PES 2015 - Review 

PES 2015 - Review 2014-11-10T15:05:37
Anderhalve maand na FIFA 15, ligt nu ook grote concurrent Pro Evolution Soccer 2015 in de winkels. Alhoewel, 'grote' concurrent... De laatste jaren was vooral het verschil in verkopen groot. Kan Konami de score nog omdraaien?

N.B. In de komende Power Unlimited lees je een compleet andere review van PES 2015!

Goed. Voordat ik met deze review begin, eerst even dit:

Dafuq? Tja, precies wat ik ook dacht. Toch is het heel simpel: deze bizarre goal, op 'Professional'-difficulty gemaakt met Kenneth Vermeer (een man die in mijn FIFA 15-review overigens ook al een hoofdrol opeiste), staat eigenlijk synoniem voor PES 2015 als geheel. Wacht, dan leg ik het uit.

Ja Gareth, ook aan jou...

pes 2015

 

De Zizou van de spelcomputer

Met PES 2015 wil Konami de gloriedagen laten herleven. Want ooit, mijn mede-voetbalfanaten, óóit was Pro Evolution Soccer de absolute koning van de digitale grasmat. De Zinedine Zidane van de spelcomputer. De sterspeler van het virtuele voetbalfirmament. Die tijden echter liggen alweer een jaartje of zes, zeven achter ons. Immers, waar FIFA elke editie sterker en sterker werd, kreeg PES die verdomde Xbox 360 en PlayStation 3 nooit helemaal onder de knie. De rollen zijn inmiddels omgedraaid, en FIFA 15 is misschien zelfs de beste voetbalgame ooit gemaakt...

Dus grijpt Konami terug naar het verleden. De tijden van de dribbel, de steekbal en de steenharde schoten op doel. Realisme? Pah, nergens voor nodig. Dikke LOL, daar draait het om! Wat dat betreft is het vreemd dat PES 2015 op de standaardsettings zo traaaaaaag speelt. Echt, het is alsof iedereen betonnen noppen heeft. Zet de snelheid dus maar direct op +1; op die manier komt één en ander veel beter tot zijn recht. En valt er genoeg te genieten. Alsof je een HD-remake van PES 5 aan het spelen bent, zo soepel gaat het allemaal. Té soepel, misschien. Kijk de video aan het begin nog maar eens. Want serieus? Vanaf eigen helft dribbelend scoren met je keeper? Op een moeilijkheidsgraad waarbij je minstens vijf messcherpe A.I.-tackles verwacht? Hmmm.

Toch: leuk? Da's het zeker.

pes 2015

 

Doelpuntenfestijn

Buiten de trage defaultstand, zijn er helaas nog zat andere zaken die van PES 2015 een (veel) mindere footie dan FIFA 15 maken. Neem de animaties. In PES is het alsof er voor elke actie maar één is: naar links draaien, een hoge bal op de stropdas, schieten, etc. En de keepers? Die hebben er twee: ééntje voor het klemvast pakken van de bal, en ééntje voor als een mud aardappelen over de bal heen duiken - iets wat ze in 90 procent van de gevallen ook daadwerkelijk doen. Uhm Konami, was het geld op en is Jelle ten Rouwelaar ingehuurd voor de mo-cap?

De bizar slechte doelwachters zorgen ervoor dat veel wedstrijden in een doelpuntenfestijn veranderen. Op een gegeven moment krijg je namelijk precies door hoe je ze het beste kunt passeren: schuin voor de goal, en dan in de verre hoek. Het maakt daarbij weinig uit of je 10, 20 of zelfs 30 meter van het doel staat en of je nu Courtois of Kenneth Vermeer tegenover je heb. Eroverheen duiken zullen ze, de zoutzakken.

Overigens zijn er meer manieren waarmee je bijna altijd scoort. Een voorzet van de flanken, bijvoorbeeld. Een hoge stiftpass. Of er met een dribbelaar op volle snelheid langs rennen. En anders gewoon je keeper. Kijk de video aan het begin nog maar eens.

pes 2015

 

Magnetisch veld

Wat PES 2015 er evenwel écht van weerhoudt serieuze concurrentie voor FIFA 15 te zijn, is het feit dat dit eigenlijk een voetbalgame van een paar jaar terug is, verpakt in een semi-next-gen jasje. Want what up met die slow-down in de MENU's? Di Maria die in november nog altijd doodleuk bij Real Madrid speelt? En MyClub, de tegenhanger van FIFA's Ultimate Team, dat duidelijk nog in de kinderschoenen staat?

Ook het schrijnende gebrek aan dynamiek is me een doorn in het oog. Van realistische duels is bijvoorbeeld geen sprake, aangezien elke speler een soort magnetisch veld om zich heen heeft. Botsingen ogen daardoor als een Force-battle tussen een Jedi en een Sith, en een potje PES 2015 als kijken naar Excelsior - Heracles uit 1965, terwijl op het andere scherm FIFA 15 met Real Madrid - Dortmund bezig is. Dat de voetballers eruitzien alsof ze zó uit Madame Tussauds komen lopen, helpt hier natuurlijk ook niet aan mee.

Laat ik echter niet te hard zijn. Er zijn namelijk absoluut momenten dat PES 2015 een erg toffe ervaring biedt. Met name met twee menselijke tegenstanders die - gezellig samen op de bank - elkaar voor rotte vis uitmaken. Maar kijk nou toch die video aan het begin nog eens. En zeg me dan: lijkt dat op een écht goede voetbalgame?

pes 2015

Conclusie 

SCORE: 78
Zoek je een vermakelijke, arcade-achtige, bij vlagen zelfs karikaturale weergave van het edele elf-tegen-elf? Dan kun je een seizoenskaart voor PES 2015 overwegen. Wil je je voetbal toch dynamischer, realistischer en uiteindelijk ook gewoon béter? Hou het dan lekker bij FIFA 15...
Zoek je een vermakelijke, arcade-achtige, bij vlagen zelfs karikaturale weergave van het edele elf-tegen-elf? Dan kun je een seizoenskaart voor PES 2015 overwegen. Wil je je voetbal toch dynamischer, realistischer en uiteindelijk ook gewoon béter? Hou het dan lekker bij FIFA 15...

REACTIES (127) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord