Inazuma Eleven 

Inazuma Eleven 2012-09-17T13:14:14
Jurjen is niet de eerste persoon waar we aan denken als er een voetbalspel getest moet worden, maar Inazuma Eleven leek ons toch echt iets voor hem. Onder het oppervlak van het voetbalspel, schuilt namelijk een uitgebreide RPG…RPG’s en voetbalspellen; ze lijken mijlenver uit elkaar te liggen, maar toch komen de genres mooi samen, in Inazuma Eleven.
Jurjen is niet de eerste persoon waar we aan denken als er een voetbalspel getest moet worden, maar Inazuma Eleven leek ons toch echt iets voor hem. Onder het oppervlak van het voetbalspel, schuilt namelijk een uitgebreide RPG…

Inazuma Eleven RPG’s en voetbalspellen; ze lijken mijlenver uit elkaar te liggen, maar toch komen de genres mooi samen, in Inazuma Eleven.
De held van het verhaal is Mark Evans, een jonge keeper en voetbalfan die het allerbeste voetbalteam ooit wil vormen. Hij begint met een stelletje losers dat tegen de superclub Royal Academy moet spelen. Ze worden geslacht, totdat de legendarische Axel Blaze komt invallen. Hij speelt de kampioenen helemaal gek met zijn supermoves, zoals de Fire Tornado.
Klinkt inderdaad een beetje uit de lucht gegrepen allemaal, maar het verhaal wordt goed verteld en binnen de context van Inazuma Eleven zijn de gebeurtenissen logisch. Zoals de gebeurtenissen in een spel als Pokémon logisch zijn. Je vraagt je ook niet af waarom professoren levensgevaarlijke huisdieren aan jongetjes geven: zo gaat dat gewoon.
 
Inazuma Eleven Inazuma Eleven
Nieuwe strijdkrachten
De vergelijking met Pokémon heb ik niet voor niets gemaakt. Qua opzet en manier van spelen lijkt Inazuma Eleven op Pokémon.
Je wilt de allerbeste worden in een zekere obscure divisie. Je moet met poppetjes praten en dingen voor ze doen om toegang te krijgen tot nieuwe gebieden. Je trekt over de wereld om nieuwe ‘strijdkrachten’ te verzamelen. Je traint de leden van je team (vier tegen vier) om ze sterker te maken. Wat culmineert in het equivalent van de gymgevechten, de voetbalwedstrijden (met elf tegen elf spelers) voor publiek.
Die voetbalwedstrijden daar wil ik het zo nog even over hebben.
Maar als we toch gaan vergelijken: de besturing is gelijk aan die in Dragon Quest IX, terwijl de tekenfilmpjes die de actie soms onderbreken net zo mooi zijn als die uit Professor Layton’s spellen. Je kunt zelfs figuren uit Layton’s wereld in je team krijgen!
Niet zo gek allemaal: DQ XI en Layton zijn net als Inazuma Eleven door Factor-5 gemaakt.

Menu
Inazuma Eleven Goed, die voetbalwedstrijden dus. Ze vereisen gewenning, maar zijn geweldig. Het begint met een stukje strategie, de opstelling van je elf spelers.
Na de aftrap volgt realtime actie. Trek lijntjes vanaf spelers om ze te laten rennen. Bijvoorbeeld om een pass van de tegenstander te onderscheppen of een aanvaller de weg af te snijden.
Botst jouw verdediger met de aanvaller, dan valt de boel stil, verschijnt een menu en krijg je alle tijd van de wereld om een keuze maken. Tik je op ‘tackle’, ‘sliding tackle’ of de bliksemschicht in het midden om een supermove te activeren?
Als je in de buurt van het doel bent, kun je daar op tikken om een schot te lossen. Vervolgens verschijnt weer een menu. Nu kun je kiezen om hoog of laag te schieten, en het kracht van je schot bepalen.
Zo wisselen realtime actie en strategische menukeuzes elkaar af, met een unieke spelbeleving als resultaat.

Geen open wereld
Om duidelijk te maken wat Inazuma Eleven inhoudt, heb ik drie andere games aangehaald: Pokémon, Layton en Dragon Quest. Ik wil geen superlatieven gebruiken, maar Inazuma Eleven staat kwalitatief op gelijke hoogte met deze titels. Inhoudelijk heeft het er ook veel van weg.
Je moet wel weten dat het spel geen open wereld biedt maar dat je gebieden op een kaart moet kiezen om heen en weer te reizen. Je hoeft ook niet zoveel te zoeken of te puzzelen als in de drie genoemde spellen. Het draait allemaal om het volgen van het vastgelegde verhaal, wat jij steeds een eindje verder helpt door de grote pijlen in beeld te volgen.
Gelukkig krijg je bij het samenstellen van je team, het plannen van je strategie en het spelen van de wedstrijden wel het gevoel je lot in eigen handen te hebben. Zoals dat hoort in voetbalspellen, en RPG’s.
 

Inazuma Eleven Inazuma Eleven
Conclusie
Moeilijk mengbaar geachte elementen vloeien logisch samen in een meeslepend, Pokémon-achtig voetbalverhaal dat wordt gestuwd door erg interessante, strategische voetbalgameplay. Laat je scepsis maar varen, eenmaal begonnen ben je instant hooked.
 

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord