2014 FIFA World Cup Brazil - Preview 

2014 FIFA World Cup Brazil - Preview 2014-03-05T12:01:40
Als je niet schiet, kun je niet scoren. Dat zei Cruijff ooit, en EA heeft dat prima begrepen. Met elk groot voetbaltoernooi brengen ze namelijk een speciale FIFA uit. En ook al scoort het elke keer, er is wel wat aan te merken op de manier waarop het volle pond werd gevraagd voor een ‘veredelde update’. Het leek alsof ze luisterden naar de kritiek, want de EK versie van FIFA kwam uit als DLC, maar toch is FIFA World Cup Brazil weer standalone. Tjeerd is de scheids en keek in Parijs of EA hiermee doel raakt, of een afgrijselijke schwalbe maakt.

Deze preview gaat over de 2014 FIFA World Cup Brazil op de Xbox360 en PS3, de enige platforms waarvoor hij uitkomt. De FIFA 14 waarover ik het heb, is ook de current-gen versie.

Oh, wat heb ik een zin in de WK jongens! Zoveel zin dat ik bijna baal dat ik naar LA moet voor de E3 terwijl de godenzonen al achter het bruine monster aanrennen in Brazilië. Al het hele jaar voer ik discussies met vrienden en onbekenden met de WK in het achterhoofd. Raakt Sneijder op tijd in bloedvorm? Blijft Robben blessurevrij? Krijgt Strootman nóg een langer hoofd? Het is dit jaar belangrijker dan ooit, want dìe gouden gesmolten PS Move trofee moet dit jaar naar Nederland komen.
2014 FIFA World Cup

Geldwolven

Het belangrijkste voetbalpodium ter wereld verdient natuurlijk een eigen game, daar ga ik niet over zeiken. Maar de vraag was altijd wel in hoeverre een WK of EK versie van FIFA niet meer een update dan een terechte standalone was. De WK game van Zuid-Afrika was bijvoorbeeld meer een skin van FIFA 10 dan dat het een echte game was. En dat deed een beetje zeer, niet op de laatste plaats in de portemonnee van de mensen die het volle pond hadden betaald voor die game. Het leverde EA veel kritiek op, en het al wankele geldwolven imago dat ze hadden, werd alleen maar bevestigd. Daarom werd vriend en vijand verrast met de DLC van de EK 2012 versie. Maar nu de WK in Brazilië voor de deur staat, komt EA doodleuk weer met een fullpriced versie op de proppen, alleen voor current-gen. ‘Wat?’, dacht ik. ‘Niet okay!’, zei ik.

‘Maar dit is verbeterd en vernieuwd.’, zei EA, ‘Kom maar kijken in Parijs.’ En omdat ik de beroerdste niet ben, sleepte ik m’n reet om 5:00 uur ’s ochtends uit mijn bed om de Thalys te halen en te kijken in hoeverre EA lult of daadwerkelijk recht van spreken heeft.

Borrelend Oranje bloed

We zitten in een Braziliaanse salsabar Favelas terwijl de presentatie wordt gegeven, er draait vrolijke muziek, er wordt vers fruit en mojito’s geserveerd, en de met de grote wereldbeker op de achtergrond, begint het WK-bloed in mij te borrelen; ik praat standaard 10 decibel luider en bestel 5 liter bier, zodat ik niets hoef te missen omdat ik niet meer naar de bar hoef te lopen. Als ik de game opstart, kleurt mijn bloed verder oranje. De menu’s zijn compleet in de WK 2014 stijl gemaakt, de muziek is zomers, en de wedstrijden zijn zoals vanouds lekker sfeervol. Het publiek is vrolijk uitgedost, er klinken volksliederen, je ziet de waanzinnige stadions van boven en om het gevoel van de WK nog dichterbij te laten komen, krijg je zelfs beelden te zien van publiek wat in eigen land mee kijkt en leeft, bij Nederland zie je bijvoorbeeld een vol museumplein die met de wedstrijd meejoelt en –jankt.
2014 FIFA World Cup

Flinke upgrade

FIFA World Cup Brazil heeft volgens EA vergeleken met FIFA 14 een flinke upgrade gehad. Door goed te luisteren naar de community, kwamen ze achter de pijnpunten van FIFA 14. Zo zijn de bewegingen van de spelers in FIFA 14 wat traag, reageren ze niet echt snel op de controls en waren de passes aan de trage kant en te vaak onzorgvuldig. Volgens line producer Matthew Prior wilden ze met deze FIFA deze zwakkere punten op gameplay-gebied aanpakken.  Om dat te doen, heeft het developer team 100 nieuwe animaties toegevoegd, waaronder passanimaties, maar vooral nieuwe aannames en creatieve manier van balbehandeling. Daarnaast zijn de penalties aangepakt, die in FIFA 14, als ze op een bepaalde plek werden geschoten, bijna onmogelijk te pakken waren.

Geen next-gen

FIFA World Cup Brazil komt dus alleen uit op current-gen, omdat EA Sports ‘te weinig resources heeft’ om de game ook op de next-gen platformen uit te brengen. Het komt erop neer dat ze met de game een maximaal aantal mensen willen bereiken en dus hebben ze de next-gen laten schieten. En dat is ook beter voor de EA-portemonnee uiteraard.
2014 FIFA World Cup

Blinde paarden en breipartijen

Om maar met de deur in huis te vallen (nou ja..): FIFA World Cup Brazil is aanmerkelijk beter dan FIFA 14. En dat verbaasde me heel erg. Ten eerste omdat vroege builds nooit echt helemaal okay zijn, ten tweede omdat ik een veredelde update verwachtte. Geen van beiden dus. World Cup speelt sneller, is soepeler en spectaculairder. De passes gaan harder, de aannames soepeler, het draaien van spelers gaat vlotter en het is niet alsof je een slagschip probeert te keren. Een ander punt waar ik me in FIFA 14 aan kon irriteren was dat de keeper er altijd naast zat bij de penalties. Ook al zat je in de richting en het enige wat je hoefde te doen is je arm uit te steken: de keeper dook als een blind paard in de hoek. Naast de gebruikelijke sfeerexplosie die we voorgeschoteld krijgen en verwachten van een WK game, is het dus gewoon ook een betere game. Het lijkt wel alsof we een poort hebben gekregen van de next-gen versie van FIFA 14, die overduidelijk beter was dan de current-gen. Ik houd persoonlijk wel van een dribbel op zijn tijd, net op juist timen en tackles ontwijken is meer mijn ding dan ellenlange breipartijen. En terwijl dat compleet uit den boze was bij FIFA 14, is dat hier weer mogelijk. En daar word ik heel erg blij van.

Geen DLC?

‘Waarom is dit niet DLC?!’ Schreeuwen er nu ongetwijfeld een paar gamers die het geld niet hebben om 60 euro te betalen voor een tussendeel. De reden daarvoor is heel simpel: het is dit keer geen skin, het is een compleet andere game, met andere gameplay, vibe en modes. Een DLC zou FIFA 14 zoveel veranderen dat het technisch onmogelijk is, volgens Prior dan. Hopelijk besteden ze nog wat aandacht aan bugs, maar voor de rest moeten ze verdomd gekke sprongen maken om deze game op te neuken.

Verwachting

Nederland verslaat Spanje en verliest van Chili, door winst op Australië gaan ze door naar de knock-out fase, waar ze Portugal vernederen en in de finale Brazilië zoek spelen. 2014 wordt Oranje! En de game wordt ook nog eens goed.

PS. De game heeft me zo in de WK vibe geslingerd dat ik in alle ijver bezig ben gegaan met mijn favoriete opstelling voor Oranje. Ik twijfel nog wel over De Vrij (maar wie anders?) en Van der Vaart, maar voor de rest ben ik er redelijk uit. Ed had nog wat te zeiken over Stekelenburg, maar wat weet die oude man er nou eigenlijk van? ;)

Onze jongens

REACTIES (40) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord