Call Of Duty 4 Modern Warfare Game of the year 

Call Of Duty 4 Modern Warfare Game of the year 2013-08-20T15:31:29
Jan is, zoals bijna alle redactieleden, niet in militaire dienst geweest. Toch liep ie afgelopen maand alleen maar te orakelen over de SAS, Amerikaanse mariniers en sluipschutters. Dat kwam natuurlijk allemaal door Call of Duty 4: Modern Warfare, een game die diepe indruk op onze shooterdeskundige maakte. In Modern Warfare haalt developer Infinity Ward iets bijzonders uit met de hoofdrolspeler van Call of Duty 4. Iets heel gedurfds, iets wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt in een videogame.
Jan is, zoals bijna alle redactieleden, niet in militaire dienst geweest. Toch liep ie afgelopen maand alleen maar te orakelen over de SAS, Amerikaanse mariniers en sluipschutters. Dat kwam natuurlijk allemaal door Call of Duty 4: Modern Warfare, een game die diepe indruk op onze shooterdeskundige maakte.

In Modern Warfare haalt developer Infinity Ward iets bijzonders uit met de hoofdrolspeler van Call of Duty 4. Iets heel gedurfds, iets wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt in een videogame.
Echt, het ligt op het puntje van m'n tong om het jullie te vertellen. Sterker, ik had het in m'n oorspronkelijke verhaal gewoon in de eerste alinea staan. Maar ik ben teruggefloten. Het moest eruit vonden ze op de redactie, want anders zou ik te veel verklappen.
Nou ja, ze hebben ook wel een beetje gelijk. Maar het is echt een van de meest brute scènes ooit in een videogame. Eentje die thuishoort in de “Hall of Fame of Classic Videogame Moments”. En als die eregalerij nog niet bestaat, mag ie speciaal voor dit spelmoment worden opgericht.
Ach, je komt het vanzelf wel tegen als je de game gaat spelen…

Fata Morgana
cod 4Tijdens de eerste missie moest ik denken aan de Efteling-attractie Fata Morgana. Je zit in een karretje en om je heen speelt zich een enorm spektakel af. Het verschil met CoD 4 is natuurlijk dat je met een ongekend heftig wapenarsenaal zwaait en dat je actief deelneemt aan hetgeen er om je heen gebeurt, maar de actie is net als Fata Morgana vooropgezet.
Nog altijd is CoD 4 namelijk een van A tot Z geënsceneerde scripted shooter maar deze keer lijkt het wel of Steven Spielberg in de regisseurstoel heeft gezeten. Moedertjelief wat is de actie heftig.
Begint de eerste missie van het spel – het infiltreren van een vrachtschip in het holst van de nacht waarbij je iedere boef trakteert op een kogelregen – redelijk standaard, al snel slaat de sfeer om. Jij en je team moeten rennen voor je leven omdat het schip op het punt van ontploffen staat.
Deze adrenaline pompende ontsnappingscène doet denken aan Metroid Prime en is een kick om mee te maken. Het zet de toon voor al het moois dat komen gaat.

Nergens veilig
In CoD 4 switch je tussen verschillende oorlogsgebieden; merendeels speel je als SAS-lid in Rusland en de Oekraïne of als US Marine in het Midden-Oosten, maar er zijn ook een paar verrassende uitstapjes en andere rollen die je op je neemt.
De US Marine missies zijn groot, groter, grootst qua hectiek en heftigheid. Dit is de vleesgeworden versie van Black Hawk Down, gemengd met de explosiviteit van alle Die Hard films bij elkaar.
De straatgevechten zijn chaotisch en af en toe lijkt het wel of de vijanden werkelijk vanuit íedere hoek jou en je medesoldaten onder vuur nemen. Van alle kanten vliegen de kogels en raketten je om de horen. Je moet voortdurend straathoeken, auto’s, balkons, daken en steegjes in de gaten houden. Nergens ben je veilig.

CNN Beelden
cod 4De missies in het Midden-Oosten worden meestal geïntroduceerd vanuit een helikopter waardoor de game meer dan ooit een filmisch gevoel oproept. Vanuit deze positie zie je hoe de lucht vergeven is van andere Amerikaanse gevechtshelikopters… waarvan sommige worden neergehaald door raketten.
Een bepaalde missie speelt zich ook af vanuit de lucht, maar dan op een manier zoals ik die nog nooit eerder heb ervaren. Je ziet de omgeving vanuit een SPECTRE verkenningsvliegtuig waarbij alles zwart-wit in beeld komt.
Het is net alsof je naar CNN zit te kijken terwijl je drie zoomniveaus hebt en drie soorten wapens.
Het doel is jouw troepen te beschermen tegen vijandelijke voertuigen en soldaten maar aangezien alles zwart-wit (negatief) in beeld verschijnt, moet je oppassen dat je niet je eigen mannen tot pulp bombardeert.
Vooral het commentaar van je collega’s en piloten aan boord (‘We’ve got a runner!’ of ‘Nice shot!’) is op een grimmige manier een van de weinige komische noten in de game. 

Sluipschutter hemel 
De aller, aller, aller, aller, allermooiste missie uit CoD 4 is echter de sluipschuttermissie waarvan J.J. en ik al een klein voorproefje kregen op de E3 afgelopen juli in Santa Monica.
Je speelt deze missie samen met een commandant in de omgeving van Chernobyl, waarbij het uiteindelijk doel is een hooggeplaatste bad guy uit te schakelen tijdens een wapentransactie.
Voordat je echter dit allesbepalende schot lost en de trekker overhaalt, dien je zonder kleerscheuren door een ruig gebied te komen. Jij en je commandant dragen beide een prachtig camouflagepak (een Ghillie Suit voor de kenners) waardoor je nagenoeg onzichtbaar bent wanneer je op je buik ligt.
Terwijl de commandant je fluisterend orders geeft, klopt je hart in je keel. Patrouillerende vijanden worden vakkundig uitgeschakeld en de missie werkt op fenomenale wijze naar een climax toe.
Ik zal niet te veel over de verdere inhoud van deze missie verklappen, maar hij vormt voor mij het onbetwiste hoogtepunt van het spel. Stealth was nog nooit zo realistisch en zo cool. Alleen om deze missie alleen al, zou iedereen Call of Duty 4 moeten spelen.

Multiplayer
cod 4CoD 4 kent tevens een aanzienlijke multiplayer component, die als een op zich zelf staand onderdeel is te beschouwen, en het verdient om even apart belicht te worden.
Alle bekende spelvarianten zijn van de partij waarbij je bepaalde modes ook in Hardcore kunt spelen. In dat laatste geval dien je wapens zelf op te pakken, zijn er geen klassen en kun je bijvoorbeeld ook je eigen teamleden raken als je niet uitkijkt.
Er zijn speltypen die je alleen met grote groepen kunt spelen (8 -18), maar er zijn ook modi die juist alleen weer voor een handjevol spelers bedoeld zijn. Enigszins vergelijkbaar met ET: Quake Wars kun je je in multiplayer bekwamen in een klasse en iedere klasse heeft zijn unieke skills, wapens en vaardigheden. En ook hier kun je je personage uitbouwen.
Je scoort punten door kills te maken, vlaggen te stelen, het hoofdkwartier te beschermen (afhankelijk van het speltype) en ga zo maar door. Dit zogenaamde perksysteem laat, hoe hoger je in level stijgt, je alter ego steeds dodelijker worden. Zo vergaar je bijvoorbeeld meer uithoudingsvermogen, kogels die de muren penetreren, vizieren en laserpointers voor je guns of speciale granaten.
Voor echte diehards is het zelfs mogelijk om, nadat je helemaal geupgrade bent, weer helemaal van nul te beginnen. Dan krijg je een prestige icoontje boven je karakter zodat mensen online kunnen zien wat voor bikkel je wel niet bent. Daarnaast verdien je, wanneer je een aantal kills op rij maakt, speciale bonussen zoals radar of een helikopter die vijanden neermaait.

Napuffen
Al met al heeft CoD 4 me aangenaam verrast. Ik had van te voren al zin om deze moderne ‘take’ op de bekende Call of Duty formule te spelen maar ik had weinig vernieuwing verwacht.
Qua beeld en geluid ontplofte mijn kop menigmaal maar het is vooral de manier waarop de game je meesleept en overweldigt waardoor ik nog napuffend maar met een gelukzalige grijns naar de eindcredits zat te kijken.
Het spel is ook meer in balans dan de vorige delen; het is niet alleen maar gillende, schreeuwende actie de hele tijd; er zijn ook relatief rustige momenten. En daardoor ervaar je de crashende helikopters, beeldvullende explosies, instortende gebouwen en doordreunende granaten nóg intenser.

Conclusie
cod 4Dat Call of Duty 4 me een hele dikke adrenaline rush ging bezorgen, had ik van te voren wel verwacht. Maar dat de game zo intens zou zijn en me compleet zou wegblazen, komt toch als een verrassing. De balans van de actie is beter dan ooit terwijl het spel hoogtepunt op hoogtepunt stapelt.

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord