Tennis World Tour 2 preview: Hopelijk geen dubbele fout 

Tennis World Tour 2 preview: Hopelijk geen dubbele fout 2020-08-20T22:54:33
Het vorige deel van World Tour Tennis was nou niet bepaald een daverend succes. Een andere engine, ontwikkelaar en verbeterde tenniservaring moeten het tweede deel echter wel doen laten slagen. Eens kijken of Dakota het hier mee eens is.

Het is altijd lastig om bepaalde sporten te vertalen naar een enerverende videogame. Een spectaculaire sport hoeft immers niet meteen te resulteren in een spetterende game. Al jaren wagen ontwikkelaars zich aan tennisgames, de één met meer succes dan de ander. Arcadegames zoals Mario Tennis en Top Spin bewezen dat Tennis met een controller geweldig kan zijn. Breakpoint Studios toonde met Tennis World Tour echter aan dat het ook gigantisch mis kan gaan. Wellicht dat Big Ant Studios de franchise nieuw leven in kan blazen.

Inleveren op realiteit

Het eerste deel van Tennis World Tour verkoos realiteit boven arcadeplezier. Dat was niet gek bedacht, want de concurrentie is altijd vrij intens geweest. Denk aan franchises als Virtua Tennis en Top Spin. Een andere manier om de sport uit te oefenen leek dus een prima insteek. Onderontwikkelde gameplay, karige animaties en geringe licenties resulteerden echter in een zeer matige tennissimulatie.


Big Ant Studios bewees met AO Tennis 2 dat ze met solide gameplay een prima tennisgame kunnen maken, maar een blijvertje was het niet. Het feit dat Big Ant Studios zich nu aan Tennis World Tour waagt, trok dus zeker mijn aandacht. Zeker toen ik hoorde dat de game op een compleet andere (in-house) engine ging draaien. Tijdens een korte presentatie van de productmanager kwam al snel naar boven dat er is gekozen om het absolute realisme min of meer los te laten. Spelplezier moet uiteindelijk de boventoon voeren, en dat is maar goed ook, anders gaan we zelf wel een balletje slaan.

Tennis World Tour 2
  

Een stap naar voren…

Even enthousiast als huiverig kroop ik in de huid van Wawrinka om mijn eerste match tegen het Belgische wonderkind David Goffin te spelen. Heel even leek het alsof ik per ongeluk het eerste deel had geïnstalleerd, maar toen het balletje eenmaal vloeiend heen en weer ging, werd het duidelijk dat er wel degelijk het een en ander is omgegooid. De animaties voelen minder geforceerd aan en de bewegingen van de spelers zijn een stuk soepeler. Na een aantal potjes merkte ik dat ik het prima naar mijn zin had. Mijn uithoudingsvermogen was min of meer gelijk aan die van de spelers. Thank god, want wanneer je in het eerste deel vier games had gespeeld, konden de poppetjes al bijna niet meer op hun beentjes staan. Rally´s hebben eindelijk betekenis en geven je het gevoel dat je verstand van het spelletje hebt.


Na mijn eerste potje had ik dus niet veel te klagen. De duur, intensiteit en spanning waren redelijk on-point. Tijd voor nog een potje, deze keer op gravel en op een iets hoger niveau. Na wat spelen met de verschillende slagen had ik de besturing prima onder de knie en werd het tijd om voor het ‘echie’ te gaan spelen.

Tennis

…en een stapje terug

Hoe intensiever het spel werd, hoe meer de ware aard van Tennis World Tour echter naar boven kwam drijven. Bepaalde acties werden compleet genegeerd door mijn speler, en ballen die nog geen centimeter langs mijn oren suisden waren kennelijk veel te moeilijk voor Wawrinka. Deze mankementen zijn extra frustrerend wanneer je competitief aan het slaan bent in potjes die soms wel een uur duren. Ook de animaties, sfeergeluiden en kreten beginnen langzaam maar zeker in herhaling te vallen. Al is het belangrijk om hier niet te zwaar aan te tillen, want wanneer je geen liefhebber van tennis bent, voelt deze sport sowieso aan als een herhalend spelletje.

Tennisjes

Multiplayer

Wees gerust: in Tennis World Tour 2 is er wél sprake van multiplayer, zowel online als offline. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om op dezelfde console een potje tegen vrienden spelen, of online tegen willekeurige tegenstanders. Het is ook mogelijk om samen met een vriend vanaf dezelfde console online te spelen. Dit is echter wel de enige vorm van dubbelen die online mogelijk is. Het is dus niet mogelijk om in je eentje met drie anderen een potje online te spelen. Het format blijft te allen tijde console tegen console. Helaas kon ik tijdens mijn speelsessie enkel tegen de computer spelen, dus over het functioneren van de multiplayer kan ik nog niks zeggen.

Tennis doubles

Licenties

In tegenstelling tot het vorige deel is er in Tennis World Tour 2 goed geïnvesteerd in licenties. Zo zijn er bij de lancering 38 verschillende tenniss(t)ers speelbaar. Twee van deze 38 sporters zijn alleen te verkrijgen wanneer je de game reserveert. Het gaat om twee iconen uit de sport, maar vooralsnog is nog niet uit de doeken gedaan om wie het precies gaat. Misschien wel Richard Krajicek?


Tijdens de presentatie werd ook de belofte gedaan dat er verschillende officiële toernooien speelbaar worden, zoals Roland-Garros. Het toevoegen van officiële Grand Slams verbetert de algehele tenniservaring en geeft ook de carrièremodus extra persoonlijkheid. Het geeft immers een stuk meer voldoening om in Roland-Garros te winnen ten opzichte van Het Franse Tennistoernooi.

Tennis

Here’s hoping

Het is te merken dat Big Ant Studios er alles aandoet om Tennis Wolrd Tour te vervormen tot een fijne tennisgame. De basis is er, want de gameplay is prima. Een hoop nieuwe animaties zorgen ervoor dat de game langer vermakelijk blijft, hoewel bekende gebreken en mankementen dit dan weer enigszins tegenspreekt. Uiteindelijk verdient iedereen een tweede kans, dus ook Tennis World Tour. Laten we hopen dat deze tweede opslag een ace is.


Tennis World Tour 2 verschijnt op 17 september voor PlayStation 4, PC en Xbox One en lanceert op een later moment ook voor de Switch.

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord