Fable 3 

Fable 3 2012-09-17T13:14:19
Fable III is niet de beste game van dit najaar, het is wel een van de leukste games van dit najaar. Volgens Jan doen de sprookjesachtige wereld, de heerlijke cast en de fijne Britse humor de minpuntjes van het derde deel al snel vergeten.


Fable IIIEen van de eerste bijbaantjes waarmee je je als kersverse held in Fable III mag bezighouden, is Lute Hero. Inderdaad, geen Guitar Hero maar Lute Hero. Onderin beeld verschijnen gekleurde icoontjes die overeenkomen met de knoppen op je Xbox controller. Druk ze goed getimed in en de goudstukken vliegen rinkelend je zak binnen. Hoe langer je foutloos speelt, hoe meer goudstukken je verdient.

Revolutie
Natuurlijk draait het in Fable III niet om bijbaantjes; het is slechts een van de vele manieren om goud te verdienen. En goud zul je nodig hebben. Als prins van de oude Koning (held in Fable II) heb je je namelijk net afgezet tegen je broer Logan, de huidige heerser van Albion, die met ijzeren hand over Albion regeert.
Al heel snel in de game dwingt hij je tot het maken van een onmenselijke keuze; een waarvoor je hem de rest van je leven zult haten, een keuze die je uiteindelijk doet besluiten om een revolutie tegen je broer te leiden en hem van de troon te stoten.
Toch komt Logan’s gedrag later in het spel enigszins in een ander daglicht te staan. Ik ga hier geen megaspoilers uitdelen, maar hij heeft absoluut een reden voor zijn kille en harde optreden. En wanneer je later in het spel zelf op de troon zit, zul jij de zaken wellicht ook op een andere manier bekijken.
 

Fable III
Duivels & nobel
Goed en Kwaad spelen, dat was altijd al een van de peilers van Fable III en ‘t komt nu prominenter dan ooit naar voren. Om te beginnen in het uiterlijk van je held. Speel duivels en je oogt als een demon die zo uit Mordor is weggekropen. Strijd voor de goede zaak en je oogt uiteindelijk als Engel Gabriël.
Hetzelfde geldt voor je wapens die mee evolueren naar gelang je ze gebruikt. Gebruik je hoofdzakelijk je zwaard dan zal deze zich ontwikkelen tot een machtig wapen. Steek je daarmee vooral onschuldigen neer, dan zal datzelfde zwaard bloed gaan druppelen.
Veel belangrijker en diepgaander zijn de keuzes die je in de game maakt en de daaraan gekoppelde consequenties. Het is echt wikken en wegen, en bovendien blijven de keuzes je meer dan ooit najagen. Voordat je namelijk Koning wordt, dien je volgelingen te verzamelen die je dient te overtuigen door hen dingen te beloven. Wanneer je eenmaal op de troon zit, zal het volk je aan die beloften herinneren en kom je voor heel wat nagelbijtende keuzes te staan.

Verademing
Fable IIIFable III kun je overigens niet echt meer een RPG noemen, en de vraag is of het dat ooit is geweest. Het is meer een adventure met RPG elementen maar tegelijkertijd kent de game meer siminvloeden (een van Molyneux’ eerste liefdes) dan Fable I en II bij elkaar.
Huizen kopen en verkopen is makkelijker dan ooit omdat je nu een 3D kaart van Albion kunt bekijken en in kunt zoomen met een vergrootglas. Sowieso zijn menu’s in Fable III volledig weggetoverd waardoor de hele ervaring gestroomlijnder is dan ooit. Met één druk op de knop kom je in de Sanctuary, de hub van waaruit je kledingsets, wapens en magische handschoenen kunt kiezen. Dit is tevens de plek waar vandaan je van de ene naar de andere plek reist (via de 3D map) en dat allemaal vrijwel zonder laadtijden.
Ook het upgraden gaat in 3D. Heb je genoeg ervaring en volgelingen, dan mag je op de Road to Rule in de schemerwereld (de Spire) letterlijk een pad aflopen langs kisten waarmee je je mêlee-, schiet en toverkunsten upgrade alsook je expressies en andere randvaardigheden.
Het is allemaal heel tof en visueel zeer fraai gedaan, en de afwezigheid van menu’s voelt als een verademing.

Keuzes, keuzes
Fable IIIWanneer je eenmaal Koning bent, zul je zoals gezegd moeilijke keuzes moeten maken. Als goede Koning zullen harde maatregelen je waarschijnlijk zwaarder vallen dan wanneer je een duivels personage bent, en soms zul je moeten kiezen tussen twee kwaden.
Reaver is ook weer van de partij, en de amorele superheld en scherpschutter uit deel II speelt weer een vileine rol. Zo dien je hem te beloven dat je een groot deel van je rijk opoffert om fabrieken neer te zetten. Hou je je daar niet aan, dan heb je de poppen aan het dansen. Wil je Reaver wel tegen je hebben? En wat doe je met het wel of niet neerzetten van bordelen? Wat is je beleid ten aanzien van alcoholgebruik? Hoe ga je om met belasting? Allemaal keuzes die direct invloed hebben op het wel en wee in Albion en waarvan je de consequenties zich voor je ogen ziet ontvouwen.

Meer?
Fable IIIHet is daarom zo jammer dat het Koninkje spelen relatief zo kort duurt. Molyneux sprak over ongeveer de helft qua gameplay maar in de praktijk ben je daar toch echt niet meer dan een derde van de speeltijd mee bezig. En dat is echt verdomd spijtig.
Ook de graphics beginnen - hoezeer ik de cartoony stijl ook waardeer en de sfeer die wordt neergezet uniek is - af en toe wel wat scheurtjes te vertonen. En sommige spelelementen zijn vrijwel één op één gerecylced uit het vorige deel.
Maar daar tegenover staat zoveel plezier, zoveel goed uitgewerkte humor, zulke spannende maar ook hilarische queesten en een universum dat even uniek als fijn is om in te vertoeven.
Wat ik na het uitspelen van Fable en Fable II had, geldt ook na Fable III: ik wil meer!

Conclusie
Fable IIIFable III is de meest afgeronde Fable uit de serie waarbij alle onderdelen uiteindelijk als puzzelstukjes in elkaar vallen. Tegelijkertijd zou je willen dat de game langer en grootser was. Niet omdat ‘langer’ per definitie beter is, maar omdat het zo ontzettend jammer is om Albion weer te moeten verlaten.

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord