Minecraft Dungeons (Xbox One) review - Diablokken 

Minecraft Dungeons review (Xbox One) - Diablokken 2020-05-25T13:05:16
Dungeon crawlers zijn het equivalent van moshpits: te veel mensen staan dicht op elkaar en als je niet uitkijkt ga je dood. Hoewel Jacco van een potje rammen houdt, sprak het overzichtelijkere Minecraft Dungeons hem ook wel aan.

Dit is een aangepaste versie van de review die je kunt vinden in Power Unlimited-magazine 7 (vanaf 30 juni beschikbaar).

Vind je Minecraft een game voor kleuters? Ben je te cool om toegang te hebben tot oneindige creativiteit? Dan heb je niks te zoeken in Minecraft Dungeons. Je moet de charme van de franchise enigszins kunnen waarderen om lol te beleven aan deze overzichtelijke, doch leuke dungeon crawler. Deze game ademt Minecraft, met het kubusvormige uiterlijk, alle bekende mobs en een vriendelijke toon die vooral kinderen aanspreekt. Is Dungeons daarom een minderwaardige game? Absoluut niet.

Minecraft Dungeons

Overzichtelijk

Het is wel een wat overzichtelijkere, minder diepgaande game binnen het genre. Vergelijk het met een verfilming van een uitgebreide boekenreeks. Zo zijn er slechts drie skills, genaamd artefacts, die je kunt instellen, in plaats van 43 skills in vergelijkbare games. Ook raak je dankzij de uitgetekende map nooit echt verdwaald in de semi-willekeurig gegenereerde levels en is de game vrij royaal met team lives, mocht je toch sterven met een groep van maximaal vier man.

Al deze kenmerken zorgen ervoor dat Minecraft Dungeons ideaal is voor de kleine gamers onder ons, en dat is ook héél waardevol. Iedereen heeft wel dat ene neefje of nichtje dat op je PlayStation wil spelen, waarna je vervolgens eigenlijk geen idee hebt welke game. GTA 5? In een zeker opzicht educatief, maar misschien wat gewelddadig. Misschien Bloodborne om wat doorzettingsvermogen te creëren, al bestaat de kans dat ze daarna scarred for life zijn.

En weet je, de toegankelijkheid van Minecraft Dungeons maakt het ook een hele fijne instapper wat dungeon crawlers betreft, en sowieso een fijne game om te spelen. Je stelt bijvoorbeeld wel een personage samen, maar je armor, wapens en skills bepalen welke ‘klasse’ je echt bent. Dat unieke systeem maakt van rol wisselen, om bijvoorbeeld je co-op-partner bij te staan, ultraflexibel. Het ene moment sla ik als Thor met een gigantische donderhamer enchanted creepers naar het hiernamaals, het andere moment verzamel ik de zielen van gestorven vijanden om m’n buddy te healen en te dekken met een pijlenregen. Ja, dit is een Minecraft-game.

Minecraft Dungeons

Niet alleen voor baby’s

Als je dacht dat Minecraft Dungeons énkel voor baby’s is, heb je het helemaal mis. Voorafgaand aan elk level kun je namelijk kiezen uit een difficulty tussen de 1 en 6, op basis van je team power, dat weer is gebaseerd op je level en uitrusting. De aanbevolen moeilijkheid kom je redelijk zonder kleerscheuren door, maar eentje hoger merk je het verschil absoluut.

Daarom is het goed dat Mojang spelers enige mate van diepgang biedt om bovenstaande extraordinaire builds te maken. Naast eerder genoemde artefacts op een cooldown, zoals een hoorn die monsters een afgrond in toetert (‘NOOOOT!’), spelen enchantments hierbij een grote rol. Deze pas je net als in Minecraft toe op wapens en armor, om bepaalde bonussen en effecten vrij te spelen, die je maar beter slim inzet om hogere moeilijkheidsgraden aan te kunnen.

Minecraft Dungeons

Hoewel je daadwerkelijk statistiekjes met elkaar vergelijkt en op zoek bent naar wapens met bepaalde enchantments, blijft deze cyclus niet eeuwig leuk. Er zijn bijvoorbeeld niet bijster veel archetypen voor armor en wapens, waardoor je bakken met Wolf-armor in je – godzijdank oneindig grote – inventory hebt en je eigenlijk constant dezelfde items vindt. Dat is enerzijds logisch voor een game die bedoeld is voor beginners, maar anderzijds had ik toch graag wat meer verschillende loot en customization gezien. Laat me met het zwaard dat een overduidelijke knipoog naar Prince of Persia is spelen als de prins. Laat me met twee pikhouwelen tegelijk gehakt maken van monsters. Minecraft Dungeons maakt die extra stap nét niet, waardoor ik na de vijf uur durende campaign ook niet heel lang ben blijven hangen om betere loot te vinden.

Huisdierlama’s

Maar goed, de game speelt verder als een zonnetje; combat voelt redelijk gewichtig en gevarieerd per wapen. Helemaal in co-op, waarbij je elkaar moet reviven voordat de nacht aanbreekt en er nog meer hordes vijanden op je afkomen. Het is lekker chaotisch, zo met je huisdierlama’s, absurd grote groepen vijanden rondom een tussenbaas en allerlei effecten op het scherm. De soundtrack is daarbij overigens zo goed dat het tijdens The Game Awards dit jaar niet vergeten mag worden.

Minecraft Dungeons

Ook ziet de game er zeer aangenaam uit, enigszins vergelijkbaar met de ray-tracingmodus voor het gewone Minecraft. Allerlei old-school textures keren terug tussen prachtige lichteffecten, mist en stromende watervallen. Serieus, dit is hoe Minecraft 2.0 er uit zou moeten zien.

Conclusie 

SCORE: 70
Minecraft Dungeons is heel toegankelijk en biedt tot op zekere hoogte ook een leuke uitdaging voor de doorgewinterde gamer. De game is redelijk kort en hier en daar iets te oppervlakkig, maar haal er een co-op maatje bij en je hebt gegarandeerd een goede tijd.
Minecraft Dungeons is heel toegankelijk en biedt tot op zekere hoogte ook een leuke uitdaging voor de doorgewinterde gamer. De game is redelijk kort en hier en daar iets te oppervlakkig, maar haal er een co-op maatje bij en je hebt gegarandeerd een goede tijd.

REACTIES (7) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord