Wolfenstein 

Wolfenstein 2012-09-17T13:17:28
Het was begin deze eeuw dat we onze laatste lading verse Wolfenstein Nazi’s kapot konden schieten en dat is natuurlijk veel te lang geleden. Gelukkig heeft Id Software, Mofrikaan-fabriek extraordinaire, aan Raven de opdracht gegeven om een nieuwe Wolfenstein te maken. De fascisten marcheren weer onze kant op, klakkende laarsjes en al!


Als we Creative Director Eric Biessman moeten geloven, dan is het recept voor een Wolfenstein game vrij simpel. Je hebt natuurlijk Nazi’s nodig, wat bovennatuurlijke, paranormale shit en een beetje science-fiction. Gooi dat bij elkaar in een enigszins lineaire shooter (hoewel je dit keer de volgorde van je missies wel kan bepalen) die zich omstreeks de Tweede Wereldoorlog afspeelt (historisch accuraat zijn is niet nodig) en je bent al een heel eind.
Natuurlijk is een sterke multiplayer ook belangrijk, maar daar heb ik niets van te zien gekregen en niemand mocht mij daar, op straffe van een pijnlijke dood, iets over vertellen. Zo gaat dat nou eenmaal in de gamebizz, daar moet je jezelf overheen zetten. Smeken helpt bovendien niet en je zet jezelf er alleen maar door voor lul bij andere journo’s, en voor Sjaak staan tegenover Italiaanse en Spaanse baardaapgamers, dat wil je niet.

Blaasbaan
wolfensteinAfijn, ik wijk van mijn onderwerp af. We gaan namelijk weer op stap met B.J. Blaskowicz. Deze ware Amerikaanse actieheld heeft een amulet met magische krachten van de Duitsers gejat, een juweeltje dat gebruik maakt van een power genaamd Black Sun. Natuurlijk willen de Nazi’s deze superkracht gebruiken om de geallieerden te verslaan en B.J. gaat hier een stokje voor steken!
Onderweg wordt hij lastig gevallen door allerlei door de Black Sun opgefokte soldaten, het resultaat van experimenten die, naar Nationaal-Socialistisch gebruik, natuurlijk zo ziek zijn als een tyfuslijer met vliegende tering.

Fancy Bullet-time
wolfenstein 2Gelukkig heeft William Blaskowicz dat amuletje nog. Hiermee kan de dappere G.I. Joe in een soort van alternatieve dimensie genaamd The Veil verdwijnen. Een plek waar de lucht groen is, vijanden oplichten als in ooze gedoopte glimwormen, zowel goed- als kwaadaardige wezens rondlopen en bepaalde objecten andere kwaliteiten hebben. Als je wel eens Legacy of Kain: Soul Reaver hebt gespeeld, dan weet je ongeveer wat je van The Veil moet voorstellen.
Meest interessante van deze dimensie is dat B.J. er verschillende powers kan gebruiken, waarvan er eentje (Meyer genaamd) in Madison gedemonstreerd werd. Een trucje dat in feite niets meer was dan bullet-time: je vijanden bewegen langzamer waardoor jij ze een stukkie makkelijker om zeep kan helpen.
Ik gok dat er nog zo’n stuk of vier andere Veil-powers unlocked kunnen worden door de game heen, maar daar waren de lippen nog over verzegeld.

Nazi-goud
wolfenstein 3De mensen van Raven vonden het zeer belangrijk dat er schatten gevonden kunnen worden in de nieuwe Wolfenstein. Blijkbaar werd het verzamelen van Nazi-goud en ander waardevol spul bijzonder gewaardeerd door de fanbase en het is natuurlijk mooi dat er naar hen geluisterd wordt.
Dit keer is het goud echter niet langer een nutteloos hebbedingetje, want je kunt het edelmetaal op de Black Market inruilen voor upgrades voor je wapens. Deze wapens zijn trouwens een mix van de oude WO II-guns, waar we in allerlei games menig soldaatje mee in de reet hebben geschoten, en sci-fi schiettuig. Een voorbeeldje van de futuristische proppenschieters is de Particle Cannon, een ding dat lijkt op een minigun die groene shit uitkwakt waar je vijanden spontaan van uit elkaar flikkeren.

Innovatie zoek
wolfenstein 4Misschien ben ik een verwend kutkind, maar ik verwacht anno 2009 op z’n minst een beetje innovatie en iets wat ik nog nooit eerder gezien hebt in een shooter. Zoals Far Cry 2 deed met het vuur en de uitgestrekte landschappen, of de cineastische ervaring die Gears of War biedt. Het genre is per slot van rekening zo oud als de flamoes van Beatrix en van simpelweg knallen, flikker ik niet meer van mijn stoel.
Wolfenstein heeft op mij nog geen onuitwisbare indruk weten te maken met z’n alternatieve dimensie en een fancy naam voor iets wat gewoon bullet-time is. Aan de andere kant kan je je afvragen hoeveel wereldschokkende dingen je nodig hebt voor een game waarin je Nazi’s af kan knallen.

Verwachting

Tussen al het gamegeweld dat ik op mijn übertrip heb mogen aanschouwen, stak Wolfenstein een beetje magertjes af. De verstokte Wolfenstein-fan hoeft zich echter geen zorgen te maken; die krijgt waarschijnlijk precies wat ie verwacht. Bovendien gaat er ook nog een multiplayer bij de game zitten en die zou zo maar eens flink geniaal uit de hoek kunnen komen.

+ Wolfenstein knalt weer heerlijk weg.
+ Wapens upgraden is altijd dolle pret.
- The Veil en Meyer-power maken weinig indruk.
- What’s new, poesiekat?

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord