Waar haalt GTA V de mosterd vandaan? 

Waar haalt GTA V de mosterd vandaan? 2012-11-12T11:27:41
De infobom rondom GTA V is gebarsten, maar Rockstars Dan Houser heeft nóg een interview gegeven. Een die ons meer vertelt over inspiratiebronnen voor zijn games!

Het interview met Dan Houser was vreemd genoeg met de New York Times. Dus ja, natuurlijk werden de Hot Coffee Mod en het ‘hoertjes doodknuppelen-schandaal’ weer even opgerakeld. Maar de NY Times doet tegenwoordig ook aan meer genuanceerde game-artikelen en daarvan is dit interview er gelukkig een. De GTA’s zijn natuurlijk zwaar gebaseerd op de bekendere misdaadtragedies, zoals Scarface, maar Houser noemt alsnog een paar verrassende inspiratiebronnen:

“Anyone who makes 3D games who says they've not borrowed something from Mario or Zelda is lying.”

Hmm, hebben we eigenlijk nooit echt bij stilgestaan. Houser vertelt verder dat Rockstars games eigenlijk meer gekopieerd worden dan dat ze zelf dingen lenen. De baas noemt geen titels en dat hoef ik ook niet te doen, want jullie kennen natuurlijk allemaal Sleeping Dogs en Saints Row.

Vinewood

Voor de filmische vertelstijl van de laatste generatie Rockstar-titels, heeft de dev uiteraard naar Hollywood gekeken. Houser heeft echter meer positiefs te melden over de hedendaagse series, voornamelijk omdat een game gewoon veel langer duurt. Max Payne 3 was bijvoorbeeld een van hun kortste games deze generatie, maar de singleplayer bevatte alsnog genoeg content om tig actiefilms mee vol te proppen.

Tot slot wordt de man zijn Britse nationaliteit aangestipt. Jup, Rockstars line-up is net zo Amerikaans als een hamburger, de studio is opgericht door Britten! Iedereen ziet natuurlijk de parodieën op de Amerikaanse cultuur terug in GTA IV en Red Dead Redemption. Specifiek wil Houser echter alleen de draak steken met de Amerikaanse mediacultuur, die net zo bombastisch is als het volkje zelf.

Persoonlijk ben ik altijd dol geweest op Rockstars gevoel voor humor en ik zie die shit dan ook graag terugkeren in GTA V. Mits het nog iets meer over de top is, zoals in The Ballad of Gay Tony… en er jetpacks zijn! Check voor alle nieuwe GTA V info onze speciale Nachtwacht

REACTIES (32) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord