Forza Motorsport 6 - Review 

Forza Motorsport 6 - Review 2015-09-08T12:52:51
Forza 5 ging de boeken in als een van de beste launchgames voor de Xbox One, maar nu de console een tijdje op de markt is en er alternatieven zijn, is Florian benieuwd of de opvolger opnieuw de beste racegame is voor de Xbox One.

Dit is een ingekorte versie van Florians review uit de nieuwe PU, die volgende maand in de winkels / op je deurmat ligt.

Gran Turismo en Forza Motorsport waren lange tijd grote concurrenten van elkaar en zo’n beetje de enige optie als het ging om realistische driving simulators op de consoles. Tegenwoordig heeft Project Cars een dikke vinger in de pap én een nieuwe standaard neergezet als het gaat om realistische physics en besturing. Dit is dus de kans voor ontwikkelaar Turn10 om te laten zien dat ze nog steeds Racegame Koning zijn op de One!

Forza Motorsport 6 Review

     

Strak in de lak

De Forza games hebben altijd heel goed laten zien waar de Xbox consoles toe in staat waren als het gaat om grafische pracht, en dat is in het geval van Forza 6 niet anders. Forza 5 zag er al verdomd goed uit op de Xbox One maar Forza 6 zit zelfs nog wat strakker in de verf. De tracks en vooral de auto’s zien er verbluffend mooi uit, maar ook de hele presentatie is gelikt. Voor elk nieuw event krijg je een cool filmpje te zien (met af en toe commentaar van James May en Richard Hammond) maar ook Auto Vista is een lust voor het oog. Alle scheurijzers zijn daar in detail te bekijken, en alleen al hiermee kunnen de liefhebbers zich uren vermaken.

Veel gamers vonden dat Forza 5 te weinig content bood, en daar heeft Turn10 duidelijk naar geluisterd. Forza 6 heeft niet alleen mega veel vette auto’s; er zitten nu ook meer dan genoeg locaties en tracks in de game. Daarnaast is de Career Mode enorm uitgebreid, waarbij je zelf kunt kiezen met welke klasse je de races rijdt, en zijn er allerlei Showcase Events om je tanden in te zetten. In deze Showcase Events krijg je speciale opdrachten, zoals het slalommen om pionnen, driften voor de hoogste score, dragracen voor de beste launch speed, of time trial voor de snelste rondetijd. Deze events zijn lekker pittig, omdat je vaak in lastig te besturen auto’s moet rijden.

Forza Motorsport 6 Review

     

Rad van Fortuin

Elke keer als je level up gaat, krijg je via een soort rad van fortuin een compleet willekeurige beloning. Zo verdien je de ene keer een lullige 5000 credits, maar ik had bijvoorbeeld de mazzel meteen de Bugatti Veyron te winnen ter waarde van 1.200.000! Dit klinkt raar, maar aangezien je alle vrijheid hebt om te doen wat je wil in de Career Mode, is het juist een spannende manier van beloningen vrijspelen.

Met het rijden van races verdien je naast experience, de nodige knaken die je kunt gebruiken om nieuwe auto’s toe te voegen aan je droomgarage, maar ook voor het kopen van Mod Packs. In elke race kan je gebruik maken van maximaal drie mods en de variatie is enorm. Zo heb je bijvoorbeeld mods die je meer grip of vermogen geven, mods die je een paar plekken laten opschuiven op de starting grid, mods die je meer credits geven na de race en ga zo maar door. Het leuke is dat de mods in de packs geheel random zijn, en je dus van tevoren niet weet wat je koopt.

Forza Motorsport 6 Review

     

Simpele ziel

Het upgraden van de wagens staat in Forza 6 weer vol in de spotlight, en dat kan zowel motorisch als visueel. De Forza community gaat altijd helemaal los met het maken van de bruutste race monsters, en dat zal in Forza 6 niet anders zijn. Er kan weer naar hartenlust, én zonder al te veel moeite, worden getuned met alle verschillende onderdelen en skins. Elke simpele ziel kan met een paar drukken op de knop zijn droomauto maken, die bovendien nog eens prachtig in beeld komt door de vette graphics, wat wil je nog meer?

Nou, wat dacht je van het belangrijkste in een racegame: de physics! Forza was altijd een van de beste racegames op de consoles als het ging om realistische physics, maar Project Cars heeft intussen een nieuwe standaard neergezet. Okay, ik ga er verder niet meer omheen draaien: de physics in Forza 6 voelen verouderd. Er is qua besturing en physics niet zo gek veel veranderd ten opzichte van Forza 5, en dat zorgt ervoor dat Forza 6 naast Project Cars wat simpel, zelfs arcade-achtig aanvoelt!

Tuurlijk, Forza 6 gaat veel te diep en is te lastig om een arcadegame te zijn, maar door de physics krijgt het toch die vibe. Je hebt eigenlijk nooit genoeg grip, waardoor je gigantische drifts maakt, de auto’s zwabberen een beetje over het asfalt en nooit krijg je dezelfde feedback als in Project Cars. Het lijkt net alsof Forza 6 wat te veel is beïnvloed door Forza Horizon en men getracht heeft de game toch die simulator feel te geven door de auto’s zwaar, log en lomp te laten besturen.

Forza Motorsport 6 Review

     

Veilige keuze

Okay, na een tijdje krijg je er wel gevoel voor en hou je ook de dikste bakken prima onder controle, maar de stap van Forza 5 naar deel 6 is gewoon te klein, als het gaat om het technische aspect van de manier waarop de auto’s reageren. Turn10 speelt op veilig, waardoor Forza 6 geen duidelijke keuzes maakt. Als je realisme wil, ga je voor Project Cars. Als je arcade wil, ga je voor Forza Horizon of Need for Speed. Ik weet eigenlijk niet voor welke doelgroep Forza 6 nou precies bedoeld is.

Het zullen voornamelijk autoliefhebbers zijn die vooral willen genieten van de mooiste graphics en de details over de meest exotische wagens die deze wereld rijk is. Er is geen enkele game die zoveel content met zoveel oog voor detail biedt, én laten we vooral niet vergeten dat Forza 6 nog steeds heel erg leuk is om te spelen. De physics en de besturing zijn misschien niet state of the art, maar Forza 6 geeft je het idee dat autoracen fantastisch is en daar ligt z’n grootste kracht.

Conclusie 

SCORE: 82
Forza 6 is een uitgebreid vervolg op Forza 5 met wat leuke nieuwe content, maar de game blinkt eigenlijk alleen uit in de presentatie en niet zozeer in de physics. Het blijft een verplicht nummer voor petrolheads, maar verwacht geen Project Cars realisme.
Forza 6 is een uitgebreid vervolg op Forza 5 met wat leuke nieuwe content, maar de game blinkt eigenlijk alleen uit in de presentatie en niet zozeer in de physics. Het blijft een verplicht nummer voor petrolheads, maar verwacht geen Project Cars realisme.

REACTIES (59) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord