Assassin’s Creed Valhalla preview – Beuken en bier drinken 

Assassin’s Creed Valhalla preview – Beuken en bier drinken 2020-11-10T13:31:53
Bij Vikingen denk je aan baarden, bijlen en bier. Geen wonder dat het thema van Assassin’s Creed Valhalla ons op de redactie wel aanspreekt! Maar werkt die setting ook voor Assassin’s Creed? Lars plunderde er alvast een paar uurtjes op los om dat te checken.

Er wordt nogal wat verwacht van Assassin’s Creed Valhalla. De game verschijnt immers (ook) op de nieuwe generatie spelcomputers, en iedereen wil weten wat de PlayStation 5 en Xbox Series X in hun mars hebben. Ik ook. Als je dit artikel daarvoor leest, moet ik je echter meteen teleurstellen: daar kan ik nu nog weinig zinnigs over zeggen. Normaal gesproken zouden we Valhalla waarschijnlijk ergens in L.A. op de E3 hebben gecheckt, maar in 2020 gaan dat soort feestjes niet door. Ik speel ‘m via een stream, gewoon vanaf mijn eigen zolderkamer. Valhalla oogt heus mooi, maar in hoeverre dit iets zegt over de next-gen consoles mag Joost weten. Gelukkig blijkt de stream stabiel zat om wel ongestoord te kunnen spelen.

Assassin's Creed Valhalla

Iedereen op z’n muil slaan

Assassin’s Creed Valhalla voelt meteen vertrouwd en herkenbaar aan. Het nieuwe deel treedt duidelijk in de voetsporen van Origins en Odyssey. Da’s helemaal niet erg, want dat waren hele fijne games. Veel gewenning is er dan ook niet nodig om op een paard te springen en wat Engelsen op hun gezicht te stompen.

Voor de demo word ik ergens in de oostelijke regionen van Engeland gedropt. In de 9e eeuw matten de Vikingen hier met de Engelsen, maar al snel blijkt dat allerlei clans onderling ook met elkaar overhoop liggen. Daardoor is lang niet altijd duidelijk wie wie is, maar één ding is wel duidelijk: vechten is in Assassin’s Creed Valhalla bruter dan ooit. Dus het maakt effe niet uit of iemand nou Engels of Deens ouwehoert. Hup, de beuk erin!

Assassin's Creed Valhalla

De man (of vrouw) met de hamer

Gluiperig iemand voorzien van een Hidden Blade in z’n slagader is nog steeds mogelijk, maar Eivor (in mijn demo een vrouw, maar je kan ook als man spelen) beschikt niet voor niets over twee handen. Je kunt nu twee verschillende wapens oppakken en los van elkaar gebruiken. Met een strijdbijl in je ene hand en een hamer in de andere richt je net zoveel schade aan als Thor tijdens dat epische slagveld in Avengers: Endgame. Dat is erg handig tijdens de bestorming van een kasteel, waarbij tientallen Vikingen en Engelsen met elkaar op de vuist gaan. Ook een speciale aanval waarbij Eivor bijlen rondsmijt alsof het pepernoten zijn, blijkt dan uitermate handig – en bruut.

Tijdens het betere hak- en sloopwerk blijkt blokkeren en afweren wel een stuk lastiger. Dat moet je immers met diezelfde wapens zien te fiksen. Bovendien herstelt je gezondheid niet meer automatisch. Waar je in Odyssey een soort superheld op steroïden was (Kassandra en Alexios waren nou eenmaal letterlijk halfgoden), voelt Eivor een tikkie kwetsbaarder. Je blijkt bijvoorbeeld ook gewoon weer dood te gaan als je van een grote hoogte springt. Oeps! Dat leer je na één keer ook wel weer af.

Assassin's Creed Valhalla

Mythische heksen en drankspelletjes

Dat betekent niet dat Valhalla meteen weer op de historisch correcte tour van de eerste delen gaat, want alleen tijdens de demo kom ik al twee mythische heksen en een legendarisch beest tegen. De spelwereld zelf lijkt wel wat leger, wat misschien ook wel goed is. Bij Odyssey vond je achter elke boom of steen wel weer een basis om uit te moorden of een kistje om te plunderen. Valhalla lijkt wat meer de RPG-kant op te gaan, met activiteiten in dorpjes en nederzettingen.

Denk daarbij niet alleen aan quests, maar ook aan drankspelletjes en Viking rap battles. In de demo kon ik helaas nog geen verwoestende disses uitdelen, maar wel virtueel biertjes atten, waarbij je ritmisch moet blijven slikken terwijl je je balans houdt. Het is net echt! Ook bootje varen is weer mogelijk en ik was vooral blij dat je bemanning weer prachtige liederen uit volle borst wist te schreeuwen, hoewel ze dit keer ook mythische verhalen kunnen vertellen tijdens het varen.

Assassin's Creed Valhalla

Het lijkt dus wel weer snor te zitten met de setting. Ubisoft bouwt voort op de uitstekende basis van Origins en Odyssey, maar benut het Viking-thema goed om Valhalla een eigen tronie te geven. Er is in ieder geval nog genoeg tijd om je baard te laten groeien, want Assassin’s Creed Valhalla verschijnt dit najaar voor pc, PS4, PS5, Xbox One, Series X en Google Stadia.

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord