnapte gevangene die door zijn mede bankrovers is besodemieterd. Het character van deze hoofdpersoon wordt verder niet uitgediept. Sterker nog, deze persoon zegt nooit iets. Het is geniaal want dit character ben je zelf. Je wordt dus niet opgezadeld met een of andere suffe idioot met slechte dialogen maar je speelt jezelf.

Je bent een moeilijke gast die zich zwijgzaam een weg naar de top van het criminele circuit werkt en je zult geen enkele moeite hebben om dit character voorgoed in je hart te sluiten.

In het begin van deze game heb je nog geen duidelijk doel voor ogen, dan ben je vooral bezig met het in elkaar slaan van politieagenten en het stelen van steeds vettere wagens waarmee je door de straten van Liberty City kunt scheuren.

Pas als je daar op uitgekeken bent, begin je te beseffen dat je geld moet verdienen en dat kan op een paar verschillende manieren. In de eerste plaats is het mogelijk om een taxi te stelen en voor taxichauffeur te gaan spelen. Het is echter ook mogelijk om een ziekenwagen of een brandweer wagen te 'lenen' en tegen betaling je diensten aan te bieden. Het is zelfs mogelijk om met een gestolen politiewagen voor vigilante te spelen en eigenhandig de criminaliteit van Liberty City te lijf te gaan.

gta3taxi

Het grote geld ligt echter bij de maffia en het is slechts een kwestie van tijd voordat je begrijpt dat je goed gebruik moet maken van je contacten en door middel van allerlei klusjes steeds verder in het wereldje terechtkomt.

Improvisatie

Het missie gedeelte van GTA3 is in principe niet anders dan in GTA2 maar het grote verschil zit 'm in de details. In deze game zul je namelijk constant het gevoel hebben dat werkelijk alles kan gebeuren... en het gebeurt ook.

Zo is er bijvoorbeeld een missie waarbij een ontmoeting met enkele maffiabazen fout loopt. Het blijkt een setup en als chauffeur van de stretched limo moet je zien te ontsnappen aan de Chinese bende die met een aantal wagens achter je aanzit. De limo is zo traag dat je bijna niet weg kunt komen van je belagers dus ik besloot om m'n wagen op een veilige plek achter te laten en op zoek te gaan naar grof geschut. Toen ik terug kwam bleek dat de Chinezen de limo de afgrond in hadden geduwd maar nog net niet het water in. De maffiabazen waren dus nog in leven.

Met de Chinezen maakte ik korte metten maar toen ik naar de limo liep om hem terug te rijden, bleek de motor niet sterk genoeg om het ding de helling op te rijden. Dat was een probleem want de limo was noodzakelijk voor de missie. Gelukkig had ik de Jeep waarmee ik de limo de heuvel op kon duwen en toch nog de missie uit kon spelen.

Dit verhaal is tekenend voor de vrijheid die je hebt in Grand Theft Auto 3. Je zult keer op keer moeten improviseren om verder te komen en vanuit dat oogpunt bekeken is dit de meest realistische game die ik ooit heb gespeeld.

De Kleinste Dingen

Vanaf het eerste moment dat je het spel speelt zul je jezelf verbazen over de kleinste dingen. De mensen op straat bijvoorbeeld zijn zo levendig dat je het gevoel hebt dat de stad echt een stad is. De mensen hebben emoties en dat is een hele ervaring voor old skool gamers.

Maar ook iets simpels als het instappen in een auto is tot in de kleinste details uitgewerkt. De bestuurder van de auto is vaak zichtbaar en hij rijdt echt, en ik bedoel echt echt.

Als je een auto steelt en je rijdt meteen weg nadat je bent gaan zitten, heb je geen tijd om het portier goed dicht te trekken en die zal dan ook open slaan bij elke bocht. Totdat je even geen gas geeft en de tijd neemt om de deur dicht te trekken.

Zelfs na een week spelen ontdekte ik nog nieuwe dingen en situaties die ik niet voor mogelijk had gehouden.

Conclusie 

SCORE: 94
Voor iedereen die het nog niet had begrepen; Grand Theft Auto 3 is heel bijzonder en geeft het begrip realisme in games een nieuwe betekenis. Een game dus die je niet mag missen, alleen wel jammer dat de Hari Krishna's verdwenen zijn.
Voor iedereen die het nog niet had begrepen; Grand Theft Auto 3 is heel bijzonder en geeft het begrip realisme in games een nieuwe betekenis. Een game dus die je niet mag missen, alleen wel jammer dat de Hari Krishna's verdwenen zijn.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord