Need For Speed: Hot Pursuit Remastered - Preview 

Need For Speed: Hot Pursuit Remastered - Preview 2020-10-05T17:56:40
Na maanden van geruchten werd snelheidsduivel Florian gevraagd door EA om alvast een digitale presentatie bij te wonen en een paar uurtjes Need For Speed: Hot Pursuit Remastered te spelen. Maar, zitten we eigenlijk wel te wachten op de remaster?

De uitnodiging was niet bepaald een verrassing na alle geruchten en leaks van de afgelopen maanden, maar ik was wel erg nieuwsgierig. Waarom moet er namelijk überhaupt een remastered versie uitkomen van Hot Pursuit? Is er zoveel vooruitgang in gameontwikkeling geboekt de afgelopen tien jaar, dat de game nu aanzienlijk beter is? Eeuh, het antwoord is ja en nee!

Waarom Hot Pursuit?

De eerste vraag die ik had aan de devs was uiteraard: waarom NFS: Hot Pursuit? Waarom hebben Criterion Games en Stellar Entertainment ervoor gekozen om juist Hot Pursuit weer nieuw leven in te blazen, terwijl fans bijvoorbeeld al jaren schreeuwen om een heruitgave van NFS: Underground? Volgens de ontwikkelaars heeft het vooral te maken met de stijl van Hot Pursuit.

Hot Pursuit is namelijk een wat meer no-nonsense Need For Speed-game zonder een belabberd verhaal, waarbij de focus in plaats daarvan ligt op de racers en de politie. In Hot Pursuit speel je als het ware twee singleplayermodi met twee verschillende perspectieven. Aan de ene kant heb je schijt aan de politie als straatracer, maar je speelt ook als de politie, waarbij het juist zaak is de straatracers te stoppen. Dat is in deze vorm uniek aan Hot Pursuit en de voornaamste reden om het nog eens dunnetjes over te doen, met de huidige technieken.

NFS Hot Pursuit chase

Aangezien het hier om een remaster gaat, en niet om een remake, mogen we niet al te veel veranderingen verwachten. Stellar Entertainment heeft er wel voor gekozen om een shitload te fine-tunen, naast het overduidelijk upgraden van de graphics. Zo zijn menu’s overzichtelijker dan in het origineel, zijn er kleine details aan auto’s en de omgevingen toegevoegd, zit er een gloednieuwe photo mode in, is er een uitgebreide wrap-editor, zijn sommige shortcuts veranderd en zijn de CGI-filmpjes opnieuw opgenomen.

Autolog

De meeste aandacht is echter gegaan naar het terugbrengen van het bekende Autolog-systeem! Door dit systeem worden alle data van je online vrienden opgeslagen, waardoor het heel gemakkelijk is om prestaties te vergelijken en elkaar uit te dagen. Je krijgt constant info over hoe je vrienden het doen tijdens het spelen en wordt alsmaar gepusht om ze te verslaan.

Het vette is dat Autolog in Need For Speed: Hot Pursuit Remastered niet alleen terugkeert, maar ook werkt op alle systemen en zelfs met elkaar kan communiceren. Yup: cross-platform! Het maakt dus geen kloot uit of je de game op de PS4, Xbox One, Switch of PC speelt, je zit allemaal met elkaar in hetzelfde Autolog-systeem. Helaas zijn alle oude Autolog-data van tien jaar geleden wel verloren gegaan, dus er kan niet vergeleken worden of je nu sneller of langzamer bent dan in 2010. Ach, wel zo eerlijk voor alle nieuwe spelers dat alle data gereset is.

Tot slot heeft Stellar Entertainment alle content die na de launch van het origineel uitkwam, in de singleplayermodus gestopt. Die extra content zit dus niet meer als losse DLC-pakketten in de game, maar is nu een onderdeel van de singleplayer, waardoor de game feitelijk nu dertig bonuschallenges heeft en zo’n zes uur aan extra gameplay. Een lekker compleet pakket dus!

NFS Hot Pursuit Lamborghini

Warm bad

Ik had de mogelijkheid om een vroege versie te spelen op de PC en dat voelde in eerste instantie als thuiskomen. Ik heb het origineel uit 2010 kapot gespeeld en om de game weer te zien met alle grafische toeters en bellen van nu is fantastisch. Het zijn nostalgische gevoelens, die iedereen die het origineel heeft gespeeld wel zal voelen.

Je hoort echter ook vaak dat je games uit het verleden, waar je mooie herinneringen aan hebt, niet jaren later opnieuw op moet zetten. In je hoofd ben je namelijk geneigd om de herinneringen aan de game te romantiseren en door een roze bril te bekijken. Als je de realiteit dan weer onder ogen komt, is dat vaak even slikken. Daar heeft Need For Speed: Hot Pursuit Remastered ook een beetje last van.

Oldschool

Het ding is namelijk dat belangrijke elementen inmiddels behoorlijk verouderd zijn. Ik heb het dan vooral over de omgevingen, physics en de besturing, die niet zomaar te updaten zijn met een sexy nieuw grafisch jasje. De afgelopen tien jaar zijn er grote stappen gemaakt in vooral de physics en de besturing in racegames en Hot Pursuit Remastered maakt dat heel duidelijk. Dit is niet per se erg, het is gewoon oldschool.

Er zit geen diepgang in de physics, het is heel simplistisch. Ook de manier waarop het driften werkt is in de latere Need For Speed-games verfijnd en in Hot Pursuit Remastered is het gewoon weer dat kinderlijk eenvoudige systeem, waarin je een bocht met 300 km/u haast niet verkeerd kunt nemen. Wat gameplay betreft is dit een stap terug en met recht een remaster, en geen uitgebreide remake waarin dit soort zaken compleet opnieuw zijn opgebouwd.

NFS Hot Pursuit backside

Kat en muis

Hot Pursuit Remastered is dan ook bij uitstek een game die aantoont hoe ver we zijn gekomen en tegelijkertijd een soort ode aan de oldschool arcaderacers. Het is grappig, want grafisch zie je aan alles dat het hier gaat om een game uit 2020, maar wat gameplay betreft is het overduidelijk een game van een decennium oud.

Gelukkig kan ik wel melden dat er zelfs met die oude elementen nog steeds een heleboel lol te beleven valt in de game. Het kat-en-muisspelletje tussen de racers en de politie was in Hot Pursuit uit 2010 zo’n beetje de beste uit de hele Need For Speed-serie en dat is ook in de remastered versie nog steeds ontzettend spectaculair.

Als racer is het leuk om te ontsnappen aan de politie en als politie is het leuk om racers aan de kant te beuken. Het is een simpel concept, dat nog steeds goed werkt in Hot Pursuit Remastered. Er zit hierdoor ook lekker wat variatie in de events, aangezien je kunt switchen wanneer je zelf wil, en je unlockt daarnaast steeds nieuwe wapens en upgrades om het de tegenpartij lastig te maken.

NFS Hot Pursuit police

Overbodig

Er zaten hier en daar nog wat bugs in deze vroege versie, die hopelijk kunnen worden verwijderd voor launch, maar ik heb wel een goed idee gekregen van wat we mogen verwachten van Hot Pursuit Remastered. Ben ik nu dan overtuigd dat we de remaster van nodig hebben? Nee, niet echt.

Maar fuck it. Dat deze remastered versie niet nodig is, wil niet zeggen dat het meteen een slecht idee is. Het is misschien wat overbodig, maar de game is nog steeds ontzettend vermakelijk, speelt heerlijk simpel weg, ziet er nu grafisch weer goed uit, en het cross-platform Autolog-systeem gaat sowieso weer dikke battles opleveren. Dus ja, waarom ook niet?!

Need For Speed: Hot Pursuit Remastered komt op 6 november uit voor PS4, Xbox One en PC en op 13 november voor de Switch, voor een zacht prijsje. En nee, er komt geen next-gen update, al kan je de game wel gewoon spelen op de PlayStation 5 en Xbox Series S/X via backwards compatibility.

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord