Dirt 5 Preview - Next-gen modder in een lage framerate 

Dirt 5 Preview - Next-gen modder in een lage framerate 2020-06-22T08:27:50
Afgelopen week mocht Florian alvast snuffelen aan een vroege versie van Dirt 5, na een speciale digitale presentatie. Dat de game potentie heeft is volgens onze snelheidsduivel duidelijk, maar er moet technisch nog wel een hoop gebeuren!

Grootse plannen

Uiteraard had ik gehoopt op een vette trip voor Dirt 5, maar door alle drama in de wereld werd het een digitaal event via Discord, en de toegang tot een early build van de game op de PC. Ook helemaal prima natuurlijk, nog steeds ontzettend benieuwd naar de nieuwe Dirt, aangezien ik me altijd goed vermaak met de serie, naast het hardcore Dirt: Rally.

Dirt1

Er is absoluut goed nieuws te melden, want ontwikkelaar Codemasters heeft grootse plannen voor Dirt 5. Tijdens de presentatie werd nog niet alle content verklapt, de game komt immers pas in oktober uit, maar wat ze tot nu toe bekend hebben gemaakt is al een shitload. Zo komen er 10 compleet verschillende locaties in de game, met ieder meerdere tracks en events. Daarnaast werkt Dirt 5 met seizoenen, waardoor je bijvoorbeeld in de winter extra tracks en events kunt doen op ijs. Lekker veel variatie dus!


Vehicle Classes

Al deze tracks en events kan je doen met verschillende auto’s, in allerlei Vehicle Classes. Zo zijn er bijvoorbeeld 90’s Rally, Modern Rally, Rally Cross en Rally GT bakken om uit te kiezen voor het serieuze werk, maar ook Sprint, Formula Off-Road en zelfs Rock Bouncers voor de meest spectaculaire over de top events. En ja, ook Gymkhana zit weer in Dirt 5, al wilde de devs daar tijdens de presentatie nog geen details over geven.

Dirt2

En waar ze ook nog hun mond over houden is een compleet andere gameplay feature, die volgens de devs nog nooit eerder in een Dirt game heeft gezeten! Het enige dat ze hierover wilde zeggen is dat deze feature pas in augustus bekend wordt gemaakt en dat de fans aangenaam verrast zullen worden.


Drake en Joel

Waar ik ook zeker over te spreken ben is wat ze van plan zijn met de uitgebreide Career Mode. Volgens Codemasters is de Career eigenlijk altijd maar een beetje slapjes in racegames en wil daar een einde aan maken in Dirt 5. Dat doen ze door werkelijk een tof verhaal te presenteren over de main character en je aartsrivaal, gespeeld door niemand minder dan Nolan North en Troy Baker. Jawel, Drake en Joel in een racegame!

Dirt3

Volgens de devs hebben de heren veel vrijheid gekregen om hun eigen draai te geven aan de characters en het script. En vrijheid is ook precies wat Codemasters wil gaan bieden aan spelers in de Career, door events niet verplicht te maken! Als je geen fan bent van een bepaalde locatie of een type event, dan kan je het in Dirt 5 gewoon lekker overslaan en doorgaan met het volgende event.

Uiteraard loop je wat knaken en experience mis als je bepaalde events niet doet, maar voor de progressie in het verhaal maakt het niets uit. Er zitten meer dan 130 verschillende events in de Career, dus hier en daar wat overslaan is volgens Codemasters geen enkel probleem.


Co-op splitscreen

Tot slot krijg je te maken met sponsor deals. Door deals te sluiten kan je meer geld en experience verdienen tijdens events, maar daar moet je opdrachten voor uitvoeren om ze tevreden te houden. Zo moet je bijvoorbeeld races winnen, een bepaald type auto gebruiken, een ronde geen schade rijden, je aartsrivaal van de track beuken en ga zo maar door. Voor iedere speelstijl is er wel een sponsor te vinden en je kunt zelf kiezen welke je pakt en of je wisselt.

Dirt4

Klinkt allemaal top, maar het leukste van alles is misschien wel dat alle events in de Career in co-op splitscreen te spelen zijn! Je kunt met maximaal 4 spelers tegelijk de events overmeesteren en dat heb ik volgens mij nog nooit gezien in een racegame. Dat er weer eens een fatsoenlijke splitscreen feature in een racegame zit is op zich al een feestje waard, maar dat je ook daadwerkelijk de hele Career samen met 3 vrienden op de bank kunt spelen is super vet!


Fatsoenlijke framerate

Dirt 5 barst dus van de potentie en is absoluut een racegame om naar uit te kijken. Daarnaast komt Dirt 5 als launch game naar de PlayStation 5 en Xbox Series X en dus zou dit weleens de eerste echte next-gen racegame kunnen zijn, die aantoont wat er mogelijk is op de nieuwe consoles. Er is daarnaast al beloofd dat de game op Xbox Series X standaard in 4K/60 draait en er zelfs een 120fps mode beschikbaar wordt in een lagere resolutie. Ik was dan ook reuze benieuwd of ik al een vleugje next-gen te zien zou krijgen in de vroege versie op een vette game PC!

Dirt5

Eeuh… Nee, niet echt. En dat komt helaas omdat deze early build van Dirt 5 totaal nog niet geoptimaliseerd is. Om een fatsoenlijke framerate aan te houden moesten de in-game settings zelfs in 1080p eigenlijk nog lager dan medium gezet worden, waardoor nou juist die grafische next-gen toeters en bellen amper tot z’n recht komen. Zelfs een 2080Ti had uitzonderlijk veel moeite met deze vroege versie.


Next-gen modder

Visueel was deze eerste kennismaking op het eerste gezicht dus niet echt spectaculair, maar ik moet wel zeggen voor het eerst next-gen modder te hebben gezien! De manier waarop modder reageert is namelijk belachelijk realistisch. Zo spat het alle kanten op als je er doorheen rijdt en laten de banden sporen achter die nooit hetzelfde lijken en constant veranderen. Bepaalde tracks worden ook modderiger na een aantal ronde of als het regent. Het plakt ook lekker aan de auto’s vast en blijft in de banden zitten.

DirtM

Het gaat zelfs zo ver dat je de aangekoekte stukken modder van je banden af ziet vliegen als ze van de grond komen in een sprong en ineens nog veel sneller gaan draaien. De details zijn prachtig en heb nog nooit zulke strakke modder-physics in een game gezien. Het heeft ook daadwerkelijk invloed op de handling van de auto’s, waardoor het een goed idee is om af en toe een sprong te maken, of door een plas water te scheuren. Modder in Dirt 5 is eeuh… Moddervet!


Sim en arcade

Waarom ik vooral toch weer enthousiast werd, zelfs in deze vroege versie, is hoe ongelooflijk lekker de besturing is. Dirt 5 heeft namelijk als basis de meesterlijke physics van Dirt: Rally 2.0, die zijn aangepast voor de meer arcade gameplay van Dirt 5. Hierdoor is de besturing wat gemakkelijker, waardoor er wat meer lol te beleven valt, maar niet minder diepgaand voor de fans die de game bijvoorbeeld met een stuur willen spelen. De balans tussen sim en arcade is nu al helemaal top.

Dirt7

Ondanks dat er maar een handjevol events en auto’s beschikbaar waren in de early build en er technisch nog een hoop gesleuteld moet worden, heb ik me toch een paar uurtjes goed vermaakt en dat komt vooral door de heerlijke gameplay en besturing. Als Dirt 5 daadwerkelijk te spelen is op de next-gen consoles (en de PC) in 4K/60, alle beloofde content er in zit en de Career zo uitgebreid is als de devs beweren, zou dit weleens de beste Dirt game tot nu kunnen worden en een hele toffe racegame op launch van de PlayStation 5 en Xbox Series X.

REACTIES (3) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord