Trackmania preview - Gratis doldwaas racen, maar niet voor niks 

Trackmania preview - Gratis doldwaas racen, maar niet voor niks 2020-05-27T14:50:28
Scheuren met boosts, over hellingen en door loopings klinkt als een bekend recept voor arcaderacers, maar Trackmania neemt die elementen uiterst serieus. Daarom hebben we professionele speedfreak Joe van Burik weer gevraagd om met de nieuwste editie alvast een proefrit te maken.

Trackmania heeft jaren geleden al z’n eigen plekje in het racegenre veroverd. Met z’n zeer toegankelijke besturing en achtbaanachtige parkoersen druipt de arcade-inborst van deze game af. De franchise kreeg een flinke nieuwe boost met de release van Trackmania Turbo voor de consoles in 2016. Toch gaan we met de aankomende editie terug naar de roots van een nog tien jaar oudere versie, Trackmania Nations, dat als freewaretitel een miljoenenpubliek bereikte. Zeker daardoor mogen we deze reeks al jaren best een fenomeenpje noemen, al is er natuurlijk ruimte voor meer.

TM

Arcade racen als esport

Overigens staat deze franchise ook bekend om het hoge spelersniveau (als één van de weinige arcaderacers kent Trackmania een hoog aangeschreven esportscompetitie) én tal van mogelijkheden om eigen content te creëren, met name in de vorm van de meest doldwaze circuits. Want hoe simpel de gameplay op papier ook klinkt, in de praktijk is het op z’n zachtst gezegd nog knap lastig om zomaar de snelste te zijn met slechts gasgeven, remmen en sturen, zo merk ik weer tijdens een eerste speelsessie met de nieuwe Trackmania.

De actie is nog steeds lekker rechttoe rechtaan en meeslepend als altijd. In elk level, waarvan de meeste volgepropt zitten met hellingen, ongelijke stukken baan, boost- of juist slowmotion-zones en nog veel meer hindernissen, probeer je de snelste te zijn. Dat doe je door overal maximaal momentum mee te nemen, verschillende lijnen te nemen, om zo je inzicht én concentratie op de proef te stellen. Hoewel de uitvoering behoorlijk verschilt van realistisch racen (hetzij in het echt of in een simulator), is de essentie van racen in Trackmania eigenlijk weinig anders. Hier worden wedstrijden gewonnen op verschillen van tienden of zelfs honderden van seconden. Vergis je niet: dit is nog steeds een echte esportgame, ook getuige nieuwe diverse dagelijkse, wekelijkse en halfjaarlijkse competities die hierin centraal komen te staan.

TM

Free to play

Ook het verdienmodel achter deze nieuwe editie volgt het spoor van Trackmania Nations, wat betekent dat de basisversie gratis te spelen zal zijn. Zo kun je in elk geval aan de slag met de reguliere solocampagne, die ontwikkelaar Nadeo elke drie maanden belooft te vernieuwen met nieuwe circuits - waaronder parkoersen die door andere spelers zijn gemaakt. Zelf kun je trouwens ook nieuwe banen neerleggen, die je dan ook kunt testen in lokale multiplayerpotjes.

TM

Wie wel geld neertelt, krijgt een stuk meer mogelijkheden. Voor tien euro per jaar laat ontwikkelaar Nadeo je online spelen in zelf opgezette sessies, word je dagelijks getrakteerd op een nieuwe baan en kun je aan de slag met de volledige map editor. Die vormt, net als in het verleden, een centrale pilaar van Trackmania: middels diverse bouwblokken en diverse ondergronden moet je creativiteit de enige beperkende factor zijn om de meest uitdagende

en knotsgekke banen uit de virtuele grond te stampen. Mocht je jezelf liever uitleven met speciale kleurencombinaties voor de (vooralsnog enige) wagen waarmee je racet in Trackmania, of met het regisseren van replays, dan kan dat overigens ook. Echte die-hards kunnen er ook voor kiezen om dertig euro per jaar (of zestig voor drie jaar) te betalen. Dan kun je ook nog rekenen op privileges om te strijden in clubverband (bijvoorbeeld opgezet door streamers en esporters).

TM

Eigen smoel

Met alle respect voor de ‘oude bekende aanpak’, het is wel lastig om de graphics van Trackmania anders te beschrijven dan ‘basaal en steriel’ - ook al betreft het nog niet het product dat vanaf juli verkrijgbaar is. Verwacht hier iets heel anders dan het kleurrijke festijn dat Trackmania Turbo is. Volgens Nadeo was dat echter een bewuste keuze, en zal de nieuwe game vanzelf z’n eigen smoel krijgen naarmate de community op de proppen komt met toffe banen en autokleurstellingen. Of de tools die de ontwikkelaars ons daarvoor aanreiken toereikend zijn, zal de tijd moeten uitwijzen.

Over tijd gesproken: het is wel duidelijk dat Trackmania gamers voor de lange termijn aan zich wil verbinden. Eigenlijk neigde de franchise altijd al naar een ‘games as a service’-model, iets wat met deze nieuwste editie volledig omarmd wordt. De keuze om de game - in elk geval in eerste instantie - te beperken tot de pc is daarbij jammer, maar begrijpelijk gezien daar altijd het meest actieve deel van de Trackmania-community zich bevindt. Bovendien sluit Nadeo niet uit dat een nieuwe sprong naar de consoles zomaar in het verschiet kan liggen als deze nieuwe dienst succesvol blijkt, in navolging van fenomenen zoals Minecraft en Fortnite.

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord