PES 2018 - Review 

PES 2018 - Review 2017-10-19T14:06:40
Na een voetballoze zomer (fok het vrouwen WK) rolt het balletje eindelijk weer. Ajax - Feyenoord, Real Madrid - Barcelona én natuurlijk FIFA tegen PES! Zet Konami de stijgende lijn voort, of spelen de Japanners dit jaar degradatievoetbal?

Grofweg bestaan er twee soorten gamers: zij voor wie het allemaal niet realistisch genoeg kan zijn, en zij die het liefst zo weird mogelijke shit spelen. Neem shooters. Voor de eerste groep is er Battlefield, of zelfs iets als Arma, voor de rest Titanfall en Overwatch. Hetzelfde geldt voor andere genres: sandbox met GTA en Saint's Row, racegames met Forza en Mario Kart, enzovoort.
   

Houten ton

Ook voetbalgames waren vroeger eenvoudig te plaatsen. Zocht je realisme, dan speelde je FIFA. Wilde je meer arcade, dan was Pro Evolution Soccer je ding. Zo weet ik nog dat er een PES was waarin je een houten ton kon unlocken als voetbal; 2008 of 2009 ofzo, daar wil ik vanaf zijn. Punt is dat PES draaide om dikke fun; een cartooneske kijk op het spelletje.

Vandaag de dag liggen de zaken gecompliceerder. PES groeit steeds meer naar FIFA toe (andersom trouwens ook), waardoor Konami's footie realistischer is en je harder moet werken voor je goals. Tjeerd trekt dat heel slecht, maar Tjeerd moet niet zeiken. Tjeerd snapt namelijk niets van voetbal. Lees het verslag van ons zomerse redactietoernooitje nog maar eens door...

PES 2018

Idioot hard

Voor mij is de 'verrealisering' van PES niet per se iets slechts. Vooral omdat PES 2018 nog genoeg eigen smoel heeft. Kijk naar de schoten: van oudsher zijn dit idioot harde kanonslagen. Dat is nog steeds zo, maar het kan niet meer uit alle hoeken en standen. Je moet de bal echt lekker op je voet krijgen, goed timen en dan afdrukken. Meer finesse dus én skill. 

Ook op andere vlakken voelt PES gelukkig nog steeds als PES. Lekker pielen op de vierkante meter, dingen proberen en zien waar het schip strandt. Of steekballetjes - in PES 2018 een machtig wapen. Door de AI bestuurde medespelers bewegen namelijk perfect. Ze zien gaten, kiezen het juiste moment om diep te gaan en, als je te lang treuzelt, anticiperen ze door even te wachten tegen de buitenspelval.

Konami

Fysieke duels

Wat verder opvalt is hoe spelers hun lichaam gebruiken. Niet dat het ineens allemaal N'Golo Kantétjes zijn ofzo, maar ze schuwen het fysieke duel niet. Resultaat zijn veel 50/50's waarbij meestal de sterkste speler wint, maar de bal soms ook weleens een vreemde carambole maakt. En dat soort rare shit is toch weer typisch PES.

En hé, ook de Master League is eindelijk weer interessant! Zo is er een nieuwe 'challenge'-stand, waarbij het bestuur over je schouder meekijkt en je bij teleurstellende resultaten direct de zak geeft. Misschien kan Frank de Boer hier eerst een beetje oefenen voor hij weer een nieuwe club de vernieling in helpt?

Usain Bolt

Schandalig

Waar je aan merkt dat PES 2018 nog niet hetzelfde realisme als FIFA heeft, is bijvoorbeeld als er iets gebeurt wat je spelers niet verwachten. Ik noem een pass die per ongeluk een voetje raakt en ineens een hele andere kant opgaat. Dan staan ze daar maar een beetje apathisch te kijken, wachtend tot een van hen wakker wordt en denkt, 'hé, een bal... en wij doen iets met ballen toch?'.

Voor wie hoopt dat de scheidsrechters een keer gefikst zijn: blijf hopen. Mijn berekeningen tonen aan dat een doorgebroken speler van achteren neerhalen in zo'n 91% van de gevallen (het kan ook 92% zijn) in een GELE kaart resulteert. Wtf??? Ik vind het echt schandalig dat dat na zoveel jaar nog steeds niet verbeterd is.

Balletje rollen

Duffe rukkers

Meer kritiek? Tja, dan kun je niet om de licenties heen. Vanzelfsprekend heeft PES 2018 slechts een fractie van het aantal teams dat in FIFA zit, en zat Neymar in mijn versie nog gewoon bij Barcelona. In de Champions League speelde ik met Ajax bij AN White Red en ik heb niet eens meer de moeite genomen om te kijken welke club dat is. Kijk, Konami heeft nu eenmaal niet de geldbuidel van EA, maar als je dan toch faketeams gebruikt, maak hun naam dan íets minder generiek a.u.b.

Ook het commentaar is al jaren hetzelfde, met die twee duffe rukkers die naar een compleet andere wedstrijd kijken. Vooral die gast die klinkt alsof hij constant met een mond vol chips praat, snapt er echt helemaal niets van.

kijk nou wat lief

Niveau Lamprou

Maar voordat je denkt dat PES 2018 een kutspel is: dat is zeker niet het geval. Ik ben zelfs helemaal blij met de keepers! Man, wat hebben die een stappen gemaakt. In PES 2015 kon er net zo goed een zak aardappelen in het doel staan, in PES 2016 waren het op z'n best bejaarden, vorig jaar was het nog steeds niveau Lamprou… maar in PES 2017 zijn ze dan ein-de-lijk goed. Écht goed! Afstandsschoten boksen ze naar de zijkant, en zelfs lage ballen (altijd lastig te programmeren) ranselen ze als een krolse kater uit hun hok.

Conclusie 

SCORE: 85
Dus ja, PES 2018. Als je negatief bent, kun je zeggen dat de game op twee gedachten hinkt en zelfs in een soort identiteitscrisis verkeert. Maar ik bekijk het graag positiever. Ik vind PES 2018 een heerlijk voetbalspel, dat ik met vrienden op de bank zelfs boven FIFA verkies. Daarbij zorgt het toegevoegde realisme voor een stukje credibilty dat nodig is om ooit, heel misschien, weer van EA te winnen. Da's immers toch het doel...
Dus ja, PES 2018. Als je negatief bent, kun je zeggen dat de game op twee gedachten hinkt en zelfs in een soort identiteitscrisis verkeert. Maar ik bekijk het graag positiever. Ik vind PES 2018 een heerlijk voetbalspel, dat ik met vrienden op de bank zelfs boven FIFA verkies. Daarbij zorgt het toegevoegde realisme voor een stukje credibilty dat nodig is om ooit, heel misschien, weer van EA te winnen. Da's immers toch het doel...

REACTIES (69) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord