Left 4 Dead 

Left 4 Dead 2012-09-17T13:15:32
Iedere zichzelf respecterende shooter heeft tegenwoordig een co-op mode. Left 4 Dead mag zelfs de co-op-shooter bij uitstek genoemd worden. Samen knallen in een strijd tegen een continue stroom opgefokt rottend vlees. Jan zit nog steeds aan het zuurstof.

De tijd dat een zombie een rottend lijk was dat traag op je afstrompelde om zich gewillig te laten afknallen, is dankzij Left 4 Dead voorgoed voorbij. Toegegeven, als we ontwikkelaar Valve letterlijk quoten dan zijn de vijanden in L4D geen zombies maar Infected. Denk aan die agressieve gasten uit 28 Days Later of aan de vampieren uit 30 Days Of Night… en je hebt een idee hoe agressief en angstaanjagend snel de zombies (oké, Infected) uit L4D zijn.
De eerste keer dat er een zwerm Infected op je afstormt, weet je niet hoe je ‘t hebt. Je begint overspannen om je heen te knallen, schreeuwt om je moeder en wilt eigenlijk het liefst wegrennen. Maar wegrennen is wel het laatste dat je moet doen…

Samenwerken verplicht
L4D is puur een co-op shooter. Het spel is bedoeld om met vier spelers tegelijk te spelen, in de rol van Survivors. Deze vier mensen (een vastberaden biker, een stoere chick, een kantoorpik en een baardige veteraansoldaat) moeten veilig van safehouse naar safehouse zien te komen.
De verschillende campagnes, die weer bestaan uit kleine missies, leiden je langs allerlei settings, van stedelijk gebied tot landelijke omgevingen.
Steeds opnieuw staan jij en je drie sidekicks oog in oog met een minileger aan Infected, die uit alle hoeken en gaten komen aangerend en zich als hongerige hyena’s op jou en je mede survivors storten.

Als een zonnetje
In de meeste co-op games is het vooral leuk om samen met anderen te spelen, maar in Left 4 Dead móet je echt samenwerken, anders ben je absoluut de sjaak.
Wat als je nu geen vrienden hebt? Geen probleem, je kunt de game offline spelen, dan vervult de computer de rol van de overige drie survivors. Het werkt, het werkt goed zelfs, maar het haalt het toch niet bij de sensatie die je ervaart als je met drie andere spelers van vlees en bloed optrekt.
De paniekerige opmerkingen via de headsetjes zijn goud waard en dragen bij aan de chaotische sfeer van de game. En er zijn altijd wel drie spelers op Xbox Live of via de servers van Steam waar je bij aan kunt haken. De verbinding is stabiel, de game is razendsnel en online loopt alles als een zonnetje.
In basis maakt Left 4 Dead gebruik van de “oude” Source engine van Half-Life 2, maar Left 4 Dead ziet er nog steeds prima uit. Natuurlijk zijn er grafisch betere games op de markt, maar de sfeer is met name door de belichting en het fenomenale geluid, gewoon fantastisch!

Fris & Bloederig
Zelfs als je het spel honderd keer hebt gespeeld, is het toch elke keer weer anders. Dat komt door de A.I. Director. Dit stukje techniek ‘volgt’ als het ware jouw acties. Ben je niet heel goed, dan zal de game wat minder Infected op je af sturen, en andersom.
Ook spelen de levels steeds anders, omdat wapens en medkits steeds van plek veranderen. Daarbij komt dat als een van de survivors het loodje legt, je hem of haar zult moeten vinden in een huisje in de map alvorens deze weer mee mag doen. Het uit je hoofd leren van een map heeft dus weinig zin en dat houdt de gameplay fris. Hoewel je krijsende monsters en rondspuitend bloed wellicht niet direct als fris zou betitelen.

Baas boven baas
Alsof de dolle Infected al niet voor genoeg paniek zorgen, zijn er ook nog Boss Infected. Deze speciale vijanden zijn stuk voor stuk vreselijk lastig te verslaan en bezorgden me keer op keer een halve hartverlamming.
De Boss Infected komen in vijf varianten: The Witch, The Boomer, The Smoker, The Hunter en The Tank. Laatstgenoemde is megasterk en smijt als een soort Hulk met brokstukken. De Witch is een jankende vrouwe die je niet moet storen anders wordt ze gek en trekt ze je aan stukken. De Smoker heeft een tong van vijf meter waarmee ie je te grazen neem en de Boomer spuugt kots over je heen waarna de Infected horde nóg fanatieker op je af zullen komen. De Hunter tot slot is razendsnel en kan overal op en afklimmen.
Je begrijpt dat je deze vijf baddies echt niet alleen wilt tegenkomen.

Who is the boss?
Het unieke aan Left 4 Dead is het gegeven dat je in versus multiplayer de hierboven besproken Infected Bosses zelf kunt spelen! Dit speel je vier tegen vier, te midden van de door de computer aangestuurde Infected horde. Vier spelers als goed bewapende survivors, en vier spelers als Boss Infected met hun speciale krachten en de hulp van de altijd hongerige “gewone” Infected.
De eerste keer dat je bijvoorbeeld als Boomer over een maat van je heen kotst, waarna de Infected als vliegen op stroop richting deze arme ziel spurten, is waanzinnig!
Zeker als je de verschillende ‘vaardigheden’ van de Boss Infected goed weet in te zetten, kun je het de vier survivors knap lastig maken.

Geen Team Fortress 2
Vorig jaar verscheen van hetzelfde Valve de briljante Orange Box met onder andere Team Fortress 2 daarin gehuisvest. De game speelde en oogde fantastisch maar werd niet massaal opgepakt.
Ik spreek bij deze de vurige hoop uit dat Left 4 Dead niet hetzelfde lot ten deel valt. Ik raad iedereen dan ook aan de gratis PC of Xbox 360 demo te checken want ik weet zeker dat iedere shooter liefhebber als een blok voor dit zombiefestijn-op-speed zal vallen!

Halen als...
- Co-op je lust en je leven is.
- Je drie zombieminnende vrienden hebt.
- Je een van de meest verslavende en verrassendste shooters van 2008 wilt spelen.

Conclusie
Left 4 Dead kent slechts één trucje maar doet dat zó goed, dat we hier echt van een nieuw soort gameplay ervaring mogen spreken. Dit is simpelweg de beste co-op game van 2008… en waarschijnlijk ook van 2009!

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord