Valve: 'Weer in staat om ons te focussen op games'  

Valve: 'Weer in staat om ons te focussen op games' 2018-09-03T14:15:49
Valve is weer vastberaden zich te focussen op het maken van games, omdat de mankracht niet langer nodig op is Steam. Dat vertelden Valve-programmeurs, die momenteel aan het nieuwe kaartspel Artifact werken.

Valve gaat zich weer focussen op het maken van games. Nadat de nadruk de afgelopen jaren lag op de klantenservice van Steam, is het (eindelijk) zover. IGN had een gesprek met programmeurs van Valve, die laten weten dat ook zij nog steeds terugdenken aan het spervuur aan grappen en memes die ten koste van de studio werden gemaakt. Programmeur Jeep Barnett zei het volgende:

Ik denk dat we ons allemaal bewust zijn van de van de grappen die over ons gemaakt zijn de afgelopen jaren. We liggen namelijk allemaal op de loer op verschillende fora en delen de grappen en memes allemaal met elkaar.

Voordat Artifact in 2017 werd aangekondigd had men het idee dat Valve geen ontwikkelingsplatform meer nodig had en zelfs geen zin meer had om iets te ontwikkelen. Ze zouden makkelijk kunnen teren op de inkomsten die Steam genereert. Medeoprichter van Valve, Gabe Newell, grapte in maart zelfs: 'Hoera! Valve gaat weer games uitgeven!' 

Brandon Reinhart, die net als Barnett programmeur bij Valve is, zegt dat Valve al enkele jaren investeringen doet in de eigen gaming-stal, maar is wel zelfkritisch:

De investeringen die we tot nu toe deden in de ontwikkeling van onze eigen games, zijn te weinig zichtbaar geweest voor de consument. We zijn veel tijd kwijt geweest aan investeringen in de klantenservice van Steam, dat een groot probleem voor ons was. Het heeft een hoop mankracht gekost om dat probleem op te lossen.

Dus Valve heeft te weinig medewerkers die zich kunnen focussen op het ontwikkelen van een nieuwe game. Ze werkten wel aan Vive en Steam VR, dus de investeringen waar Brandon Reinhart over sprak zijn niet allemaal verborgen gebleven. Valve staat overigens bekend om haar werkwijze waarbij geen leidinggevenden bestaan en medewerkers mogen werken aan wat zij zelf nuttig vinden. Reinhart wil bewijzen dat ze bij Valve wel degelijk de poten onder hun lijf vandaan werken:

Het antwoord op 'jullie zitten maar met je luie reet op een berg geld' willen we geven met een bundel games van hoge kwaliteit, zodat we aan de consument laten zien dat we eigenlijk super hard werken bij Valve.

Dat games maken tijd kost weten we allemaal, maar de eerste volledige game sinds Dota 2 (2013), Artifact, is al sinds 2015 in ontwikkeling. Volgens Reinhart laten ze bij bij Valve de minder zichtbare projecten achter zich liggen en gaan we de komende jaren veel meer zien van Valve.

Artifact, Valve's eerste grote productie in jaren, komt uit op 28 november voor PC.

Wil je de uitspraken van Valve-baas Gabe Newell nog even teruglezen? Dat kan hier! Valve kwam eind juni ook nog wat minder goed in het nieuws, de kansspelautoriteit dreigde Valve toen aan te klagen. Lees hier waarom.

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord