Knockout City preview - Niet bepaald catchy 

Knockout City preview - Niet bepaald catchy 2021-02-18T16:01:32
Nóg een online sportgame met een competitief randje! Gelukkig staat Dakota onder de sneltoets. Vol goede moed dook hij dan ook deze previewsessie in, maar een eerste sterke indruk maakte EA’s Knockout City niet op hem.

Het was het hoogtepunt van de gymles en een perfect excuus om je vrienden op hun plek te zetten: trefbal. Een vrij simpele sport waarbij het gooien van ballen en mikken op lichamen centraal staan. Het is dan ook de perfecte game om in een arcadejasje te hijsen. Cultklassieker Super Dodge Ball bewees in 1987 al dat virtuele ballen net zo hard aankomen. De truc bij dit soort spellen is vaak om de sport intact te houden, en dat is nou precies wat ontwikkelaar Velan Studios nalaat.

Knockout City


Extreme Dodge Ball

In tegenstelling tot een doorsnee potje trefbal, vechten spelers het in Knockout City uit in een brawler-achtige arena. Teams van drie personen proberen punten te scoren door ballen op vijandelijke spelers af te ketsen. Geen zorgen: evenals in de enerverende balsport, is het in Knockout City mogelijk om ballen te vangen. Wanneer een bal wordt gevangen, verandert de bal van kleur en dit resulteert bij de volgende worp in extra kracht. Het eerste team dat het aantal benodigde punten bereikt, wint. De afzender van een gevangen bal vliegt er in Knockout City overigens niet uit.

Zoals gezegd vinden wedstrijden niet plaats in een rechthoekige zaal, maar in een open speelveld. Dat betekent dat je nooit veilig bent. De vijand kan zich immers overal begeven, zelfs achter je. Een ander voorbeeld waarin Knockout City zich onderscheidt van trefbal, zijn vaardigheden die in de echte sport simpelweg niet mogelijk zijn. Zo kun je er bij gebrek aan munitie voor kiezen om jezelf in een bal te veranderen. Op deze manier kunnen spelers jou op vijanden werpen om punten te scoren. Verder beschikken spelers over een glider en kunnen ballen in bommen worden veranderd.

Knockout City

Bekende mengelmoes

Nee, een directe vertolking van de sport is Knockout City zeker niet. Sterker nog: na een aantal uren spelen ben ik er vrij zeker van dat de game niet eens tot het sportgenre berekend mag worden. Het heeft meer weg van een kindvriendelijke hero-shooter. Dat is op zich geen verkeerd idee, alleen bracht EA in de zomer van vorig jaar praktisch precies dezelfde game op de markt, alleen dan met raketten. Daarnaast hebben het uiterlijk en de besturing van de games ook verdacht veel van elkaar weg. Bijzonder vernieuwend is Knockout City dus niet. Toch is er één spelelement dat de game wel doet onderscheiden van zijn ontelbare genregenoten, namelijk de mogelijkheid om ‘kogels’ te vangen.

Schuilen is in Knockout City daardoor overbodig, als je tenminste over betrouwbare reflexen beschikt. Het vangen van een bal luistert namelijk vrij nauw. Om een worp onschadelijk te maken, moeten spelers vlak voor het ‘botspunt’ op de actieknop drukken. In de praktijk betekent dit dat je wijsvinger de actieknop vrijwel onafgebroken toucheert. Bovendien kan een worp ook opgeladen worden, en deze animatie is ook zichtbaar voor de tegenstander. Probeer dan maar eens in te schatten wanneer de tegenstander de bal loslaat. Je begrijpt dat dit resulteert in onderlinge hersenspelletjes.

Knockout City

Gebrek aan variatie

De vang-gimmick is echter niet voldoende om deze game te kunnen dragen, en jammer genoeg is er tot nu toe te weinig variatie in de verschillende gamemodi merkbaar. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: het team dat als eerst een x aantal punten scoort, wint. De ene keer gebeurt dat door een verzameling van diamanten die worden gedropt uit omvergeworpen tegenstanders, de andere keer doordat teamgenoten punten scoren door jou als bal te gebruiken. Uiteindelijk leunt alles op het timen van een vangbal, maar dat leidt dus niet tot het afstraffen van de werper met een spel-exit. Naast de gameplay voelt ook de stijlkeuze van Knockout City net iets te veilig aan. De game lijkt een eigen smoelwerk te missen. De arena’s ogen vrij generiek en ik heb maar weinig lore kunnen ontdekken.

Spelers kunnen overigens wel allerlei cosmetische items verzamelen om hun personage te personaliseren, maar daar komen we in 2021 ook niet meer ons bed voor uit. Verder is het in Knockout City mogelijk om je eigen clan te starten. Een dergelijke clan kan bestaan uit twintig vrienden. De leider van de groep kan een eigen logo samenstellen en deze kan vervolgens op de kleding van ieder lid worden geborduurd. Het siert de game dat het cross-play tussen alle beschikbare platformen ondersteunt. Wellicht dat je op die manier een crew kunt vullen.

Knockout City

Geen treffer

Ondanks het veelbelovende vangsysteem vrees ik dat Knockout City mijn aandacht er niet lang bij kan houden. De game is weinig vernieuwend en mist persoonlijkheid. De sport wordt overschaduwd door de elementen van een hero-shooter en dat resulteert in een vrij generieke spelervaring. Gelukkig krijgt iedereen de mogelijkheid om de game eerst te testen voordat men tot aankoop overgaat. Knockout City ontvangt op release namelijk een gratis proefversie.

Een gratis versie van Knockout City verschijnt 16 mei voor PC, PlayStation 5 (geoptimaliseerd), PlayStation 4, Xbox Series X en S (geoptimaliseerd), Xbox One en Nintendo Switch. De game moet op een later tijdstip betaald worden.

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord