Watch Dogs Legion preview – Uitkijken naar de derde date 

Watch Dogs Legion preview – Uitkijken naar de derde date 2020-07-13T12:00:28
Raf ziet de eerste twee Watch Dogs-games als exen waar hij achteraf gezien te veel tijd in investeerde, maar loopt – misschien tegen beter weten in – toch weer warm voor nummer drie.

Mijn relatie met Watch Dogs is een knipperlichtvariant. Ik ging net zoals de meeste van mijn collega’s helemaal high op die eerste gameplaytrailer tijdens de E3 in 2012, om uiteindelijk door een naar mijn gevoel halfgare game te ploeteren in een spelwereld waarvan de map er als een vermoeiende to-do list uitzag. Nummer 2 deed het op elk vlak beter; de focus lag meer op hacking en ik vermaakte me enorm bij de stukken die ik samen met mijn neefje in co-op speelde. Maar aan het eind de rit slaagde ik er maar niet in om me met mijn hoofdrolspeler te identificeren, dus ook daar bleef de climax uit. Wat mij betreft mocht de franchise er een punt achter zetten.

Watch Dogs Legion

Twee hands-on sessie later

Intussen heb ik er twee hands-on sessies met Watch Dogs Legion op zitten en tegen mijn eigen verwachtingen in waren die sterk genoeg om naar een derde date uit te kijken. Dat heeft minder te maken met die gestroomlijnde en intussen beproefde hackmechanismen, maar alles met een totaal nieuwe insteek. Die verschuift de focus van één centraal personage naar een spelwereld waarin je nagenoeg iedere bewoner kan rekruteren om hun unieke eigenschappen aan je groeiende legertje rebellen toe te voegen.

Waar dat ‘legioen’ van je tegen rebelleert? Watch Dogs Legion speelt zich af in een Londen dat na een mysterieuze terroristische aanslag kreunt onder een extreem autoritair regime dat met geavanceerde en agressieve technologieën zijn bevolking onder strikte surveillance houdt. Corrupte politici, een overambitieuze tech-corp met zijn eigen privémilitie en een meedogenloos profiterende onderwereld maken het dystopische nabijetoekomstplaatje compleet.

Onfok deze stad!

Mijn hands-on begon met een proloog, waarin je als agent van het anarchistische hackerscollectief DedSec op een terroristische plot stuit. Een plot die zijn mogelijk massamoordende impact duidelijk in de schoenen wil schuiven van DedSec. Dat plan, noch jouw missie loopt zoals gepland, maar het resultaat is in ieder geval dat DedSec op shitlist van de alsmaar repressievere regering terechtkomt, en ook bij de bevolking op weinig sympathie kan rekenen. Gelukkig, zoals een van de personages zegt, is deze stad ‘het waard om te redden’. Een ander drukt het nog iets academischer uit: ‘Time to unfuck London!’

Watch Dogs Legion

Fast forward

Fast forward naar een maand later. Mijn beginnende verzetsorganisatie telt een klein half dozijn leden. Ik besluit dat aantal uit te breiden en vind in het dichtstbijzijnde café al een goeie kandidaat. Een scan-hack vertelt me dat de man medische expertise heeft. Kan handig zijn. Hij heeft geen familie of vrienden verloren door een – echte of gefakete – DedSec-actie; ook positief. Maar zoals de meeste potentiele nieuwe aanwinsten voor je leger laat hij zich niet zomaar overhalen. Je moet eerst iets voor hem doen. Vervolgens word ik aangenaam verrast door de specifieke en in zijn persoonlijke situatie passende verhaal achter die missie.

Voor die missie kies ik uit mijn legion een constructiewerker met een technische achtergrond. Ik wil dit onopgemerkt, met zo weinig mogelijk geweld doen en daarom rust ik hem uit met non-lethal wapens. Een aanpak die Legion, meer nog dan zijn voorganger, lijkt aan te moedigen. Daar ben ik blij mee, zelfs al moet ik nu een ambulance vol medicijnen terugstelen uit een van de ‘vestigingen’ van Clan Kelly, de gevaarlijkste misdaadfamilie van de stad. Omdat de map van de spelwereld nog helemaal onder een fog of war zit en ik geen fast-travel metrostations ontgrendeld heb, zit er niets anders op dan te rijden. Een wagen hotwire-hacken is geen enkel probleem. Onthouden om links te rijden is dat duidelijk wel. Fuck me!

Watch Dogs Legion

Sandbox party

Ik sneak zonder al te veel problemen naar binnen, hack me via beveiligingscamera’s ongezien langs wachtposten, schakel er af en toe eentje uit en open uiteindelijk de hoofdpoort. Ook in deze derde game schitteren deze sandbox-situaties door hun bewegingsvrijheid en hackmogelijkheden. Nog een kleine explosieve kortsluiting om de vijandelijke aandacht elders te vestigen en ik ben een blije interim-ambulancier, onderweg naar het drop off point … en rij daarbij vijf keer net geen voetganger overhoop. De dokter is onder de indruk en ik mag hem onder mijn troepen rekenen.

Permadeath ontweken

De volgende missie duwt de centrale verhaallijn verder. Een gevaarlijke infiltratie die vooraf nog drie andere, opnieuw bevredigend uitgewerkte missiefasen telt. Bij een daarvan gebruik ik mijn vrouwelijke hooligan. Een vuilbekkend stuk vreten met sterke combat-stats. Ze doet haar job goed, maar ik verknoei het tijdens de extractie. Ze krijgt een horde politieagenten en -drones achter zich aan en incasseert een paar kogels. Omdat ik weet dat wanneer ze sneuvelt, ik haar voor altijd kwijt ben, laat ik haar arresteren. DedSec vertelt me dat het misschien geen slecht idee is om een advocaat of magistraat te rekruteren. Zo komen gearresteerde ‘soldaten’ sneller vrij. Kijk, dàt is precies het soort mechanisme en meta-strategie dat maakt dat ik Watch Dogs Legion nu al beter vind dan zijn voorgangers.

Voor de eigenlijke infiltratie in een streng beveiligde locatie waar een miljardair-tech-sociopaat zijn next-gen antiterreursysteem aan politici wil voorstellen, rekruteer ik een low level security-agente. Zo lang ze zich niet verdacht gedraagt en uit de nabijheid blijft van collega’s, raak ik met haar via een handvol spannende momenten waar ik zijn moet. Daar ben ik getuige een volgende grote plottwist. Dat was ook de eerste missie waar de NPC’s in mijn omgeving soms wat overdreven onrealistisch reageerden omdat ik ze per ongeluk aanstootte. Dat gebeurde later nog een paar keer en daar moet Ubisoft echt iets aan doen. Een omgeving die gepast reageert is geweldig. Een die onmiddellijk voor een ‘Neymar’ gaat, not so much.

Watch Dogs Legion

Nog 1 cm verder graag…

Ook storend voor de geloofwaardigheid van de beleving: iemand per ongeluk aanrijden. Als dat gebeurt krijg je een wanted-status, die ervoor zorgt dat je een missie niet kan afronden. Tot daaraan toe. Een kort blokje omrijden door twee achtersteegjes bleek echter genoeg om weer helemaal bona fide te zijn. Ook al walste ik daar – zonder getuigen weliswaar, weer twee voetgangers plat. Yeah, I know. Ook dat systeem hebben andere games, waaronder enkele van Ubisoft zelf, al beter gedaan. Hopelijk is het een kwestie van parameters bijstellen. Dat ik voertuigen precies op de centimeter op de drop-off plek moet parkeren voor ik kan uitstappen, kan eigenlijk ook niet.  

Coach DedSec

Omdat me te weinig tijd rest om nog een echte verhaalmissie te beginnen verken ik de stad. Ik ontdek onder de voorbijgangers een beroemdheid. Die kan ik misschien van pas komen, ook al hangt er het nadeel aan vast dat ze overal herkend wordt. Ik begin mijn mede-Londenaars te bekijken als een voetbalcoach die alle posities gevuld wil krijgen en als het kan ook nog eens beroep kan doen op genoeg reserves om on the fly van strategie te wisselen. De variatie in het aanbod is enorm.

Er zijn genoeg verrassende tot absurde eigenschappen om tegenwicht te bieden aan de minstens zo talrijke karikaturale clichés. Zoals dat overdreven Londense accent van heel wat personages. Ja, ik weet dat we Londen zijn. Gelukkig maken de jongens die de dialoog schreven dat weer goed. Ik heb regelmatig gelachen en het ‘personage’ van DedSec zelf deed me zelfs voorzichtig denken aan Portal 2’s robotgezel Wheatley. En die ligt me na jaren nog altijd nauw aan het hart.

Watch Dogs Legion

Tot zover vind ik Watch Dogs Legion nu al een betere game dan zijn voorgangers. Die rekruteer-iedereen-aanpak belooft in ieder geval een nieuwe, unieke - en laat ons eerlijk zijn - broodnodige mutatie op het stilaan uitgewoonde hacking-DNA van de voorgangers.

Watch Dogs Legion verschijnt 29 oktober voor PlayStation 4, Xbox One, Stadia en PC. De game komt later naar next-gen consoles.

 

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord