Call of Duty: Black Ops Cold War preview – Terug naar complottheorieën 

Call of Duty: Black Ops Cold War preview – Terug naar complottheorieën 2020-11-12T12:55:56
Afgelopen week werd Jacco op een classified missie gestuurd. De doelstelling? Meer te weten komen over Call of Duty: Black Ops Cold War. En dat deed hij; maak je borst maar nat voor de debrief.

Waar links en rechts lanceertitels voor de PlayStation 5 en Xbox Series X sneuvelen vanwege corona, moet Call of Duty: Black Ops Cold War per se dit najaar verschijnen. Tel daarbij een jaar minder ontwikkeltijd voor Treyarch bij op en je hebt een ontwikkelhel van Call of Duty: Ghosts-proporties. Toch had Activision een troefkaart, een hoop in banger dagen waar zelfs ik niet op had gerekend: Raven Software. Raven is sinds de eerste Black Ops een stille kracht in de franchise – ik noem een Call of Duty: Warzone – en brengt de Black Ops-serie terug waar het begon.

Call of Duty Black Ops Cold War

Geen reboot

Black Ops Cold War speelt zich direct na de eerste Black Ops af en is dus geen reboot, al had ik dat ook zomaar geloofd. De grimmige geheime operaties, politieke spelletjes en de serieuze ondertoon: deze game schreeuwt dat het teruggaat naar de start van de Black Ops-serie. Dat gaat zelfs zover dat we weer schakelen tussen de Vietnamoorlog in 1968 en begin jaren 80, waar twee grootmachten er alles aan doen om niet de rest van de wereld mee te slepen in een nucleaire oorlog. De vrees voor het communisme, historische figuren en de mindfucks zijn precíes de elememten die ervoor zorgden dat we destijds werden weggeblazen door de campagne.

Oh, en complottheorieën natuurlijk. Black Ops Cold War wil de geschiedenis op z’n kop zetten door je constant af te laten vragen of je de waarheid wel weet. In dit geval gaat het om Perseus, een bijna mythische spion die gedurende de geschiedenis een paar keer opduikt en blijkbaar een meesterplan heeft om Amerika omver te werpen. Hij stal in 1943 gegevens van het Manhattan-project te Los Alamos, deed een poging om een nucleaire bom te stelen in Vietnam en is nu blijkbaar terug om de VS helemaal kapot te maken.

Call of Duty Black Ops Cold War

Dat klinkt wellicht wat vergezocht, en Dan Vondrak van Raven Software benadrukt dat de ontwikkelaar zeker vrijheden neemt wat historische accuraatheid betreft. Hij zegt echter ook dat de studio waargebeurde dingen implementeert die ‘totaal gestoord’ zijn, inclusief informatie uit recent vrijgegeven documenten voor een sleutelelement in de plot. Geen idee wat, maar ze hebben m’n aandacht.

Dat Black Ops Cold War een direct vervolg op het eerste deel in de subserie is, betekent ook dat alle bekende koppen uit het eerste (en tweede) deel in volle glorie terugkeren. Mason, Woods, Hudson: ze zijn er allemaal. De cast wordt uitgebreid met een aantal andere misfists, waarvan Russel Adler veruit het belangrijkste figuur lijkt te zijn. Adler is een CIA-agent die een grote rol speelde in de Vietnamoorlog en als enige echt dichtbij kwam om de mysterieuze Perseus te vangen. Hij moet imposant overkomen, maar heeft ook wat grappigs. Ik kan me namelijk niet aan de gedachte onttrekken dat hij is gebaseerd op Peter Dinklage’s personage in X-Men: Days of the Future Past.

https://www.youtube.com/watch?v=Tk1mHCsnV3o

Eigen soldaat

Een interessante twist in Black Ops Cold War is dat je een eigen personage vormgeeft met een uiterlijk, geslacht, afkomst en wat perks die je bijvoorbeeld langer laten sprinten of extra schade aan laten richten met bepaalde wapens. Volgens Vondrak is het een manier om spelers hun eigen held samen te laten stellen, in plaats van telkens weer die Amerikaanse soldaten. ‘We hebben vaak als Amerikaanse man gespeeld, en als dat werkt, dan werkt het‘, zegt hij. ’Maar er is geen reden om mensen niet te laten zijn wie ze willen zijn. We zouden de game niet maken zonder dit element; het stond bijna bovenaan onze lijst.’

Daarmee gepaard gaat een heus dialoogsysteem tijdens missies, waarbij je dus besluiten neemt die invloed hebben op het verhaal. Misschien komt dat als een verrassing, maar vergeet niet dat Treyarch ooit keuzes toepaste in Black Ops 2, die zorgden voor een redelijk uiteenlopende ervaring. De aanpak voor Black Ops Cold War klinkt verglijkbaar, want Raven zegt geen ‘spinnenweb’ van uiteenlopende paden te maken, maar een vrij lineair verhaal met vooral verschillende eindes. Eigenlijk precies wat ik ervan had gehoopt.

Call of Duty Black Ops Cold War

Far Cry of Duty?

Iets gematigder enthousiast ben ik over de missies waarin spelers meer gameplayvrijheid krijgen. Een goed voorbeeld is het KGB-hoofdkwartier Loebjanka, waarin je als dubbelagent belangrijke intel moet zien te vergaren door de kaart van het gebouw te bekijken. Je kunt de missie op verschillende manieren voltooien, zoals iemands drankje vergiftigen of een hoge pief omkopen waarna je hopelijk zonder een paar dozijn ‘reds’ op je hielen het gebouw weer verlaat.

Een ander voorbeeld is een van de twee optionele levels, dat letterlijk bestaat uit een mindfuck. Het is een groter, meer open gebied in Vietnam dat steeds reset met nieuwe vijanden en andere zaken. Deze koortsdroom is gebonden aan hints die je tijdens de campagne vindt en meer informatie over het overkoepelende complot onthullen. Interessant is de Far Cry-achtige wijze waarop je te werk kan gaan: licht of donker, en stilletjes met een kruisboog of gewoon via de voordeur. Tegelijkertijd vallen er dingen als kluizen uit de lucht, maar dat zal wel bij de mindfuck horen.

Gaat deze gameplayvrijheid de campagne echt bijzonder maken? Dat is een goede vraag. Het doet meer denken aan een experiment – zoals de infiltratiemissie in WW2 – dan een drastische ommekeer voor de serie. Maar goed, wie weet heb ik het mis en zet het een trend voor toekomstige delen.

Call of Duty Black Ops Cold War

Hit me with your best shot

Diep van binnen willen we namelijk allemaal die overdreven geheime operaties, one-liners met Woods en een goeie plottwist. Gelukkig toonden Raven en Treyarch ook een meer klassieke missie, waar menig Black Ops-fanboy het warm van krijgt. Het begint met een sluipende Woods door het bos, waarna je een Spetsnaz-trainingscentrum betreedt. Woods is klaar om de eerste vijand van dichtbij neer te knallen, waarna het een doodgewone paspop blijkt te zijn (‘Not a goddamn word‘). Het trainingscentrum ziet er praktisch uit als een Amerikaans stadscentrum, met een arcadehal, muziekwinkel en verschillende barretjes: allemaal bedoeld om te trainen voor het overmeesteren van de welvarende Verenigde Staten.

De rest van de missie kun je je wel voorstellen. De boel escaleert en voor je het weet sla je op de vlucht voor tientallen Sovjetsoldaten en loop je pompend door de straten met een LGM. Volgens Raven vindt Black Ops Cold War een balans tussen infiltraties waarbij je stilletjes te werk gaat en dingen als bloedstollende auto-achtervolgingen in de VS, Europa, Oekraïne, Turkije en de Sovjet-Unie. Niet te vergeten is Raven niet bang om keiharde muziek op te zetten tijdens de actie, in dit geval ‘Hit me with your best shot’ van Pat Benatar. Lekker hoor.

Call of Duty Black Ops Cold War

Verder besteedde Raven nog een groot deel van de presentatie over Black Ops Cold War aan het technische aspect van de game. Ze hebben bakken ‘zeldzame’ kleding gescand, een nieuwe manier om lichtbronnen in real-time te verplaatsen tijdens tussenfilmpjes en allerlei fancy technieken om thuis cutscenes te maken. Als al deze hoepla je niks kan schelen, weet dan in ieder geval dat de game er goed uitziet, met lekker veel felle neonkleuren. De ontwikkelaars hebben helaas nog niks losgelaten over de grafische extra’s op de next-gen consoles, dus daar moeten we nog even op wachten.

Comeback

Wordt Call of Duty: Black Ops Cold War net zo tof als het allereerste deel? Qua thema en insteek zou dat zomaar eens kunnen. Wat de keuzevrijheid betreft ben ik een beetje verdeeld. De dialoogopties zijn bewezen tof en kunnen tot behoorlijk wat heftige momenten leiden, maar het is wel de vraag of de meer experimentele levels ook daadwerkelijk de moeite waard worden, of dat we ze eigenlijk direct weer vergeten. Hoe dan ook lijkt Black Ops dit najaar wat campagne betreft een comeback te maken.
Call of Duty: Black Ops Cold War verschijnt op 13 november voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game verschijnt ook op PlayStation 5 en Xbox Series X.

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord