Preview: Asterix & Friends 

Preview: Asterix & Friends 2016-09-17T23:52:57
Het is 50 v. Chr, heel Gallië is door Julius Caesar veroverd. Héél Gallië? Nee! Één klein dorpje blijft dapper weerstand bieden tegen de Romeinse overheersers. Bij toutatis, er is een nieuwe Asterix game! Een mobiele Asterix game, dat wel... Beter dan helemaal geen nieuwe Asterix game? Sven zocht het uit.

Het is een cliché inkoppertje, maar oh wat is het wat fijn om een keer een artikel te openen met die ene beroemde intro. Even iets bekennen: ik heb eigenlijk niet zoveel met comics. De meeste superhelden vind ik suf en de films en games van Marvel of DC doen me weinig. Een grote uitzondering is Asterix, de stripboeken over de kleine trotse Galliër en zijn grote bolle vriend, die ik vrij letterlijk kapotgelezen heb. Het is al sinds 1959 een wereldwijd geliefd universum, dat nu zeker weer eens een toffe game verdient. Ik was dan ook erg enthousiast toen ik op trip werd gestuurd om de nieuwe Asterix titel te checken.

Iets minder enthousiast was ik toen ik ontdekte dat het om een gratis mobiele game ging, maar hé, we hebben het wel over Asterix en Asterix is tof. Bovendien mocht het de pret van een bezoekje aan een gezellig vol Parc Astérix niet drukken. Zie hier een kleine sfeerimpressie. (Mijn excuses voor het blije gezinnetje, ik durfde zelf niet met die freaks op de foto. En ik lijk vet bang in de rij voor die zestigkeeroverdekopachtbaan, maar dat kwam door de felle zon, oké?)

In de ochtend werden ik en de enige andere Nederlander op deze trip verwacht bij een restaurant in het park, voor onze kennismaking met Asterix & Friends, Bandai Namco’s nieuwste Free-2-Play game die sindskort uit is voor iOS en Android. Tussen een hele groep bloedserieuze Franse en Belgische journo’s kregen we een korte presentatie van de game, met voornamelijk twee ontwikkelaars aan het woord.

De game wordt gemaakt door het Oostenrijkse Sproing en is al enkele jaren speelbaar via Facebook, met inmiddels 2,6 miljoen (!) geregistreerde gebruikers. Op Facebook is de game voortdurend uitgebreid en nu is hij klaar voor een mobiele release. Het is op het eerste gezicht een vrij eenvoudige strategiegame, in de traditie van games als Clash of Clans. Ik heb de game ter plekke een half uurtje kunnen spelen en heb ‘m inmiddels thuis ook geïnstalleerd en wat blijkt wonderbaarlijk genoeg: Asterix & Friends is de meest diepgaande Asterix game ooit!

    

Asterix games door de jaren heen

Dat is nogal een claim, dus misschien is het voor wat context even handig om te kijken naar de rijke geschiedenis van Asterix en Obelix in games. De meeste titels zijn namelijk vrij simpele side scrolling platformers en beat ‘m ups, die je meenemen langs verschillende locaties uit de strips. Romeinen in de pan hakken en everzwijnen eten is wat Galliërs het liefste doen en dat is dan ook precies waar je je in deze games voornamelijk mee bezighoudt. Het begon allemaal in 1983 op de Atari 2600, waarbij je met een brokje pixels dat ergens vaag op Asterix lijkt harpen moet zien te ontwijken en potten toverdrank moet pakken. Retespannend.

Boeiender werd het in 1993 met de komst van de eerste Asterix platformer op verschillende consoles, van ontwikkelaar en uitgever Infogrames. Mijn persoonlijke favoriet is de Game Boy-versie van deze game, met de meest catchy titelmuziek OOIT!! Een dieptepunt is het historisch lelijke Asterix & Obelix Take on Caesar uit 2000, gebaseerd op de gelijknamige live action film. De third-person action adventures Asterix & Obelix XXL en XXL 2 (Kick Buttix in Amerika) volgden in 2004 en 2005, maar werden ook niet bijster goed ontvangen. Na die tijd zijn er geen serieuze games meer verschenen, dus alle hoop is nu gevestigd op Asterix & Friends. Ja inderdaad, die mobiele Free-2-Play app...

    

Pointandclix

Zoals je met je scherpe oog al op de plaatjes gezien had, draait het in Asterix & Friends om het bouwen van een pittoresk Gallisch dorpje. Nee, dit is niet toevallig het dorp van Asterix en Obelix, maar van jouw eigen personage genaamd Pointandclix (Ha!). Je dorp is geplunderd door de Romeinen en aan jou de taak om de boel weer op te bouwen en te verdedigen. Dit doe je door resources te verzamelen en, zoals in elke mobiele strategiegame ooit, vooral heel lang te wachten tot je producten klaar zijn.

Het wachten is te skippen door Romeinse helmpjes uit te geven, die je mondjesmaat verdient door de game te spelen. Je voelt ‘m al aankomen: je kunt deze helmpjes ook gewoon kopen met je zuurverdiende euro’s. Ze moeten immers ergens hun geld aan verdienen en dus wordt je voortdurend snoeihard om de oren gegooid met lokkertjes voor microtransacties. De ontwikkelaar wist echter te bevestigen dat alles in de game te halen is zonder ook maar één cent uit te geven. Vooruit dan maar.

Er is sowieso ontzettend veel te doen in Asterix & Friends. Je kunt bijvoorbeeld op zwijnen jagen, etenswaar maken en verkopen, wapens craften, een guild starten met vrienden, dorpsgevechten houden en uiteindelijk zelfs naar Egypte afreizen. De ontwikkelaar belooft bovendien de game te blijven uitbreiden met nieuwe features. Daarnaast moet er natuurlijk flink geknokt worden met de Romeinse overheersers en zoals het goeie Galliërs betaamt zijn Asterix en zijn bekende dorpsgenoten prima bereid om je een handje te helpen. Je kunt helden als Obelix, Abraracourcix en Panoramix toevoegen aan je legertje, door quests voor ze te voltooien.

Al met al best een geinig spel, als je het neemt voor wat het is: mobiel en Free-2-Play. Het werkt prima, de echte Asterix vibe is aanwezig en er is ruim voldoende diepgang om je te vermaken terwijl je op de w.c. zit. Nee, het is misschien niet de game die fans verdienen en ik kan me voor Asterix veel toffere dingen voorstellen dan mobiele strategiegames of platformers, maar we moeten het ermee doen  Er rest mij nog één ding te zeggen: Rare jongens, die Romeinen...

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord