FIFA 19 - Preview part 1: nu al een voltreffer? 

FIFA 19 - Preview part 1: nu al een voltreffer? 2018-07-24T16:54:32
Graddus was in Parijs voor de reveal van FIFA 19. Hij zag er de nieuwe Champions League-mode, een stuk of wat gameplayvernieuwingen én een EA dat eindelijk naar de fans heeft geluisterd...

Ja jongens, dat eerste potje met een nieuwe FIFA... Het blijft een speciaal moment. Dit is toch een game waar je weer het hele jaar mee moet doen, dus ben ik extra alert. Wat is er nieuw? Welke ergernissen zitten er nog steeds in? En heeft het Nederlands Elftal een beetje een representabel team? (spoiler: nee) 

Helaas kan ik vandaag nog niet alles uit de doeken doen. Deze preview heeft namelijk een dúbbel embargo, waardoor ik het pas op 4 augustus over FIFA Ultimate Team en de nieuwe 'House Rules' mag hebben. Wel kan ik alvast verklappen dat die laatste toevoeging echt een gamechanger is...

Fifa 19     

The chaaaaampions

Maar goed. Er blijft nog genoeg interessants over om minstens 834 woorden mee te vullen. Laat ik dat dus maar doen. Te beginnen met het feit dat FIFA 19 de Champions League-licentie heeft en dat wil laten weten ook. Welke modus je ook opstart, van Career tot aan The Journey, overal hoor je dat magische deuntje: ♪♪ Die Meister, les grandes équipes, the chaaaaampions ♪♪. Als er een introfimpje voor een finale tussen Real Madrid en PSG wordt getoond en ik een geanimeerde Derek Rae 'this is a dream final!' hoor schreeuwen, begint het direct te kriebelen.

Ineens moet ik aan PES denken. De Champions League was één van de laatste gelicenseerde competities die Konami in handen had, en die zijn ze nu dus ook kwijt... *snik* Zelfs de Europa League zit nu bij FIFA! Heeft PES straks echt alleen nog de Arubaanse Division di Honor.

Het zal EA een zorg zijn. Zij gaan lekker verder met van FIFA 19 de meest gelikte footie ooit maken, wat ook blijkt uit het vernieuwde publiek dat de Mexican Wave doet, met enorme Tifo-spandoeken zwaait en alles filmt met hun smartphone. Nice. 

Fifa 19 2     

Solide basis

Op gameplaygebied hoeven we van FIFA 19 geen revolutie te verwachten. Dat is ook niet nodig, want de solide basis die de Frostbite Engine sinds FIFA 17 op de mat legt is prima. Wel zijn er een aantal tweaks geimplementeerd zodat de actie nog vloeiender verloopt. Allereerst het active touch system: dit draait om de manier waarop spelers de bal aannemen/behandelen, en dan met name hun first-touch - ik zag spelers ballen op borsthoogte soepel controleren, alsook met een soort alles of niets karaktekick nét binnen de lijn houden. Spectaculair. 

Fifa 19 4

FIFA 19 kent veel nieuwe animaties, waarvan de belangrijkste bij 50/50 duels plaatsvinden. Weet je nog hoe in voorgaande FIFA's altijd één speler zijn voet terugtrok? In FIFA 19 is dit verleden tijd: beide spelers geven nu alles en gaan voor de bal als beesten. 

Een ander vet nieuwigheidje is het zogenaamde 'Timed Finishing'. In plaats van gewoon af te drukken, kun je de schietknop nu een tweede keer indrukken zodat je poging meer richting krijgt... Of, als je het opfokt, juist richting de tribune vliegt! Het is een soort risk vs. reward minigame die met name skillvolle spelers toe zullen juichen. 

Fifa 19 3
        
Dynamic tactics 

Volgens veel FIFA-spelers maakten taktische wijzigingen in voorgaande delen te weinig uit, dus ook dat heeft EA aangepakt. Eigenlijk hebben ze het hele systeem eruit gegooid en vernieuwd. En hoewel het in FIFA 19 nog geen niveau Football Manager is, kun je echt superveel dingen aanpassen zoals hoeveel spelers er meekomen in de 16, de defensieve lijn, etc. Bovendien zijn on-the-fly taktieken als ultra attacking en park the bus nu customizable, dus als jij 11 man naar voren wil sturen dan kan dat. Ook nieuw is pressure on heavy touch, wat betekent dat als jouw opponent een bal verkeerd aanneemt je er BOEM bovenop zit.

Alle toevoegingen en nieuwigheidjes zorgen ervoor dat FIFA 19 op het oog het meest gebalanceerde deel in tijden is. Er lijken geen cheape manieren om te scoren; mij lukte het zelfs uit een voorzet en dat was me al een paar jaar niet meer gebeurt. Sowieso is het spelverloop gevarieerder. Opbouwen van achteruit, een subtiel passje naar de naar binnen kappende rechtsbuiten die een vlammende poeier in de kruising jaagt. Heerlijk! Alleen de keepers moet EA nog even naar kijken. Mijn tegenstander had Neuer in de goal staan, maar het leek meer op de goalie van het veteranenelftal van Stormvogels Telstar. Op een gegeven moment gaf ik een hoge, diepe bal en die dwaas rende er gewoon onderdoor. Koekoek.

Deel twee

Right, dat was het voor nu. Op zaterdag 4 augustus verschijnt deel twee van deze preview, waarin ik de nieuwe Kick Off-mode en toevoegingen aan FUT uit de doeken doe. Ook vertel ik alles over de huisregels en waarom EA daarmee EINDELIJK een keer écht naar de fans heeft geluisterd.

Tot dan!

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord