Lost in Random preview – Rol die dobbelsteen maar 

Lost in Random preview – Rol die dobbelsteen maar 2020-06-29T11:44:02
Tijdens de recentelijk uitgezonden EA Play Live-presentatie werd een nieuwe EA Originals-game aangekondigd: Lost in Random. Deze uniek ogende game heeft een net zo’n uniek uitgangspunt: de uitkomst van veel situaties en gevechten blijkt namelijk compleet random te zijn. Michel sprak met de ontwikkelaars.

Zoink Games heeft zich als indie-ontwikkelaar inmiddels lang en breed bewezen. Met spellen als Stick it to the Man! en Flipping Death maakten ze naam, maar vooral het fantasierijke en artistiek indrukwekkende Fe wist veel spelers te bekoren. Mijn interesse werd dan ook meteen gewekt toen hun nieuwe titel Lost in Random werd aangekondigd. Ik hoefde dan ook geen twee keer na te denken toen ik samen met andere journalisten – geheel coronaproof via Zoom – met Klaus Lyngeled en Olov Redmalm van Zoink in gesprek mocht. 

De dobbelsteen bepaalt

Lost in Random plaatst je in een erg vreemde wereld, waarin je toekomst wordt bepaald door de worp van een dobbelsteel. Iedereen in dit universum moet vanaf zijn twaalfde jaar met de dobbelsteen gooien – en de uitkomst bepaalt waar je komt te wonen en dus hoe je toekomst er uitziet. In het slechtste geval kom je in het gebied waar de mensen die één hebben geworpen wonen, maar in het beste geval mag je naar Sixtopia, waar onder andere beroemdheden leven. Zo heeft elk stuk land zijn eigen thema – in Two Town heeft iedereen bijvoorbeeld twee persoonlijkheden en zijn er twee burgemeesters die met elkaar in de clinch liggen.

Het idee van een dobbelsteen werpen om je toekomst te bepalen, doet een beetje denken aan hoe ons echte leven ook voor een groot deel uit random elementen bestaat: je hebt geen invloed op waar je wordt geboren en in wat voor samenleving je terechtkomt. ‘Eigenlijk voelt alles in het leven als een worp met een dobbelsteen en hoop je maar op een goede uitkomst’, zo beaamt Olov Redmalm van Zoink onze observatie. ‘En soms word je daarin teleurgesteld. Dat is hoe het leven loopt.’

Lost in Random

Zijn collega Klaus benadrukt dat dit overigens niet per se altijd negatief is: ‘Het is wat het is. Je hebt geen keuze over waar je geboren wordt of wat voor problemen er op je pad komen. Maar de game daagt je vooral uit om de beste situatie te creëren uit de willekeur. En soms is te veel controle ook niet goed – soms is het oké om dingen los te laten.’

Een groot bordspel

Goed, even terug met beide benen op de grond voordat het te zweverig wordt: Lost in Random draait om Even. Haar zus mag na een worp met de dobbelsteen naar Sixtopia verhuizen. Eigenlijk blijven de zussen liever bij elkaar, maar dat is verboden, dus trekt Even er op uit om haar zus te vinden. Onderweg stuit ze op een mysterieuze, magische dobbelsteen – Dicey - waarmee ze vrienden wordt. Samen verkennen ze de werelden en bezoeken ze de zes verschillende gebieden die het spel rijk is.

Lost in Random

Dicey is essentieel voor de ervaring. Naast quests die je gedurende de game oplost door bijvoorbeeld met de markante inwoners van de spelwereld te praten, raak je regelmatig in gevechten verzeild. Die vecht je uit door Dicey te werpen, en daar komt weer het random element om de hoek kijken. ‘We zijn geïnspireerd door bord- en kaartspellen’, legt Olov uit. ‘Spelers worden in gigantische bordspelarena’s geplaatst.’

Klaus vult aan: ‘Elke move in een gevecht hangt af van je worp, maar elk nummer op Dicey geeft je ook meerdere keuzes. Het is random, en toch kun je tactiek toepassen. Je schept als het ware orde uit de willekeur. We willen dat je juist plezier hebt met die willekeur. Hoe ga je er mee om en hoe kun je het in je voordeel gebruiken?’ Het duo benadrukt echter dat veel elementen van de gameplay expres nog in nevelen blijven gehuld tot een later moment.

Lost in Random

Tim Burton: de game

Iets anders wat meteen opvalt – zeker in de eerste trailer – zijn de kleurrijke en tegelijk ietwat gotische graphics. De combinatie heeft veel weg van Tim Burtons klassieke animatiefilm A Nightmare Before Christmas. Dat is geen toeval, zo weet Olov te vertellen. ‘Ik denk dat Klaus de grootste Tim Burton-nerd is, maar ik ben er ook mee opgegroeid. Heel het spel is een samenraapsel van dingen waar we van houden en die ons inspireerden. Oude sprookjes van de gebroeders Grimm bijvoorbeeld.’ De gevatte dialogen en het ‘duistere sprookjesverhaal’ worden overigens uitgewerkt door Ryan North, bekend van Marvel’s The Unbeatable Squirrel Girl.

Het eindresultaat moet zo’n twaalf tot veertien uur aan gameplay bieden en ergens in 2021 uitkomen. Zoink Games benadrukt dat het vooral een lineaire ervaring wordt – het verhaal loopt als een rode draad door de game, maar de gevechten zelf en het verkennen van de verschillende gebieden zorgt voor de nodige vrijheid. Toch is het duidelijk dat de ontwikkelaar nog veel elementen geheimhoudt voor een aankomende tweede onthulling. Hopelijk kunnen we die later dit jaar verwachten, want Lost in Random intrigeert na de aankondigingstrailer in ieder geval meteen.

Lost in Random

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord