Roller Champions preview - Schiet uit de startblokken 

Roller Champions preview - Schiet uit de startblokken 2021-02-16T20:22:49
Een competitieve balsport op rolschaatsen. Daar kan je Dakota voor wakker maken. Toch is onze competitieve sportfanaat huiverig voor hedendaagse sportgames in een arcade-jasje. Vaak missen ze diepgang en gaan het snel vervelen. Gelukkig overtrof Roller Champions al zijn verwachtingen.

Hoe combineer je de adrenalinerush van racen en het samenhorigheidsgevoel van balsporten in één aantrekkelijke sportgame. Daar had Psyonix in 2015 plots een antwoord op toen het Rocket League uitbracht. Sindsdien zijn er verschillende games geweest die dachten mee te liften op het succes van de van de autovoetbalgame, maar zonder succes. Wellicht dat Ubisoft de code eindelijk heeft gekraakt, Roller Champions is namelijk een plezierig spelletje.

Roller Champions

Een nieuwe sport

Voordat we ingaan op de besturing, tactieken en andere elementen, is het misschien handig om te weten hoe de fictieve sport van Ubisoft werkt. In Roller Champions proberen twee teams van drie al rolschaatsend een bal in het doel van de tegenstander te werpen. In tegenstelling tot een hoop andere balsporten is er echter maar één goal aanwezig in de ronde arena. Wanneer het een team lukt om de bal een volledige ronde in bezit te houden zonder dat de tegenstander de bal raakt, kan er gescoord worden.

Een ronde levert één punt op, twee rondes drie punten en drie volledige rondes resulteert in een directe overwinning voor het aanvallende team. Verder zijn er eigenlijk weinig regels van toepassing. Voel je dus vooral vrij om tegen de richting in te rijden, het goal af te schermen of de tanden van je tegenstander uit de mond te meppen. Verder voelt de sport lekker Amerikaans aan. De commentatoren beoordelen alles als onwaarschijnlijk en fans scanderen liederen en juichen alsof het hun laatste dag is.

Roller Champions

Vlugge besturing

Een sportspel zonder regels is natuurlijk leuk, maar hoe zorg je er als ontwikkelaar voor dat je de aandacht van spelers vasthoudt? Het format blijft immers iedere wedstrijd hetzelfde. De oplossing schuilt in het creëren van een interessante leercurve zonder de besturing te ingewikkeld te maken. Vergelijk het met voetbal; iedereen weet hoe ze tegen een bal moeten trappen, toch vereist een geplaatste pass over dertig meter een stuk meer dan roekeloos balcontact.


Ubisoft weet dat gevoel prima te emuleren in Roller Champions. Spelers kunnen het zichzelf zo moeilijk maken als ze zelf willen. Tijdens de eerste vijf potten haal je genoeg voldoening uit het rijden van rondjes en het meppen van tegenstanders. Gaandeweg ontdek je echter nieuwe knoppencombinaties en kom je erachter dat je hoger kan springen en meer vaart kan maken. Van het een komt het andere en binnen een paar uur beschik je over een arsenaal aan vaardigheden. En dat is maar goed ook, want het speltempo van Roller Champions is hoog en de strategieën zijn uitgebreid.

Roller Champions

Tactiek en samenspel

De fijne besturing en het hoge speltempo van Roller Champions zouden niet heel duurzaam zijn zonder het tactische aspect van de game. Zoals gezegd wordt Roller Champions doorgaans in teams van drie gespeeld en ondanks er maar één bal in het spel is, heeft iedereen te allen tijde zijn handen vol. Doordat het speelveld van Roller Champions rond is, komt de bal altijd jouw kant op, en dat levert unieke tactieken en spelmomenten op.


Zo kan het zijn dat de tegenstander je alle ruimte van de wereld geeft en amper druk op de bal uitoefent. Voor je gevoel stoom je op een overwinning af en is het een kwestie van tijd voordat je kan scoren, totdat je op een georganiseerde muur stuit. Nu kan je een aantal dingen doen: doorrijden en hopen dat je een doorgang vindt, de bal afspelen naar een teamgenoot, of je noodlot tegemoet rijden door een gigantische oorveeg in ontvangst te nemen. Dit zijn de momenten waarop Roller Champions niet alleen beroep doet op de creativiteit van de speler, maar ook op het spelinzicht en zelfbeheersing. De Last Chance-optie versterkt het gevoel van onvoorspelbaarheid exponentieel. Het verliezende team krijgt zodra de tijd verstrijkt namelijk nog één kans om een aanval op te zetten. Moet je je eens voorstellen dat je dan nog een knock-out scoort…

Roller Champions

Genoeg potentie

Door te experimenteren met knoppencombinaties en tactieken heb ik mij geen seconde verveeld tijdens de speelsessie. De vraag is echter, hoeveel combinaties zijn er mogelijk? En gaat hetzelfde rondje rijden niet vervelen? Daar kan ik na drie uur spelen natuurlijk geen eenduidig antwoord op geven. Het heeft mijn verwachtingen in ieder geval weten te overtreffen. Daarnaast is het duidelijk dat de game free-to-play wordt en crossplay tussen alle platformen ondersteunt. Kijk er dus niet gek van op als Roller Champions binnenkort de gameroulatie van jouw vriendengroep binnendringt.


Roller Champions heeft nog geen officiële releasedatum, wel is duidelijk dat de game verschijnt voor PC, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Er is nog geen nieuws over een next-gen versie van Ubisoft’s nieuwste sportgame.

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord