Baby Shark neemt wraak in Maneater 

Baby Shark neemt wraak in Maneater 2020-03-03T13:08:33
Het is weer gebeurd: Baby Shark zit in Jacco’s hoofd. Niet alleen omdat collega Lucas het nummer constant op zijn ukelele pingelt, maar ook omdat hij létterlijk als een babyhaai speelt in Maneater. Het is een beetje als Grand Theft Auto, maar dan met haaien!

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een game die YouTube en Twitch volledig overneemt. Opeens wil iedereen geiten in Goat Simulator, overspel plegen in Stardew Valley of spullen jatten in Untitled Goose Game. De volgende titel in dat rijtje zou weleens Maneater kunnen worden, volgens de makers een ShaRkPG. Zelf zou ik het vooral omschrijven als GTA met haaien, aangezien je als het dodelijke beest in een open wereld totale anarchie loslaat op de wezens onder de zeespiegel én daarboven.

Maneater

Als een vis in het water

Hoe? Door alles en iedereen kapot te bijten, aan stukken te scheuren en zo nodig dood te slaan. Maneater laat spelers direct voelen hoe bruut en gevaarlijk een stierhaai kan zijn door je met een volgroeid beest rond te laten zwemmen aan de Golfkust te Florida. De haai voelt gewichtig en bestuurt verbazingwekkend goed. In het water ben je wendbaar, schakel je vloeiend tussen snel en langzamer zwemmen en sla je vliegensvlug toe dankzij een handige dash. De rechtertrigger gebruik je vaak, want daarmee bestuur je de krachtige kaken van het beest en bijt je alles wat in je pad komt tot er slechts nog wat schubben en vinnen overblijven.

Wie even z’n tanden in de basics zet kan ontzettend geinige dingen doen. Zo is het mogelijk om je prooi vast te grijpen, door elkaar te schudden als ze tegenstribbelen en ze met je staart weg te meppen, om het vervolgens nog eens te doen. Het allerleukste is echter uit het water springen en – alsof het niks is – een nietsvermoedende persoon van z’n boot te plukken voordat z’n vrienden er erg in hebben wat er zojuist is gebeurd. Nou ja, tot de zeebodem onheilspellend rood kleurt en iedereen in paniek het droge opzoekt.

Maneater

Onderaan de voedselketen

Op brute wijze komt er helaas een einde aan het feestmaal van de moederhaai en krijg je de controle over - jawel - Baby Shark. Met een letterlijk en figuurlijk litteken zint Baby Shark op wraak en begint hij onderaan de voedselketen, op weg naar de omvang van de koelbloedige moordenaar die zijn moeder was. Het contrast tussen de grote en de kleine haai is dan ook merkbaar: hij beweegt minder snel en plotseling zijn kleinere beesten als katvissen een echte dreiging. Om nog niet te speken van barracuda’s en alligators, waar je naarmate je groter wordt steeds vaker tegen strijdt.               

Daarbij komt ook het ShaRkPG-gedeelte om de hoek kijken, want uiteindelijk draait Maneater om zo snel mogelijk groeien door zoveel mogelijk te eten. Ieder beest is rijk aan een bepaald macronutriënt, waarvan je er een aantal nodig hebt om te kunnen groeien en vaardigheden als een sonische golf te kunnen upgraden. Hoewel Baby Shark dus constant in het rond hapt en vissen verslindt, stel je een gevarieerde maaltijd samen waar de Gym Sharks in mijn sportschool trots op zouden zijn. Langzamerhand verbeteren zo je statistieken als health, defense en speed, speel je nieuwe vaardigheden vrij en eenmaal het juiste level bereikt kun je op magische wijze overstappen naar de volgende levensfase. 

Maneater                                                                                                                                                    

Dat doe je in een grot, in feite de ‘safe houses’ van de game. Van hieruit zwem je naar missies in de open wereld en ben je veilig voor eventuele vijanden. Hoewel je bakken met zijmissies en geinige trekpleisters kunt vinden, kwam de insteek van missies tijdens mijn speelsessie niet veel verder dan ‘dood tien mensen’, of iets dergelijks. Een leuk GTA-achtig sterrensysteem waarbij je premiejagers uit hun boot moet zien te rammen en enkele ‘eindbazen’ met een eigen persoonlijkheid maken chaos zaaien in ieder geval leuk, maar ik hoop niet dat de wraak van Baby Shark veertig uur duurt.

Natuurdocumentaire

Tot slot moet ik nog even vertellen over de fantastische presentatie van Maneater. Alles wordt namelijk voorzien van een David Attonborough-achtige vertelstem die geinige en oprecht leerzame context geeft bij wat je doet. De game geeft het zelfs aan dat het bijvoorbeeld onzin is dat een haai op één dag dertig mensen opeet, of dat het logisch is dat je een stierhaai bestuurt omdat het een van de weinige soorten is die in zoet water leeft. Ik kan de sneer hier en daar naar al het afval dat mensen in de oceaan dumpen ook wel waarderen. Waar de zeebodem in Maneater van zichzelf al vrij donder en vies oogt – de game ziet er vooral onderwater best mooi uit op PC – schetst al het plastic dat er ronddobbert een pijnlijk beeld van de werkelijkheid.

Maneater

Maneater verschijnt op 22 mei voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

REACTIES (3) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord