Batman: Arkham Asylum 

Batman: Arkham Asylum 2012-09-17T13:17:35
Op de redactie is het regelmatig een gekkenhuis, vooral als Wouter en Maarten weer eens een spelletje keyboards overgooien doen of een Schotse dans uitvoeren op hun bureaus. Daarom besloot Ed om Wouter eens naar een écht gekkenhuis te sturen, zodat hij misschien wat beter begrijpt hoe de eindredacteur zich elke dag voelt. Enter Arkham Asylum…

Sinds ik The Dark Knight heb gezien, ben ik fan van The Joker. Wijlen Heath Ledger wist coolness en totale gefliptheid op zo’n unieke manier te combineren, dat de grappenmakende aartsvijand van Bats een compleet nieuw imago heeft gekregen.
Maar in Arkham Asylum is hij (helaas) gewoon weer de oude, ietwat flauwe, grappen en grollende freak. Weer meer de Jack Nicholson kant op, zeg maar.
Aan het begin van de game wordt The Joker het strengbeveiligde Arkham binnengerold terwijl Batman een oogje in het zeil houdt. Want het ging allemaal veel te makkelijk, dat inrekenen van die mafkees in z’n paarse pak…

Duur, hoor!
Wat volgt is een ongeveer tien minuten lang durende wandeling door de gevangenis/psychiatrische inrichting net buiten Gotham City. Je loopt als Batman stoïcijns de hele tijd mee met het Hannibal Lecter karretje waarin The Joker wordt vervoerd. Gelukkig maakt de groenharige clown af en toe een grapje en sommige daarvan zijn wel grinnikbaar, hetgeen de lange wandeling wat opvrolijkt.
Sowieso is het rondkijken de eerste paar minuten best genieten, want we lopen per slot van rekening rond in een door de Unreal III engine gegenereerde game. En dat motortje kan zelfs van een Veendamse eengezinswoning een visueel spektakel maken.
In alles zie je de Unreal-technologie terug, want ook Batman zelf is een soort van kruising tussen Marcus Fenix en… ehm, een vleermuis. Eigenlijk had ik een soort van cell shaded comic-stijltje verwacht zoals in Ultimate Spider-Man, ofzo, maar dit ziet er toch een stuk, tja, ‘duurder’ uit.

Schijt tegen bus
Onderweg maken we kennis met de directeur van Arkham en komen we een enorm fucking monster tegen dat volgens mij de zeven meter grote versie van Killer Croc moet voorstellen. Zeker in de verse, bolle Unreal-graphics is deze titaan een indrukwekkend gedrocht.
Als de grond klaar is met het trillen vanwege Killer Croc’s dreunende stappen, vliegt de stront tegen de ventilator. Jokers’ sidekick Harley Quinn heeft namelijk plaatsgenomen in de controlekamer van Arkham en daar is ze niet gaan zitten om een flesje Fristi te consumeren.
Hoe de chaos precies losbarst in Arkham zien we niet, want we springen verder naar level 3 van de game.

A chicken!
Arkham ontvouwt zich als een beat ‘em up/stealth/adventure , waarbij de nadruk waarschijnlijk vooral zal liggen op het kontschoppen van baddies. Hier en daar kan je op stealthy wijze je vijanden een voor een uitschakelen, wat redelijk stoer is omdat je een paar best wel toffe moves tot je beschikking hebt en je slachtoffers helemaal de pan uitflippen: “I think I see him over there!!”
Even verderop voert Bruce de Bat een onderzoekje uit (doet denken aan Condemned), waarbij hij met een speciale view oplichtende vingerafdrukken moet volgen.
Een snufje van dit, een mespuntje van dat, een scheutje van zus en een lepeltje van zo... laten we hopen dat ontwikkelaar Rocksteady een ware Gordon Ramsay is en geen Swedish Chef.

Verwachting
Arkham ziet er verdomd geil uit maar kan alleen een toffe game worden als de gameplay genoeg variatie gaat bieden. En dat is nog even afwachten.

+ Batman in Unreal-graphics ziet er vet uit.
+ Luitjes stealthy afmaken met de Bats!
- Knokken lijkt met één knop te kunnen.
- Ventilatieschachtje in, ventilatieschachtje uit.

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord