Wij hebben de Call of Duty Advanced Warfare multiplayer gespeeld! 

Wij hebben de Call of Duty Advanced Warfare multiplayer gespeeld! 2014-08-11T23:15:11
Gamescom is nog niet eens begonnen, maar Jan en Tjeerd kregen uitgebreide info over Call of Duty: Advanced Warfare en konden het ook al spelen. Tjeerd lult je graag even bij over wat er nieuw is in de multiplayer van Call of Duty: Advanced Warfare.

‘Dit is Quake en Unreal Tournament!’, zeiden Jan en ik tegen elkaar toen de presentatie van de multiplayer van start ging met een knallende trailer. ‘Dit gaat de multiplayer van Call of Duty op zijn kop zetten.’, zeiden we grijnzend en spitsten onze oren om te horen wat Glen Schofield en Michael Condrey van Sledgehammer ons te vertellen hadden over de multiplayer van Advanced Warfare. De komende middag zouden we te horen krijgen of dit ook daadwerkelijk de aardverschuiving is die de boel op zijn kop zal zetten of dat het alleen het opschudden van de kussens is, iets dat een jaarlijkse franchise sowieso nodig heeft en zeker Call of Duty, na de (lichte) teleurstelling van Ghosts.

Call of Duty Advanced Warfare

 

Veranderingen multiplayer Call of Duty

Advanced Warfare introduceert de Exo-skeletten, en daarmee boostjumps en andere bovenmenselijke capriolen. Het zal ongetwijfeld fans van realistische shooters tegen de borst stuiten, maar wees eerlijk, die waren allang afgehaakt bij Call of Duty. De vraag is hoe ver Activision kan gaan voordat de trouwe aanhang afhaakt. Ook in de multiplayer krijg je te maken met de voor- en nadelen van de Exo-skeletten. Je hebt beschikking over hogere sprongen, meer mogelijkheden om je tegenstander te ontwijken én uit te schakelen. Maar tegelijkertijd wordt het een stuk lastiger om te voorspellen waar de vijand op zal duiken en om hem een pak lood in z’n mik te knallen.

 

Exo-skelet

Maar de Exo-skeletten bieden meer dan dat, tijdens het maken van je klasses, zul je merken dat er behalve de perks en streaks een nieuwe factor bijkomt, en dat is je Exo-skelet. Sledgehammer heeft, waarschijnlijk vanwege die reden, het Pick Ten systeem overgenomen en er een Pick 13 systeem van gemaakt. Je kunt namelijk kiezen in welke mate je je Exo-skelet meer wilt gebruiken, want de keuzes zijn een stuk uitgebreider dan meer bewegingsvrijheid. Je kunt één Exo ability inzetten; Exo Shield, Overclock, Stim, Cloak, Hover, Ping of je Exo Trophy system.

Call of Duty Advanced Warfare

 

Scorestreaks terug

Het Exo-skelet is niet het enige dat vernieuwd is in de multiplayer van Advanced Warfare. Zo zijn scorestreaks weer terug, en dat doet mij persoonlijk veel plezier, want ik heb liever dat je beloond wordt voor een goede objective-based actie, dan voor een kill meer. Nog belangrijker is dat de scorestreaks ook meer diepgang krijgen. Je kunt namelijk je scorestreaks customizen, zo kun je bij een streak van zes een remote turret krijgen, maar die kun je met credits ook nog eens upgraden, met een rocket launcher, directed energy of gewoon de mogelijkheid om je turret als wapen op te tillen en mee te nemen. Ook nieuw is de mogelijkheid van een co-op scorestreak; waarbij je teamgenoot (bijvoorbeeld) in de door jou verdiende Warbird kan zitten om de vijanden voor je te taggen.

 

Supply Drops

De mannen van Sledgehammer waren ook zeer trots op de door hen geïntroduceerde Supply Drops. Door veel te spelen en kills te maken, verdien je namelijk tijdens je potjes de Supply Drops, kistjes met daarin wapens en gear die je na je pot open kunt maken. Het is erg leuk en verslavend om je kistjes open te maken en te kijken wat je hebt verdiend. In die Supply Drops zit zogezegd gear en dat varieert van zonnebrillen tot kniebeschermers, schoenen en je broek. Je kunt je mannetje -of vrouwtje- dus naar hartenlust pimpen en uniek maken. Het is niet alleen leuk voor je zelf, maar voordat een potje begint, bevind je je in een zogenaamde Virtual Lobby, waarbij alle tegenstanders in de etalage staan en je hun poppetjes en al hun gear nader kunt inspecteren en bewonderen.

Call of Duty Advanced Warfare

 

Bijna 350 wapens

Naast gear kun je ook wapens verdienen en volgens Sledgehammer zijn dat er in totaal bijna 350. Voordat je oren van je hoofd vallen van enthousiasme en ongeloof: het zijn in feite gewoon de ‘standaard’ wapens die je hebt als je begint, maar ieder heeft een bepaalde unieke customization die de gun weer speciaal maakt. Denk aan een vette skin, maar ook aan een gun die meer schade toedoet, eventueel weer met een negatieve impact op de accuracy van het schietgerei. Al die gear en wapens zijn opgedeeld in drie klasses: Enlisted, Professional en Elite.

 

Gamemodes in Advanced Warfare

De multiplayer van Advanced Warfare kent 12 gamemodes, waarbij sommige fans erg blij zullen zijn dat Hardpoint terug is, verder zijn onder andere TDM, Domination, Kill Confirmed, SnD en CTF van de partij. Van de twaalf modi zijn er twee compleet nieuwe bedacht, namelijk Momentum en Uplink, waarbij Uplink erg veel potentie lijkt te hebben. Elk team probeert een balvormige satelliet te bemachtigen en in de Uplink van de tegenstander te slammen om hen te hacken en een punt te scoren. De grap is dat de bal over kan worden gegooid en het bijna een soort basketbal is. Tijdens de speelsessies die wij hadden, was het niveau bar slecht, maar ik heb het gevoel dat deze mode heel veel potentie heeft. De bazen van Sledgehammer garandeerden bovendien dat ze er alles aan doen om de e-sports community tevreden te houden en ze nauw samenwerken met competitieve spelers van CoD.

Call of Duty Advanced Warfare

 

Aardverschuiving?

De aardverschuiving die leek te komen bij het zien van de eerste trailer is echter niet gekomen, tijdens het spelen, merkte ik dat het tempo lang niet zo hoog lag als ik had gedacht en het Call of Duty gevoel zeker de kop opsteekt. Toch geeft het Exo-skelet genoeg verfrissing om mij een zeer vermakelijke middag te bezorgen. Het ziet ernaar uit dat Sledgehammer luistert naar de community en erin slaagt om het Call of Duty gevoel te behouden in de multiplayer, terwijl ze een nieuw element toevoegen die meer diepte en hectiek aan de game toevoegt. Of dat goed of slecht nieuws is, hangt van het soort volksstam af waartoe jij behoort.

REACTIES (43) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord