Pokémon X en Y - Review 

Pokémon X en Y - Review 2013-10-10T11:58:47
Samuel is altijd gek geweest van Pokémon. Vooral tien jaar geleden, toen hij de ‘EV-training van zijn Tyranitar’ nog belangrijker vond dan het najagen van meisjes. Tja, hoe tijden kunnen veranderen, hè?

Een uitgebreide versie van deze review kun je vinden in PU11.

Ik heb niet het idee dat meisjes de afgelopen tien jaar veel leuker zijn geworden. Het lijkt mij waarschijnlijker dat de kwaliteit van de Pokémon-franchise het afgelopen decenium is afgenomen. Dat weet ik wel zeker, eigenlijk.

De metagame leek zich meer te focussen op oppervlakkige tactieken, de nieuwe werelden spraken minder tot de verbeelding en het design van de nieuwe zakmonsters kwam vaak nogal gemakzuchtig over. Een vuilniszak-Pokémon, GameFreak? Echt? Zucht. De vorige generatie heb ik daarom zo goed als overgeslagen.

Pokkemon

Met de komst van Pokémon X & Y is de zesde generatie van deze franchise een feit en, potverdorie, ik ben weer helemaal verslaafd. Niet omdat dames nu opeens stommer zijn geworden (al ben ik wel nog redelijk bitter door het feit dat ik gedumpt ben, maar dat terzijde, grmblfckngh) maar, wow, wat hebben deze twee games veel nieuwe dingen toegevoegd!
Een nieuw type, Fairy, dat bestand is tegen het altijd zo overheersende Dragon-type? Oh, man, ja, asjeblieft: ik smeek daar al om sinds generatie drie! En die nieuwe wereld dan!

Fairy

Kalos is, in tegenstelling tot alle vorige speelwerelden, niet gebaseerd op Japanse provincies maar op Europa; Frankrijk, welteverstaan. X & Y hebben daarmee een pittoreske sfeer die ik niet meer ervaren heb sinds de pastelkleurige dagen van Pokémon Gold & Silver. Ook de Mega-evoluties zijn erg indrukwekkend om te zien. Je weet niet wat badass is tot je een Mega Blastoise in je team hebt zitten, vrind. Bovendien zijn deze tijdelijke evoluties voornamelijk visueel erg tof; gameplay-technisch zijn ze gelukkig niet te overpowered. Maar ook de ‘gewone’ nieuwe monsters zijn een lust voor het oog; het gros van de nieuwe designs is beter dan wat we de afgelopen drie generaties kregen voorgeschoteld. Ik heb letterlijk maar één nieuwe Pokémon gezien waar ik oprecht door beledigd was (Honedge - letterlijk een zwevend zwaard met een schede als arm) en dat gebeurde in bijvoorbeeld Pokémon Pearl en Black toch echt een stuk vaker.

pokkemons

De toevoeging van échte 3D-graphics, een compleet nieuw Poké-type en Mega-evoluties kunnen helaas niet verbloemen dat deze zesde generatie in essentie precies hetzelfde is als de voorgaande vijf. Wie ooit eerder Pokémon heeft gespeeld, kent X & Y eigenlijk al. In het verhaal wordt continu de nadruk gelegd op Mega-evoluties, maar ironisch genoeg is de serie zelf maar micro-geëvolueerd. Toch wil ik daar niet te zwaar aan tillen. Want voor het eerst in jaren negeerde ik sms’jes van leuke meiden omdat ik te druk was met het trainen van een vuurspuwende leeuw. Tijden kunnen blijkbaar ook weer terugveranderen.

Een uitgebreide versie van deze review kun je vinden in PU11.

Conclusie 

SCORE: 90
Minder origineel en vernieuwend dan ons enigszins werd beloofd, zijn Pokémon X & Y toch twee geweldige toevoegingen aan een van ‘s werelds meest geliefde gameseries. Pokémon heeft nog nooit zo lekker weggespeeld!
Minder origineel en vernieuwend dan ons enigszins werd beloofd, zijn Pokémon X & Y toch twee geweldige toevoegingen aan een van ‘s werelds meest geliefde gameseries. Pokémon heeft nog nooit zo lekker weggespeeld!

REACTIES (66) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord