PS5 en Xbox Series X: snelheid, graphics en nieuwe controllers 

PS5 en Xbox Series X: snelheid, graphics en nieuwe controllers 2020-06-17T17:18:03
Gamers kijken altijd met smart uit naar de lanceringen van nieuwe consoles. Ook wij staan te popelen om met de PlayStation 5 en Xbox Series X aan de slag te gaan. In dit artikel kijken we naar alle leuke kanten aan de lancering van de next-gen consoles, van de voorpret, tot de snelheid, de graphics en nieuwe controllers.

Dit artikel is een partnerbijdrage van bol.com in samenwerking met de redactie van Power Unlimited. Lees hier wat dit betekent.

De voorpret

De maanden voorafgaand aan nieuwe consolelanceringen zijn op zichzelf al leuk. Uitgevers tonen in de aanloop naar de nieuwe systemen hun aankomende games. Op het internet verschijnen talloze trailers, screenshots en impressies van deze spellen. Als gamer weeg je alle voor- en nadelen van de consoles en line-ups met elkaar af en probeer je te kiezen welke console je aanschaft. Of misschien besluit je ze wel beiden in huis te halen. Je belt (web)winkels af om te kijken waar je de meeste kans hebt om op de eerste dag een console te krijgen. Ook maak je – op je telefoon of in je hoofd – al een lijstje met de games die je erbij wil kopen.

De lancering

Dan is het zover: na weken of zelfs maanden vooruitkijken, is de releasedag gearriveerd. Mogelijk heb je vrij kunnen krijgen van je werk of van school. Je wacht met smart op de pakketjesbezorger of snelt naar de winkel om eindelijk het nieuwe systeem te mogen ontvangen. Als het even kan natuurlijk met een stapeltje games. Je zorgt dat er genoeg te snoepen en drinken is in huis en sluit de console aan op de televisie. Je drukt de powerknop in en het feest kan beginnen. Enthousiast ga je alle opties in het nieuwe besturingssysteem af, waarna je alle games eens uitprobeert. Voordat je het weet is het midden in de nacht en moet je toch echt eens je bed opzoeken… je wilt morgen natuurlijk weer fris en fruitig verder kunnen spelen!

Prachtige graphics

Het eerste dat opvalt wanneer je de games op je kersverse PlayStation 5 of Xbox Series X afspeelt, zijn de graphics. Elke consolegeneratie brengt weer een verbetering in de beeldkwaliteit met zich mee. Het eerste jaar is dat wel met een kanttekening: ontwikkelaars moeten nog wennen aan de nieuwe technologie en halen vaak niet het onderste uit de kan.

Toch zijn de verschillen vanaf dag één al merkbaar. Zo maken beide consoles gebruik van raytracing, een techniek waardoor licht uiterst realistisch op verschillende objecten weerkaatst. Ook het feit dat het interne geheugen van beide systemen wordt vervangen met SSD-schijven moet meteen merkbaar zijn qua graphics. Daardoor laden uiterst gedetailleerde gebieden razendsnel in. Zeg maar dag tegen pixelige muren en gebouwen die pas scherp worden wanneer je in de buurt komt!

Tot slot moet ook de beeldresolutie consistent hoog liggen. 4K met HDR wordt de standaard, dus als je een televisie hebt die dat ondersteunt, zien games er superscherp en fel uit. Sommige spellen ondersteunen zelfs 8K, mocht je televisie dat aankunnen.

Alles is sneller

Zoals hierboven vermeld, maken de PS5 en Series X gebruik van SSD-schijven. Met het geheugen in de oude consoles moeten spellen alle data aflopen om de juiste informatie te vinden, en dat kost tijd. SSD-schijven zorgen er voor dat spellen de benodigde data meteen op de juiste plek vinden, waardoor games veel sneller veel meer details kunnen laten zien.

Buiten de verbeterde grafische kwaliteit levert dat ook veel kortere wachttijden op. De consoles behoren straks veel sneller op te starten, net zoals de games. Installaties gaan vliegensvlug en laadtijden zijn een kwestie van enkele seconden. Je kunt straks zelfs meerdere games tegelijk draaien, waardoor je er op elk moment tussen kunt wisselen, zonder dat je je huidige game eerst moet afsluiten.

De nieuwe controllers

Met nieuwe consoles komen weer nieuwe controllers. Een spannend moment voor gamers: met deze gamepads beleef je de komende vijf tot acht jaar immers al je virtuele avonturen. Zowel Microsoft als Sony hebben de fijne, ergonomische vorm van de huidige controllers als uitgangspunt genomen en waar nodig verbeterd.

Zo heeft de Series X-gamepad een verbeterde vierpuntdruktoets voor preciezere controle en zijn de bumpers en triggers wat ronder gemaakt voor makkelijker gebruik. Ook bevatten deze knoppen nu herkenbare patronen, zodat je vingers minder snel in de war raken. De DualSense-controller voor de PlayStation 5 lijkt in eerste instantie nauwelijks op de DualShock 4, maar verschilt qua vorm niet zo. Het meest interessante aan deze gamepad is de verbeterde rumble en haptic feedback. Daardoor moet je duidelijk het verschil tussen bijvoorbeeld schieten met een kruisboog en een geweer voelen, of op wat voor ondergrond je met je virtuele voertuig rijdt.

De belofte van de toekomst

Misschien wel het leukste element van een nieuwe console kopen, is de belofte van de toekomst. De komende vijf tot acht jaar komen er weer talloze prachtige, virtuele avonturen voor deze apparaten uit. Avonturen waarvan je op dit moment nog niet eens het bestaan weet. De ervaring leert je dat de spellen gedurende de aankomende generatie alleen maar mooier, gedetailleerder en uitgebreider worden. Het kan er in de loop der jaren dus alleen maar beter op worden.

Zo heeft Epic onlangs de Unreal Engine 5 onthuld, waarmee ongelooflijk gedetailleerde spelwerelden gemaakt kunnen worden. Die game engine wordt vanaf volgend jaar door diverse ontwikkelaars gebruikt. Dat betekent dat we de komende jaren alleen maar meer weggeblazen gaan worden door al dat next-gen geweld! Lees hier meer over de tofste next-gen games die tot nu toe zijn aangekondigd, en hier over onze next-gen droomgames.

REACTIES (18) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord