2014 FIFA World Cup Brazil - Review 

2014 FIFA World Cup Brazil - Review 2014-04-14T19:52:24
Over exact 59 dagen begint het WK. Maar ongeacht welk land er met de eindzege vandoor gaat, is één winnaar nu al bekend: EA, dat dit jaar niet een, maar twee FIFA's mag uitbrengen! Graddus vertelt of het ook dubbel reden voor een voetbalfeestje is...

'Nederland ó Neeederland, jijhij bent de kampioooeeen'... Jep, ik heb de WK-koorts alweer flink te pakken! Vier jaar geleden hadden we natuurlijk moeten winnen, maar helaas had Casillas z'n teennagels niet geknipt. Of het ditmaal wel gaat lukken? Hmmm, het EK-echec en een poule met Spanje, Chili en Australië in het achterhoofd houdend, wordt het lastig. Echter, 'onze jongens' hebben vaker bewezen dat ze het beste presteren vanuit de underdogrol.

2014 FIFA World Cup Brazil

 

videogame-voetbalmonopolie

EA daarentegen zou niet eens weten wat underdog betekent. Het bedrijf heeft vakkundig PES geëlimineerd en daarmee het videogame-voetbalmonopolie bemachtigd. En eerlijk is eerlijk: da's ook wel terecht. Deed men dit in eerste instantie namelijk vooral door officiële licenties naar zich toe te trekken, is FIFA sinds een aantal edities ook daadwerkelijk een goede game. Hell, zelfs een PES überfanboy als ikzelf is bekeerd. Al heeft het er ook wel mee te maken dat FIFA 14 momenteel de enige next-gen footie is.

Des te teleurstellender was dus de mededeling dat 2014 FIFA World Cup Brazil louter op de Xbox 360 en PlayStation 3 verschijnt. Dafuq, EA? Feyenoord gaat zijn wedstrijden toch ook niet in het Excelsior-stadion spelen? En sinds wanneer laten die poenerige Yanks een kans voor open doel op extra cash liggen? Ongelooflijk. Maar nu we het toch over kansen hebben: laten we eens kijken welke mogelijkheden door FIFA World Cup dan wél worden benut...

2014 FIFA World Cup Brazil

 

Kans 1: de game ademt de WK-sfeer

Tijdens het WK stopt de wereld met draaien. We leggen massaal ons werk neer, de situatie in Oekraïne boeit niemand meer en zelfs opmerkingen van Geert Wilders zijn aan dovemansoren gericht. Het enige dat er nog toe doet, is de rollende bal. 2014 FIFA World Cup Brazil weet die gepassioneerde WK-sfeer perfect te vangen. De tribunes zijn een zee van kleurrijk uitgedoste fans en na doelpunten wordt er zelfs gezapt naar de hoofdstad van het scorende land, om aldaar de uitzinnige ambiance in beeld te brengen. In het geval van Nederland het Museumplein. Als je goed kijkt, zie je misschien een bekende.

Daarnaast zit er een shitload aan nieuw commentaar in de game ("did you know Brazil are the only World Cup winners who never won when hosting the tournament?"). Voor fans een feest van herkenning, terwijl n00bs hun kennis binnen no-time opvijzelen. Ook tof zijn de kleine details. Wanneer de poulefase op zijn eind loopt, word je bijvoorbeeld on-the-fly op de hoogte gehouden van actuele rangen en standen. Zo weet je dus precies of je tijd moet rekken, of juist het gas erop moet gooien!

  • Resultaat: koel in de kruising

2014 FIFA World Cup Brazil

 

Kans 2: de gameplay zit op WK-niveau

Ik zei het net al: ik speel FIFA 14 puur en alleen op de next-gen. Voor mij was het dus best schrikken weer af te dalen naar de grafische krochten van de Xbox 360 en PlayStation 3. Het oogt gewoon een stuk minder scherp - alsof Balotelli even lekker een fluim op de camera heeft gekwakt. Tevens wordt pijnlijk duidelijk dat veel animaties die wel op de Xbone en PS4 present zijn, missen. Maar die vergelijking is niet helemaal eerlijk. Als last-gen game moet ik 2014 FIFA World Cup Brazil als zodanig beoordelen, en dan staat het spel toch zeker zijn mannetje. Het speelt snel, soepel en de 'flow' is reterealistisch.

Iets waar ik echter níet omheen kan, zijn de sporadische bugs in de A.I.. Sure, een van de charmes van de Impact Engine zijn de vele random situaties, maar van verdedigers die plotseling hun been terugtrekken of als een zwakzinnige naast een simpel kopballetje duiken, wordt niemand blij. Is hiervoor soms Ron Vlaar gemo-capped? Of zou het er toch mee te maken hebben dat de 360 en PS3 op hun laatste benen lopen? Hoe dan ook, FIFA 14 op de next-gen is het niet... Shit, doe ik het toch weer.

  • Resultaat: via de benen van de keeper, de paal en het scrotum van de scheids, alsnog in het doel

2014 FIFA World Cup Brazil

 

Kans 3: deze WK-editie rechtvaardigt zijn stand-alone status

Door met de hamkwestie (oftewel baklapvraag - Ed): is het feit dat 2014 FIFA World Cup Brazil stand-alone en full-priced in de schappen ligt, gerechtvaardigd? Nou, om eens een cliché te gebruiken: wanneer je ook maar íets meer van het WK volgt dan wedstrijden van Oranje alleen, wel. Dit is immers het dichtst wat footiefans bij de real deal zullen komen. Tuurlijk, je kunt een fortuin spenderen aan tickets. Of Robben ontvoeren, je kop kaalscheren, kijken alsof je moet poepen en jezelf het trainingskamp inbluffen. Is 60 euro lappen en met een stel maten op de bank het WK naspelen echter niet stiekem veel leuker?

Oké, niet echt inderdaad. Maar wel een stuk makkelijker.

  • Resultaat: rollertje in de hoek

2014 FIFA World Cup Brazil

Conclusie 

SCORE: 85
EA heeft kosten noch moeite gespaard om de WK-ziel te vangen. Van de sfeervolle stadions tot de mini-trainingskampjes tussen wedstrijden door, gaat er geen seconde voorbij dat je uit de beleving wordt gehaald. Ja, deze game kost 60 euro. Uit frustratie gemolde controllers nog een paar tientjes extra. Maar Nederland als wereldkampioen? Da's onbetaalbaar...
EA heeft kosten noch moeite gespaard om de WK-ziel te vangen. Van de sfeervolle stadions tot de mini-trainingskampjes tussen wedstrijden door, gaat er geen seconde voorbij dat je uit de beleving wordt gehaald. Ja, deze game kost 60 euro. Uit frustratie gemolde controllers nog een paar tientjes extra. Maar Nederland als wereldkampioen? Da's onbetaalbaar...

REACTIES (18) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord