Immortals Fenyx Rising preview – Ubisofts Zelda: Breath of the Wild 

Immortals Fenyx Rising preview – Ubisofts Zelda: Breath of the Wild 2020-09-11T08:46:07
Dankzij de magie van cloud gaming kon Jacco vorige week al een paar uur aan de slag met Immortals Fenyx Rising, een game die hem blij verraste.

Huh, Immortals Fenyx Rising? Ja, deze game stond eerder bekend als Gods & Monsters, maar die naam was voor ons getrainde gamers natuurlijk veel te eenvoudig om te onthouden. Daarom gaat Ubisofts openwereldgame nu door het leven als Immortals, een metafoor voor de blijkbaar gigantische ommekeer die het tijdens de ontwikkeling heeft gemaakt.

Wellicht heeft het iets te maken met liefde voor Breath of the Wild, want in mijn glansrijke carrière als gamejournalist heb ik nog nooit een non-Nintendo-game gezien die zo erg op Zelda lijkt. Van het gliden door de wereld en de optie om vrijwel alles te beklimmen tot de physics-based puzzels: het is bijna schaamteloos overgenomen van Breath of the Wild, maar dan in een Grieks-mythologische wereld. En het erge is: Immortals Fenyx Rising lijkt daarom een ontzettend goede game te worden. Ik kan niet wachten om die wereld in december helemaal uit te wonen.

Immortals

Ultieme vrijheid

Immortals speelt zich af op de Golden Isle, een mythisch eiland waar de godenvernietiger Typhon is losgeslagen en de lokale wezens heeft geïnfecteerd. Als de halfgod Fenyx doe je een poging de Griekse goden te redden, verspreid over negen regio’s. Een tof gegeven is dat de vormgeving van iedere regio correspondeert met de plaatselijke god, zoals de Forgelands waar de demo zich afspeelt. Deze industriële omgeving is volgebouwd met fabrieken van ambachtsgod Hephaistos en kent allerlei mythologische monsters en bezeten robots. Het wordt direct duidelijk dat fans van Griekse mythologie op hun wenken bediend worden: bij aanvang van de game krijg je zoveel mythologische termen en figuren naar je hoofd geslingerd dat ik ze moest opschrijven om later nog eens op te zoeken.

Ubisoft Quebec doet er alles aan om Fenyx – die spelers overigens zelf samenstellen – alle bewegingsvrijheid te geven om The Golden Isle te verkennen. Denk aan zorgeloos naar beneden zweven met de vleugels van Daedalus, een paard dat je te allen tijde kunt oproepen en vrijwel alles kunnen beklimmen. Je stamina is daarbij net zo van belang als in Breath of the Wild; geniet iets te lang van het uitzicht in de lucht en je stort naar beneden als een baksteen met vleugels. Het is enerzijds bizar dat het zó vergelijkbaar is met Zelda, maar anderzijds ook bijzonder dat nog geen openwereldgames na Breath of the Wild verkenning op deze manier heeft aangepakt.

Rondzweven en rennen door de Forgelands is in ieder geval een waar genot. De landschappen zijn uitgestrekt, aan de horizon zijn torens en ruïnes te vinden, en blaadjes dwarrelen prachtig door de lucht. Daarbij moet wel gezegd worden dat de grafische stijl misschien niet voor iedereen is. Hoe mooi de hemel ’s nachts ook is, soms doet de game net iets te veel denken aan Fortnite.

Immortals

Vingers in de knoop

Waar Immortals zich écht mee onderscheidt is het vechtsysteem. De manier waarop Fenyx te werk gaat met het zwaard van Achilles en de boog van Odysseus (ik zei het toch: alles heeft een mythologische benaming) doet sterk denken aan de meer vloeiende actie-RPG’s. Je wisselt lichte met zware aanvallen af en brengt met de juiste combo’s monsters gemakkelijk in de lucht om ze daar nog een paar rake klappen te verkopen. Ook is er een perfect dodge, waarbij de tijd even stilstaat en je helemaal los kunt gaan, en beschikt Fenyx over een viertal te upgraden vaardigheden. Zo heb je Athena’s Dash om dwars door een grote groep vijanden te rammen, een aanval met je trouwe vogel Phosphorus en Hephaistos’ verwoestende hamer.

Het vechten is bijzonder leuk en soms vrij uitdagend – zeker tijdens het eindbaasgevecht dat ik op m’n bord kreeg – al is de besturing soms wat onlogisch. Zo bleef ik maar de verkeerde knop voor dodgen en sprinten indrukken, omdat deze op de Xbox One-controller onder X zit, en heb ik Fenyx’ parry amper gebruikt omdat je dat met beide schouderknoppen tegelijk moet doen. Maar goed, je kunt dat in de uiteindelijke versie vast aanpassen.

Kolossale puzzels

Waar ik vooral onder de indruk van ben ik hoe Ubisoft Quebec puzzels aanpakt. The Golden Isle bevat namelijk zestig Vaults – in feite vergelijkbaar met de shrines uit Breath of the Wild – met puzzels of andere soorten uitdagingen. Daarbij maak je soms gebruik van een van de eerder genoemde vaardigheden, zoals Apollo’s op afstand bestuurbare pijl of Herakles’ Leap om het einde te halen en een bliksemschicht van Zeus te ontvangen. Denk aan kort achter elkaar op de juiste doelwitten schieten, zware objecten verplaatsen of een geniale en kolossale pinbalautomaat met rollende stenen. Alle puzzels zijn physics-based en laten je hersenen lekker kraken.

Helemaal de puzzels die je buiten de Vaults in de wereld vindt als icoontjes, bedoeld voor schatten, zijmissies en hoofdmissies. Zo stuitte ik op een puzzel waarbij ik een sterrenstelsel moest nabootsen door blauwe bollen op de juiste plekken te leggen. Die bollen lagen echter in de omgeving verstopt, verbonden aan hun eigen puzzels. Wat dus begon als een leuk tussendoortje, werd een mysterie van een halfuur waarbij Fenyx bollen op het juiste moment op zijn plek moest gooien, schakelaars moest overhalen en andere oprecht toffe dingen die spelen met zwaartekracht. Dát is het moment waarop ik dacht: ze hebben het geflikt. Ubisoft heeft een eigen Zelda gemaakt.

Immortals

Voorproefje

Voordat je feest begint te vieren moet ik benadrukken dat ik slechts een klein deel van de game heb gezien, dus wie weet hoe de rest is. Bovendien heb ik nog weinig te maken gehad met upgrades en loot – wat ik oppakte had eigenlijk niet zoveel effect op Fenyx’ statistieken – en ontbreekt het verhalende element een beetje. Maar goed, dankzij Immortals Fenyx Rising hebben we toch een soort van nieuwe Zelda dit jaar, en een goede ook.

Immortals Fenyx Rising verschijnt op 3 december voor PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X, Xbox Series S, Switch, Google Stadia en PC. Er komt ook een PlayStation 5-versie.

REACTIES (7) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord