Catherine review 

Catherine review 2012-09-17T12:58:38
Het is maar zelden dat je een videogame tegenkomt die je persoonlijk weet te raken. Jeroen maakte het eigenlijk maar twee keer mee: met Ico en Shadow of the Colossus. Aan dit rijtje kan hij vanaf vandaag ook Catherine toevoegen.

Catherine is geen doorsnee puzzelspelletje zoals Tetris of Puzzle Bobble. Nee, Catherine is een puzzelspel vermomd als griezelverhaal, waarbij de thematiek een stuk volwassener is dan twee kleine dino’s die gekleurde bolletjes schieten. Er worden weliswaar geen wereldproblemen aan de kaak gesteld, maar wel een onderwerp waar iedere opgroeiende tiener mee worstelt: bindingsangst, en in dit geval die van de hoofdpersoon Vincent.

Avances
Het is aan jou als speler om keuzes te maken: laat je je verleiden of juist niet? Wat doe je wanneer een beeldschone dame zich in de kroeg aan je voeten werpt, terwijl thuis op de bank je geliefde zit? En wat doe je wanneer je de volgende ochtend met een kater ontwaakt met diezelfde dame naast je in bed?

Persoonlijk trok ik mij het lot van Vincent erg aan, want hoe lekker Catherine ook is; ik kon het toch niet maken om het hart van zijn vriendin Katherine te breken vanwege een slippertje? En dus reageerde ik negatief op de SMS’jes die ik van Catherine ontving en wees ik de ene na de andere avance van haar kant af.

Puzzels
Maar Catherine is geen dame die snel opgeeft en dus alles in het werk zal stellen om mij, ik bedoel natuurlijk Vincent, voor zich te winnen. Dus bestookt ze me (ehm, hem) met SMS’jes en pikante foto’s.

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Vincent nog een probleem. Hij heeft last van nachtmerries. Angstdromen waarin hij een toren van kubussen moet zien te beklimmen om een uitgang te bereiken, terwijl de onderkant van de toren afbrokkelt. Door kubussen te verschuiven en handig om te gaan met de ruimte die beschikbaar is, kan Vincent ongeschonden de top bereiken.  En zoals dat hoort in een puzzelspel worden de torens steeds complexer (gelukkig is er voor de puzzelnoobs een very easy optie).

Kroeg
Naast de nachtmerries, waarin je dus daadwerkelijk puzzelt, zul je ook veel tijd in de kroeg doorbrengen waar je met je vrienden wat kunt drinken (dit is van belang aangezien je sneller kunt bewegen tijdens de puzzels wanneer je dronken bent). In de kroeg ontmoet je ook nog verschillende personages die wel erg lijken op de makke schapen die je tegen het lijf loopt tijdens de rustmomenten in je nachtmerries. 

Unieke ervaring
Catherine is vooral een persoonlijke reis, jouw antwoorden, jouw reacties… alles heeft invloed op de uitkomst van het verhaal en geven tegelijkertijd een beeld van jezelf. Deze game biedt wat mij betreft een ervaring die je niet snel in andere games zult tegenkomen. 

Conclusie Jeroen:
Ik zei het vorig jaar al, Catherine wordt mijn game of the year! Dit soort games zijn uiterst zeldzaam. Het is een combinatie van een persoonlijke reis en een volwassen thema dat leidt tot een griezelig puzzelspel dat in zijn soort uniek genoemd kan worden.

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord