GTA Online Freemode Events - Preview 

GTA Online Freemode Events - Preview 2015-09-11T15:02:21
Fans van GTA Online hebben weer iets om naar uit te kijken, want ineens komt Rockstar weer met een update. Aanstaande dinsdag 15 september wordt de Freemode Events update gelanceerd en hoef je echt niet meer weg uit de wereld van GTA Online. Tenminste, dat is de bedoeling. Tjeerd speelde de update al uitgebreid en kan je vertellen of je je alvast in kan gaan schrijven bij de gemeente van San Andreas.

Het heeft bijna iets magisch als je langs mag komen bij het kantoor van Rockstar in Londen. Het gebouw ademt iets mysterieus uit, alsof het dat huis is in Harry Potter dat uit andere gebouwen schuift en alleen voor tovenaars tevoorschijn komt. Ik ben er nu twee keer geweest en voor mijn gevoel ben ik dus een tovenaar. Onder de rook van het stadion van Chelsea, Stamford Bridge, kun je alleen via de achterdeur naar binnen, en als je foto's maakt, halen ze zo'n Men in Black flitsertje tevoorschijn en mag je nooit meer komen. 

Men in Black

De Freemode Events update van GTA Online is de tweede grote update van GTA Online na de Heists, en de lijvige update voegt weer heel wat spek toe aan het vette pakket aan dat er al ligt. Ik mocht een middagje spelen met de developers van de game die naar eigen zeggen goed naar de community hebben geluisterd om een update af te leveren die de spelers geeft wat ze willen. En de vraag was vooral naar meer activiteit in de Freemode.

De bedoeling van de Freemode Events is dat er elke 12 minuten een event triggert waar je aan mee kunt doen. Dat die events nogal uiteinlopend van aard zijn, dat werd me wel duidelijk in mijn speelsessie met de devs van Rockstar North en een paar andere journalisten. We begonnen bijvoorbeeld met de modus Penned In, een gamemode waar je een paar minuten krijgt om naar een soort dome te rijden. Als je in die koepel bent en het event begint, zweeft ie langzaam weg en wordt hij steeds kleiner. Waar de koepel in het begin langzaam en log is, wordt hij steeds sneller, kleiner en kiest ie lastige routes, over bergen en door gebouwen bijvoorbeeld. Wat volgde was een zenuwachtig duwen, schreeuwen, drukken, remmen en gassen, maar vooral veel hilariteit. Uiteindelijk bleef ik uit een deelnemersveld van 16 man over met een Italiaan, die me helaas net aftroefde. Hij joelen, ik baalde als een stekker, maar ik had me flink vermaakt en het leverde me nog een paar duizend dollar en RP op ook.

GTA Online Freemode Events

Het kan dus vanaf 15 september zomaar voorkomen dat je een Heist hebt volbracht en als je in de open wereld terechtkomt je vlakbij een event spawnt wat net gaande is (er wordt rekening gehouden met je spawn als er een event bezig is). Het kan een simpele challenge zijn als: haal een zo hoog mogelijke snelheid in een landvoertuig, of berokken in een paar minuten zoveel mogelijk schade, maar ook opdrachten die je moet volbrengen of waarbij je zelfs samen moet werken. Zo zat ik met een paar man in een Valkyrie heli en moesten we zo veel mogelijk Merryweather klootzakken neerknallen. En daar moesten we rap mee zijn, want er was een andere heli met gasten die daar ook mee aan de gang waren!

Het zorgt ervoor dat je in GTA Online constant uit wordt gedaagd om andere gasten op te zoeken voor verschillende challenges en de drempel om als n00b mee te doen of als je niet zoveel tijd hebt om te gamen wordt ook steeds lager. Ik ga in ieder geval zelf zeker vaker een potje opstarten als ik weet dat ik zomaar midden in de actie kan zitten van een willekeurig event waarbij ik met 15 andere gasten aan het racen ben om een koffertje op te pikken of een waardevolle auto te veroveren.

GTA Online Freemode Events

Het hoogtepunt van de dag was Hunt The Beast, een event waar je in het begin wordt gevraagd of je het beest wil zijn; een soort weerwolf die sterker en sneller is dan de rest van de spelers en onzichtbaar is voor de rest. Tenminste, het beest moet in een half uur tijd een paar checkpoints halen, en mocht ie er eentje halen, dan issie voor een bepaalde tijd te zien op de minimap. Het zorgde voor een meeslepende klopjacht, waar we met heli's en snelle auto's probeerden het beest te grazen te nemen - het geluid op z'n hardst, want als je in de buurt bent, hoor je hem grommen.

Dit is een modus die heerlijk tot de verbeelding spreekt, want de spanning en de sensatie die vrijkomt bij het opjagen van het beest in teamverband, bracht in ieder geval in mij een soort oergevoel los. Zo voel je daadwerkelijk de machteloosheid als je geen flauw idee hebt waar het beest zich bevindt, maar voel je een echte bloeddorstige jager als je hem op het spoor bent. Zo kun je de paniek en wanhoop van het beest bijna proeven als je dichterbij komt en die rare sprongen maakt om zich te bevrijden uit z'n penibele situatie. 

GTA Online Freemode Events

Naast de events zijn er ook twee nieuwe Adversary modi bijgekomen: Cross the Line en Hunting Pack. In de tweede zijn er twee teams, waarbij er eentje een vrachtwagen heeft met een bom erin die ontploft als ie te langzaam gaat. De aanvallers moeten proberen om de truck tot stoppen te brengen, de verdedigers moeten ervoor zorgen dat dat niet gebeurt en dat de truck uiteindelijk op zijn bestemming aankomt om hem te ontmantelen. Ik kreeg daar op zo'n soort van Fast and the Furious meets Road Rage gevoel van, dat het me een dikke vette grijns bezorgde.

De Freemode Events update levert niet alleen events en nieuwe Adversary modi, maar brengt nu ook de Rockstar Editor naar de consoles, met een aantal extraatjes op het gebied van bijvoorbeeld muziek en andere aanvullende opties. Slecht nieuws is er ook, want er is nog geen nieuws over de singleplayer DLC en deze update is bovendien niet voor de legacy gen consoles PS3 en Xbox 360. En ook al ben ik nu een tovenaar, daar kan ik zelfs niets aan doen.

GTA Online Freemode Events

     

Verwachting

Rockstar luistert goed naar de community en levert nu weer een update die misschien niet zo omvangrijk is als de Heists, maar wel precies op het goede moment komt en de wensen vervult die we nog hadden, want het wordt nu nog veelzijdiger en levendiger. Rockstar blijkt na een stroeve Online start niet aan te kloten met hun fanservice. Nu alleen nog singleplayer DLC, en daar willen we best voor betalen.

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord