Leuke nostalgie in Final Fantasy VIII Remastered - Review 

Final Fantasy VIII Remastered - Review 2019-09-02T16:35:22
FFVIII is natuurlijk niet de heruitgave van de Final Fantasy game waar we eigenlijk op zitten te wachten, maar dat wil niet zeggen dat deze Remastered versie niet de moeite waard is voor eeuh… de fans?

Nee, dit is duidelijk geen uitgebreide remake, zoals we die van Final Fantasy VII verwachten, maar een ‘simpele’ HD remaster van de game die precies 20 jaar geleden uitkwam. Of nou ja, dan doe ik deze heruitgave een beetje tekort, want een simpele poort mag je het ook niet noemen.


Even slikken

Het origineel uit 1999 kwam uit voor de PS1 en draaide in glorieus 240p. Dat was 20 jaar geleden fantastisch, maar tegenwoordig hebben we 4K schermen voor onze neus staan en dat is een flinke stap. Om dit op te lossen is Final Fantasy VIII aardig onder handen genomen, zodat de game er in ieder geval weer acceptabel uitziet.

FF1

In Final Fantasy VIII werd net als in het deel daarvoor gewerkt met real-time characters en items, tegen een pre-rendered achtergrond. Dat was ooit een state of the art techniek, maar nu is dat even slikken. De achtergrond is namelijk lastig te remasteren en ziet er ook in deze versie 20 jaar oud uit. Om eerlijk te zijn moet je daar echt proberen doorheen te prikken, want het doet bijna pijn aan je ogen.


Pixel bende

Zeker omdat hetgeen wat wel real-time was, zoals de characters, wel een flinke upgrade heeft gekregen, valt het op hoe oldschool de rest er uit ziet. Ook de pre-rendered CGI filmpjes waar ik vroeger van stond te kwijlen zijn inmiddels behoorlijk verouderd en hebben nog steeds die pijnlijk lage resolutie van vroeger.

FF2

Ik heb dan ook een beetje een haat/liefde met deze remastered versie van Final Fantasy VIII, aangezien de helft van de game er maar beter uitziet en de rest duidelijk 20 jaar oud is. De eerste keer dat ik op de worldmap rondliep moest ik letterlijk even lachen als een boer met kiespijn van de pixel bende. Het is bizar om te zien hoe ver we zijn gekomen in de afgelopen 20 jaar.


Tijdloos

Van hetgeen dat daadwerkelijk is geremastered ben ik dan ook onder de indruk, maar van de rest totaal niet. Gelukkig staat de fantastische gameplay van FFVIII nog steeds als een huis en ik kan melden nog steeds veel plezier te hebben beleefd aan deze remastered versie.

FF3

De random encounters en turn-based battles zijn rijkelijk aanwezig, er zitten epische boss battles in de game, het verhaal over liefde en vriendschap is nog steeds geweldig, de vele mini-games zijn vermakelijk en de characters zijn memorabel. Wat dat betreft is Final Fantasy VIII absoluut tijdloos.


Retro

Het ding is alleen dat ik, als trouwe fan, zeker kan genieten van de nostalgische waarde van de game en de upgrades die deze versie heeft gekregen, maar ik twijfel of een gamer die FFVIII nog nooit heeft gespeeld er net zoveel plezier aan gaat beleven. Het is behoorlijk retro allemaal en dat moet wel je ding zijn, anders ga je alleen maar irritatie ervaren over het oldschool design en uiterlijk.

FF4

Ik snap dat het lastig is om een game zoals dit echt op alle fronten te remasteren door alle pre-rendered footage, daarom is de FFVII Remake ook zo’n gigantische onderneming, maar het blijft daardoor op vele vlakken een game van 20 jaar oud. Wie wil dat nog spelen nu? In 1999 was het een technisch meesterwerkje, maar inmiddels zijn we erg verwend geraakt.


Passie

Is Final Fantasy VIII Remastered de allerbeste versie van de game ooit? Absoluut! Als fan zal je smullen van de verbeteringen en überhaupt van het feit dat je de game nog een keer kunt ervaren, en voor iedereen die de game nooit heeft gespeeld is dit HET moment om dat alsnog te doen, maar het moet wel echt je passie zijn.

FF5

Als je puur nieuwsgierig bent naar hoe Final Fantasy games vroeger speelde zou ik je eerder de heruitgave van Final Fantasy X aanraden, die op alle fronten minder ruw is rond de randjes, maar nog steeds die oldschool gameplay heeft waar Final Fantasy fans vroeger verliefd op werden. Het is cool dat Final Fantasy VIII nu eindelijk ook op de huidige systemen beschikbaar is, maar het is wel bijna puur voor de fans die een plekje in hun hart hebben voor het origineel.

Conclusie 

SCORE: 80
Final Fantasy VIII Remastered is de beste versie van de game ooit en is fantastisch voor de gamers met nostalgische gevoelens, maar voor nieuwkomers zijn de 20 jaar oude graphics en het design even slikken. Gelukkig is de gameplay nog steeds top!
Final Fantasy VIII Remastered is de beste versie van de game ooit en is fantastisch voor de gamers met nostalgische gevoelens, maar voor nieuwkomers zijn de 20 jaar oude graphics en het design even slikken. Gelukkig is de gameplay nog steeds top!

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord