Goldeneye 007 

Goldeneye 007 2012-09-17T13:14:16
Twee jaar na de film GoldenEye (1995) verscheen de first-person shooter GoldenEye, en die game was dertien jaar geleden ook bij Jurjen zeer in trek. Hij had zich daarom erg verheugd op de ‘soort van remake’ die kort geleden voor de Wii verscheen.

Goldeney 007De levels en omgevingen in deze nieuwe GoldenEye lijken soms een beetje op die uit het gelijknamige spel uit 1997, maar meestal niet. Het is meer een hervertelling van hetzelfde verhaal, dat oorspronkelijk natuurlijk afkomstig is uit de film, maar dan wat meer naar de moderne tijd gehaald.
Zo heeft niet Pierce Brosnan maar Daniel Craig model gestaan voor het hoofdpersonage en gebruik je dit keer niet je horloge maar je iPod-achtige mobieltje om dingen te scannen en foto’s te maken.
Wapens, tanks, helikopters, gebouwen en treinen doen eveneens moderner aan. En het verhaal gaat ineens over klimaatverandering.
 
Goldeney 007Goldeney 007
Kapot
Ook speltechnisch is de game in lijn gebracht met de moderne tijd. Zo kun je elk wapen nu met de trekker inzoomen/richten en met een druk op de knop een sprint activeren. Ook handig: de mogelijkheid om over lage hekjes en andere hindernissen te springen. En pas op: sommige omgevingsobjecten kunnen nu bezwijken onder geweervuur en/of explosies.
Sowieso gaat er veel kapot in deze nieuwe GoldenEye. Regelmatig moet je uit een omgeving ontsnappen die compleet aan stukken wordt gebombardeerd (jammer daarbij is dat wanneer je snel door of voorbij dergelijke explosies beweegt, de beeldverversing af en toe ernstig hapert).
Maar ondanks alle veranderingen en de echt compleet andere levels (los van een enkele knipoog naar het origineel) voelt de gameplay in de kern toch meestal als die uit de originele GoldenEye-game.
 
Goldeney 007
Oud en nieuw
Het spel is lineair, maar biedt genoeg ruimte en zijweggetjes om je eigen pad te vinden, en je eigen Bond-momenten te creëren.
Je schiet bijvoorbeeld vanaf een hoge positie met een sniper gun een patrouillerend mannetje door het hoofd. Of gebruikt je mobiele telefoon om een sentry gun te hacken. Je kunt ook camera’s kapot knallen met je geluidgedempte gun om ongezien naar bewakers te sluipen en ze neer te meppen. Inderdaad, dat meppen is een nieuwe mogelijkheid.
En zo gaan oud en nieuw hand in hand in een spel dat niet meteen ouderwets, maar ook niet echt nieuw of baanbrekend mag heten.

Saai
Goldeney 007GoldenEye was ooit een revolutionaire shooter maar inmiddels verschijnen, met name op de HD-consoles, natuurlijk veel interessantere schietspellen. Bij bosjes. Deze 2010-versie van GoldenEye brengt te weinig met zich mee om in zo’n klimaat veel indruk te maken.
Ik vond de singleplayer van GoldenEye soms best spannend maar soms ook best saai. De multiplayer is eigenlijk precies wat ik ervan verwachtte: gewoon weer die uitgebreide mogelijkheden om de regels te bepalen, en dan weer lekker rennen en schieten op elkaar. Zoals we het de afgelopen dertien jaar wel vaker hebben gedaan.
Ik had me verheugd op deze GoldenEye, maar tijdens het spelen vroeg ik me regelmatig af waar ik me nu eigenlijk op had verheugd.
 

Goldeney 007Goldeney 007
Conclusie
GoldenEye is een degelijke, soms best spannende shooter, maar geen must-have titel. Het is wel een geschikt spel om samen met oude vrienden herinneringen op te halen aan de gouden tijden die jullie ooit in de Facility, Archives en andere legendarische multiplayer levels hebben beleefd.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord