Wolfenstein: The New Order - Preview 

Wolfenstein: The New Order - Preview 2014-02-24T17:26:40
Wolfenstein is al ruim twintig jaar een van Graddus' favoriete series en protagonist B.J. Blazkowicz een jeugdidool. Toch stelt de wansmakelijke Amsterdammer zichzelf de vraag: is de Nazi-blaf'em up nog wel van deze tijd? Een uitgebreide hands-on moet duidelijkheid verschaffen...

N.B. In de volgende Power Unlimited heeft Graddus een onthullend interview met hoofdpersoon B.J. Blazkowicz over Wolfenstein: The New Order. Een compleet ander soort preview dus!

In een geheime researchbasis op een afgelegen eiland legt de voor Wolfenstein-fans inmiddels iconische Nazi-geleerde Wilhelm 'Deathshead' Strasser de laatste hand aan duivelse experimenten, die ervoor moeten zorgen dat de Duitsers het oorlogsmomentum naar zich toetrekken. En dus begint The New Order met een ultieme reddingsoperatie, waarbij het lot van de wereld wederom in de kundige knuisten van B.J. Blazkowicz ligt. Deathshead moet dood! Of, zoals de game het treffend verwoordt: "If this mission fails, we lose...".

wolfenstein: the new order

 

The New Order

Dat een en ander allesbehalve van een leien dakje gaat, zal ondertussen geen geheim meer zijn. Blazkowicz en zijn team leggen het af tegen de op het eiland gestationeerde moffen, maar niet voordat ze een voorproefje hebben gehad van waar de boosaardige dokter al die jaren precies mee bezig is geweest: robotisch Nazi-tuig, waaronder een gigantische mech die alles en iedereen in zijn blikveld vertrappeld. 'Stomper' heet het ding en daar is geen letter Latijn bij gesproken.

Nadat Deathshead Blazkowicz voor een onmogelijke keuze heeft geplaatst (kies wie van zijn 2 kameraden voor occulte monstering wordt gebruikt), weet hij ternauwernood te ontsnappen. De prijs is echter hoog: de man belandt in coma. Gedurende de veertien jaar die volgen, wordt de geschiedenis door de Duitsers herschreven. Het westen capituleert en wanneer Blazkowicz in 1960 dan eindelijk ontwaakt, ziet het er slechter uit dan ooit. Welkom bij Wolfenstein. Welkom bij 'The New Order'!

wolfenstein: the new order

 

Duitsers in een jetpack

Drie uurtjes heb ik met de nieuwe Wolfenstein doorgebracht. Drie uurtjes waarin ik veel te weten ben gekomen over wat deze game over een paar maanden allemaal voor ons in petto heeft. Allereerst hoeven verstokte fanboys zich geen zorgen te maken: The New Order heeft nog altijd genoeg raakvlakken met de geliefde basis van de serie. Denk aan knotsgek wapentuig, fier flapperende Swastika's en meer Nazistisch knalvee dan ooit. Klassieke gameplay-elementen zoals healthpacks en een grote nadruk op exploratie zijn eveneens present. Wel zijn vijanden allemaal wat futuristischer vormgegeven dan voorheen, en dus vecht je tegen vliegende sentrybots, robothonden en zelfs Duitsers in een jetpack! Een verfrissende ervaring.

Nóg verfrissender is evenwel de nadruk op stealth. Kruip ongezien door de levels, en je wordt beloond. Zo zijn er de grimmige commanders - een vuig soort officieren die in constante verbinding met '0900-bestel-een-Nazi' lijken te staan. Word je door deze heren gespot, dan kun je rekenen op een shitload aan extra moffen! Gelukkig kan Blazkowicz nu ook dual-wielden, waarna een klassiek fragfest ontstaat vol met als meloenen ontploffende Nazi-schedels. Het zijn situaties waarin blijkt dat het goed doorzoeken van de omgevingen naar health en armor absoluut de moeite waard is - beide kunnen namelijk weer tot boven de honderd worden opgevoerd. Vintage Wolfenstein! Dat levels deels destructible zijn, is de kers op deze smakelijke Schwarz-walder bluttorte. Kapotspattende pilaren, stoffige particles, vurige explosies: in actie is The New Order een lust voor het oog. Jammer dat de omgevingen wat kaal en levenloos aanvoelen, en ook de A.i. niet echt next-genny reageert.

wolfenstein: the new order

 

Zomerblonde Ariërs

Het beste aan deze Wolfenstein? Dat is het sterke script, in combinatie met het fijne acteerwerk. Op een gegeven moment bevind ik me bijvoorbeeld incognito aan boord van een met Nazi's gevulde trein. Wanneer B.J. uit ballorigheid besluit een Duits Tassje Kaffee te halen, treft hij in het restauratierijtuig de inslechte Frau Engel; een authentiek Duitse Kenau met een fetisj voor zomerblonde Ariërs. De feeks gebiedt me bij haar aan tafel te komen. "Aaah, wat een mooie blauwe ogen. Maar, mein liebe jungen, ben je wel een echte Ariër?". Als test haalt ze een pakje kaarten tevoorschijn met daarop bijvoorbeeld een doodshoofd en een spin: welke van de twee maakt me banger? Een echte Ariër weet het antwoord, zo vertelt ze dreigend... Oh, en kies ik verkeerd? Dan kop ik een kogel!

De zenuwslopende scène is een perfect voorbeeld van de manier waarop The New Order vehaal in de gameplay integreert. Het zorgt voor een bijzonder persoonlijke ervaring, waarbij je aan de ene kant een intense hekel krijgt aan de Teutonische zwijnen en aan de andere kant een immense sympathie ontwikkelt voor de rebellen van het Kreisau Circle-verzet. Ha, emotionele impact in een Wolfenstein-game: wie had dat ooit gedacht?

wolfenstein: the new order

 

Keuze-opties

Wolfenstein: The New Order laat de keuzes meer dan ooit aan jou over. Ga je voor de sneaky approach, of prefereer je toch de klassieke mayhem van weleer? Dit gegeven uit zich ook in de indeling van de levels. Vaak heb je de mogelijkheid om overduidelijk te kiezen voor een weg DWARS door de Duitse troepen heen, of juist een omtrekkende beweging. Het lijkt de - toch al 10+ uur lange - campaign zeer geschikt te maken voor meerdere playthroughs.

Laat azijnpissers met hun 'belegen' tegenargumenten je dus niks wijsmaken: de keuze-opties, gecombineerd met het sterke script, zorgen ervoor dat de nieuwe Wolfie met beide benen in het huidige videogamelandschap staat. Al is er voor games waarin je talloze Nazi's killt wat mij betreft altijd voldoende 'lebensraum'...

wolfenstein: the new order

REACTIES (23) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord