FIFA 18: Wat aanpassingen en stukken mooier - Preview 

FIFA 18: Wat aanpassingen en stukken mooier - Preview 2017-06-20T16:37:39
In Parijs stonden 10 consoles klaar met FIFA 18 om alvast een voorproefje te krijgen van het nieuwe deel in de reeks. Er waren weinig verrassende dingen te zien, maar Tjeerd is er desondanks toch wel over te spreken.

Elk jaar is het hetzelfde liedje: een nieuwe FIFA wordt aangekondigd. Een jaar lang heeft een enorm team hard gewerkt om de gameplay van de game te perfectioneren. Maar als je de vernieuwingen allemaal onder elkaar zet, is het niet danig indrukwekkend, want tja, het blijft voetbal hè? Vorig jaar kregen we wel iets verrassends: The Journey, een singleplayer modus waarmee je het begin van een veelbelovende carrière van Alex Hunter speelde. Dit jaar blijft het vooral bij uitbouwen en verbeteren. En zoals elk jaar gaat dit gepaard met wervelende teksten die ik elk jaar weer naar m’n hoofd gesmeten krijg, zoals: ‘Dit is de grootste stap die we ooit hebben gemaakt op gameplay-gebied!’, en ‘Het ziet er stukken beter uit!’. Het komt er dit jaar op neer dat EA met FIFA 18 vooral stappen wil maken op het gebied van graphics, gameplay en meer content voor The Journey.

FIFA 18        

‘Het ziet er beter uit!’

Vorig jaar zeiden ze het dus ook hè, dat het er beter uitziet. Maar eerlijk gezegd vond ik dat niet; de spelers zagen eruit als ze een lijk hadden gezien…in de spiegel en het ‘levendige’ stadion was ook maar een klein stapje vooruit. Dit jaar werken ze voor het tweede jaar op rij met Frostbite en eerlijk is eerlijk: het ziet er echt een stuk beter uit. Ik speelde de game op een Ultra HD scherm met een PS4 Pro en het zag er zo strak uit als een nieuw gesnaarde banjo. Vooral de lichteffecten vallen op, in het stadion zelf, maar ook op de shirts, de gezichten en het veld, het is een grote stap vooruit. EA heeft er daarnaast ook voor gezorgd dat het publiek in het stadion zich minder gedraagt als een duizend keer gekloonde drieling: spanning en sensatie golft door het stadion heen en als er gescoord wordt, buitelen de supporters bijna over elkaar heen en rent een aantal zelfs richting veld om het feestje te vieren met de spelers.

FIFA 18       

‘De grootste stap ooit op gameplay-gebied!’

Elk jaar maken we ook weer kennis met een nieuw toppieknal-systeem waardoor de gameplay weer tot nieuwe hoogten kan worden gestuwd. Dit jaar heet dat het ‘Motion Technology System’, een systeem waarin de animaties niet meer stap voor stap worden gedaan, maar frame voor frame, waardoor het er, kort gezegd, vloeiender uitziet; waar animaties voorheen gekke springers maakten en bepaalde animaties niet goed uitkwamen, is dat nu verleden tijd. Het zorgt ervoor dat je speler niet allemaal gekke zijstapjes hoeft te maken om een volley te maken bijvoorbeeld, of dat de speler vloeiend van een dribbel in een sprint over kan gaan, in plaats van een choppy versnelling uit het niets. Dat maakt de game volgens EA responsiever, oftewel, je kunt sneller doen wat je wilt doen, zonder dat je rare overgangen in animatie moet afwachten. In de praktijk ziet het er inderdaad stukken vloeiender uit, maar voor mijn gevoel duurde het juist een beetje langer voordat de game deed wat ik eigenlijk wilde doen. Tegelijkertijd voelt deze manier wel logischer aan, omdat je ziet wat je speler moet doen om die actie te maken; om een sprintje te trekken, zie je dan ook daadwerkelijk de speler aanzetten om op gang te komen.

FIFA 18        

‘Dribbelen is compleet op de schop genomen!’

Dribbelen was volgens EA nog niet goed genoeg, want korte, snelle acties kwamen soms door de laggy animaties niet uit de verf en bovendien was er weinig verschil tussen goede dribbelaars en matige dribbelaars. Dat is aangepakt, met Messi of Hazard kun je nu veel makkelijker slalommen, effe snel je route aanpassen om tackles te ontwijken of uit het niets een verdediger eruit accelereren. Het maakt vanaf nu ook echt uit of je een bonkige lange vent onder de knoppen hebt en effe wilt kappen, of wanneer je dat doet met een klein dribbelwonder. Vergeet vanaf nu ook maar dat je Ronaldo bij kunt houden met Mascherano, want de verschillen tussen de attributen van spelers zijn in het veld veel zichtbaarder. Dat betekent dus ook dat, ook al heeft ie de snelheid van een kanonskogel, als een speler minder technische capaciteiten heeft, je ongecontroleerder langs de zijlijn tuft en je dus ook makkelijk van de bal kan worden gezet. Pak dit samen met het veld dat nog eens breder wordt gehouden, de loopacties van je medespelers die slimmer worden en het minder druk wordt in het centrum, en je hebt een impact op het spel waar ik heel erg blij van wordt. Er zit meer voetbal in en het is leuker om eens aan de dribbel te gaan, zonder dat je een duimbrekende skiller hoeft te zijn.

FIFA 18         

‘Journey wordt groter!’

Succes moet je uitbouwen, en dat gebeurt dan ook bij The Journey. Hunter komt terug met een aanvullend avontuur en je kunt de beste kerel nu ook customizen. Zo kun je hem kek haar geven, in toffe of rare kleding rond laten paraderen en een voetballer is tegenwoordig ook incompleet zonder tattoos natuurlijk. Daarnaast is er meer interactie met grote spelers en hebben je keuzes veel meer impact op het verhaal. En dat lijkt me meer dan prima, want na een paar spectaculaire topwedstrijden in het eerste van Watford, werd mijn Hunter alsnog uitgeleend aan Newcastle, kom op zeg! Je kunt de wedstrijden in The Journey nu ook met twee spelers spelen, én er komen meer speelbare personages. Iets waar ik nu nog niets van heb kunnen zien of spelen, maar The Journey is hier om te blijven en ik word in ieder geval wel enthousiast van de nieuwe opties en wellicht de mogelijkheid van een groot internationaal toernooi met Hunter.

Verwachting

Er zit een FIFA aan te komen die er werkelijk fantastisch uitziet, die nieuwe content en mogelijkheden biedt voor The Journey en een aantal veranderingen op gameplay-gebied doorvoert, waar ik toch wel blij van wordt, maar die niet-baanbrekend zijn.

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord