GTA 5 voor PS4 / Xbox One - Review 

GTA 5 voor PS4 / Xbox One - Review 2014-11-17T15:57:25
Of GTA V de beste uit de reeks is, daar kun je over twisten, maar feit is wel dat het ‘t best verkochte deel uit de serie is en een van de succesvolste games aller tijden. Toch wilde Rockstar niet voor een makkelijke port gaan. De makers hebben de tijd genomen en de game op technisch vlak zeer grondig aangepakt. Het resultaat is indrukwekkend.

Dit is een ingekorte versie van de GTA V review uit PU 12, die vanaf 25 november in de winkels ligt.

De eerste keer dat je als Franklin, Michael of Trevor ’s avonds bovenop een heuvel staat met op de achtergrond het centrum van de stad, met al zijn lichtjes, toeterende auto’s, schaduwen en voetgangers zal je zwaar onder de indruk zijn van de grafische details. Vooral wanneer het regent, en de neonlichten de reclameborden en gevels in de plassen op straat weerspiegelen. Gras, struiken, bladeren aan bomen… het lijken verwaarloosbare details, maar de game ziet er nu gewoon zoveel vetter uit.

Veel van die pracht en praal heeft natuurlijk te maken met de verbeterde resolutie die zowel op PS4 als op Xbox One in 1080p draait op 30 FPS!

GTA V

 

Juice & Spice

Naast de hogere resolutie zorgen ook zaken als increased draw distance en het overall opkrikken van detail, voor een nog rijkere en mooiere wereld.

Wanneer je uit een vliegtuig springt en met een parachute de wereld onder je bekijkt, is het puur genieten en zul je je verbazen over de hoeveelheid juice en spice die de mannen en vrouwen van Rockstar aan een old-gen game toe hebben weten te voegen.

Om nog een emmertje met technisch gebrabbel over je heen te gooien: GTA V kent nu dynamically adaptive depth of field, verbeterde kwaliteit van de particle effects, aangepaste en verbeterde winddynamiek en weersystemen, realistischere vloeibare elementen zoals bloed en de game telt drie keer meer lichtbronnen dan de old-gen versies.

Dit alles heeft tot gevolg dat GTA V er, nogmaals, kwijlend mooi uitziet voor zo’n rijke wereld waarin zoveel te doen is.

GTA V

 

Jackass

Een ander versch element in GTA V op de PS4 en Xbox One is de first-person mode, en dat gaat heel wat verder dan een extra camerastandpuntje.

Je kunt de first-person mode in GTA V en in GTA Online met één druk op de knop aanzetten (de online mode heb ik overigens nog niet getest, dat jullie dat weten). Echter, omdat het zo’n ander gevoel geeft, heeft Rockstar een optioneel first-person coversysteem, een nieuw richtsysteem, een meer traditionele FPS besturing en meer dan drieduizend aanvullende animaties ontworpen.

Je kunt de game zo instellen dat je bijvoorbeeld in third-person in voertuigen zit, terwijl je te voet alles in first-person doet. Daarnaast kun je het richten ook helemaal naar eigen wens instellen, en als je weer wisselt naar third-person zijn alle oude instellingen van die mode gewoon bewaard.

GTA V

Spelen vanuit first-person biedt echt een andere ervaring. De wereld van GTA V up, close and personal beleven is, zeker met de high-res graphics, heel erg tof. Met name het stuntracen over de daken van huizen en treinen is zo overweldigend dat mijn hart er tien keer sneller van ging kloppen.

De eveneens nieuwe cockpit mode hangt hier natuurlijk nauw mee samen en is vooral voor de raceliefhebbers onder ons dik genieten. Ieder voertuig kun je in cockpit view spelen en dat geeft een compleet andere ervaring aan je GTA fix.

De interieurs van de auto’s en vliegtuigen zijn opnieuw gedaan, inclusief dashboards en dergelijke. Gamers die normaliter altijd al racen vanuit first-person, zullen nu helemaal los kunnen gaan. En datzelfde geldt natuurlijk voor zwemmen, parachutespringen en ga zo maar door.

Uiteindelijk zullen gamers deze mode het meest gebruiken tijdens heftige shootouts waarbij de game dan meer speelt als een first-person shooter.

GTA V

 

Must buy?

De vraag is nu, is dit een must-buy? Het antwoord op deze vraag is hetzelfde als destijds bij The Last of Us Remastered voor de PS4. Als je GTA V om een of andere duistere reden nog niet hebt gespeeld en je stapt nu in, dan krijg je een bizar gedetailleerde sandbox game voorgeschoteld waar je als een blok voor zult vallen.

Er zal vast en zeker een aantal gamers met engelengeduld zijn die altijd al wist dat de game naar de next-gens zou komen, en tot die tijd hun geld in de knip hebben gehouden. Maar ik denk dat er een veel grotere groep is, die Grand Theft Auto zo enorm tof vindt, dat ze zich graag nog een keer laten onderdompelen in die wonderbaarlijke, gestoorde, rijke, gewelddadige en humoristische wereld van Los Santos in full HD.

GTA V

Conclusie 

SCORE: 100
Rockstar kwam, zag en overwon in 2013, en flikt dat eind 2014 gewoon nog een keer. Dus ja, dat cijfer blijft gewoon hetzelfde.
Rockstar kwam, zag en overwon in 2013, en flikt dat eind 2014 gewoon nog een keer. Dus ja, dat cijfer blijft gewoon hetzelfde.

REACTIES (117) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord