South Park: The Fractured but Whole – preview (hands-on

South Park: The Fractured but Whole – preview (hands-on) 2017-09-08T11:59:49
South Park keert volgende maand na meerdere vertragingen eindelijk terug als videogame. Ontwikkelaar Ubisoft heeft met South Park: The Fractured but Whole enorm hoge verwachtingen om waar te maken. Na de eerste drie uur van het spel gespeeld te hebben, lijkt dat geen enkel probleem te worden.

South Park: The Fractured but Whole start met een korte proloog die de game met voorganger The Stick of Truth verbindt. Jij begint, als koning van jouw kant van de oorlog om de magische stok, op de pot. Hier moet je door middel van een minigame die je thumb-skill behoorlijk op de proef stelt de perfecte drol leggen. Wanneer dit is gelukt word je naar buiten geroepen om je door de hordes aan vechtende kinderen een weg naar de achtertuin van Cartman te banen. Onderweg leer je het vernieuwde gevechtssysteem kennen en wanneer je eindelijk Kupa Keep hebt bereikt neemt het verhaal plotseling een andere wending. Uit het niets verschijnt namelijk Cartman als The Coon en hij heeft de hulp van zijn supervrienden nodig.
  

Van tovenaars naar superhelden

Het verhaal is de grootste verandering vergeleken met The Stick of Truth. De fantasy-setting vol tovenaars en elven wordt opzij gezet voor superhelden en superschurken. Qua uiterlijk beleef je opnieuw een interactieve aflevering van de South Park-televisieserie. Ubisoft heeft ieder detail perfect nagebootst, wat knap is aangezien ze de eerste game enkel uitgegeven en niet ontwikkeld hebben. De humor bevindt zich dan ook weer vaak op of over het randje. De televisieserie weet altijd actueel te blijven en ook The Fractured but Whole doet er alles aan de laatste trends en ontwikkelingen belachelijk te maken. Zo heb je voorwerpen in de vorm van fidget spinners, speelt je geslacht een grote rol en wordt je status als superheld bepaald door het aantal volgers dat je hebt op ‘Coonstagram’. South Park zelf is opnieuw gevuld met kastjes, tassen en andere plekken om loot in te vinden. Ook ieder toilet dat je tegenkomt biedt een minigame vergelijkbaar met waar je de game mee begon. Ze hebben zelfs allemaal een eigen moeilijkheidsgraad en belonen je met een uniek type drol.

Lekker bouten
    

Marvel en DC zijn hier niets bij

Maar superheld word je niet zomaar. Nee, The Coon vindt dat je alleen een superheld kan zijn wanneer je een tragisch achtergrondverhaal hebt. Hij helpt je dan ook maar al te graag met het verzinnen van hoe jij je krachten hebt ontdekt. Wat volgt is een opeenvolging van hilarische scènes met Cartman als verhaalverteller. Het wordt nog leuker wanneer je niet doet wat hij je opdraagt en eindigt met een situatie waar ieder kinderbrein voor het leven beschadigd door zal zijn. Wanneer jouw verhaal compleet is, laat The Coon je toe bij zijn clubje supervrienden en mag je voor het eerst een klasse kiezen. Iedere klasse brengt unieke vaardigheden met zich mee, maar één ding blijft centraal staan. Je haalt jouw superkracht nog steeds uit gigantische ruften en penetrante rotgeuren. Na deze introductie in het superheldenleven begint het spel pas echt en start je met het voltooien van de vele quests waar The Coon je op afstuurt. Iedere missie is absurd, dus kijk niet verbaasd op wanneer je worstelt met pedofiele priesters, de politie helpt met het oppakken van drugscriminelen of een van je supervrienden redt van een alternatieve versie van hemzelf.

The ronde tafel van de losers
  

Eindelijk de ruimte om te knokken

South Park: The Fractured but Whole vernieuwt het gevechtssysteem door de speler en de tegenstander bewegingsruimte te geven. Het slagveld bestaat uit een grid waarin je tot bepaalde afstand kunt bewegen. Al je aanvallen hebben ook ieder een bepaald aantal hokjes binnen het grid die geraakt worden, waardoor je moet zorgen dat je op de juist plaats ten opzichte van je tegenstander staat. Iedere klasse heeft eigen krachten en later in het spel is het zelfs mogelijk verschillende klassen te combineren. Uiteraard vecht je in de game niet altijd alleen en heb je al snel meerdere leden van Coon & Friends die je helpen. Ook zij vervullen een specifieke rol. Zo kan Kite Man iemand healen, kan Fastpass onzichtbaar worden en voorziet Super Craig teamgenoten van een sterk schild. De combat is dieper en tactischer en gaat verder dan de simpele turn-based combat uit The Stick of Truth.

Potje knokken
   

Knutselen met Morgan Freeman

Een ander gebied waarop The Fractured but Whole vernieuwt ten opzichte van het vorige deel, is het craften van voorwerpen. Dankzij het uitgebreide crafting-systeem heb je meer dan alleen verkoopwaarde aan alles wat je in de wereld vindt. Al snel ontmoet je Morgan Freeman die met zijn zwoele stem uitlegt hoe je verschillende voorwerpen combineert om kleding, artifacts, voedsel en drankjes te maken. Vooral deze artifacts zijn interessant omdat ze jouw superheld een krachtige bonus geven. Ze komen in de vorm van hedendaagse trends als fidget spinners en verhogen meerdere statistieken en zelfs de schade die speciale effecten van aanvallen doen. Hoe meer je craft, hoe hoger je crafting-niveau, hoe ingewikkelder de voorwerpen die je kunt maken. Het systeem is eenvoudig en beloont gebruik op een logische en eerlijke manier.
   

Houd alles bij op je smartphone

Zoals bijna iedereen tegenwoordig, bezit je in The Fractured but Whole een smartphone. Deze smartphone dient als het menu waar je alles vindt wat je nodig hebt. Zo heb je hier toegang tot de map en je quests, je uiterlijk en het crafting-systeem. Hier vind je ook Coonstagram, het sociale netwerk waar de shitposts je om de orenvliegen. Het aantal volgers dat je hier hebt bepaalt je status als superheld. Dit aantal kun je verhogen door selfies met bewoners van South Park te nemen, maar niet iedereen wil direct met je op de foto. Voor sommigen ben je simpelweg niet populair genoeg en anderen willen pas een selfie wanneer je ze met iets geholpen hebt. Door dit laatste stuit je dan ook vaak op de meest bizarre avonturen en zijmissies. Met een scanfunctie die je vroeg in het spel krijgt zie je wie bereid is met je op de foto te gaan en kun je af en toe zelfs bijzondere voorwerpen in de wereld van South Park vinden.

South Park: The Fractured but Whole lijkt precies genoeg te doen om een passend vervolg op The Stick of Truth te worden. De eerste drie uur waren niet zonder brede glimlach te spelen en plaatst de speler constant in ongemakkelijke situaties. Ubisoft heeft met veel zorg de wereld van de televisieserie nagemaakt en gevuld met een bizar verhaal dat de potentie heeft nog vreemder dan die van het eerste spel te worden. Als je een fan van het origineel bent, hoef je je hoogstwaarschijnlijk geen zorgen te maken. De franchise lijkt bij Ubisoft in goede handen.

Bidididididi

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord